GuidePedia

0

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Αίσθηση προκαλεί η αποκάλυψη ότι το ελληνικό κράτος για πρώτη φορά πήρε στα χέρια του, μέσω της νορβηγικής εταιρείας PGS -με την οποία πλέον συνεργάζεται επίσημα στις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Ιόνιο και την Κρήτη- χάρτες με μελέτες που έχουν γίνει εν αγνοία της Ελλάδος σε διάφορες περιοχές και κυρίως στην περιοχή νοτίως της Κρήτης.  Ο χάρτης αυτός (δημοσιεύτηκε στο Κεφάλαιο το Σάββατο) δεν κάνει μνεία σε κάποια συγκεκριμένη εταιρεία. Το ερώτημα λοιπόν που προκύπτει είναι πότε έγιναν αυτά τα σεισμικά και πόσο αξιόπιστα μπορεί να είναι.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έγιναν γνωστές κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού που προκήρυξε το ΥΠΕΚΑ το Μάρτιο του 2011, μία από τις εταιρείες που κατέθεσε προσφορά φέρεται να έχει πραγματοποιήσει ανεπίσημες έρευνες στην Κρήτη. Οι μη εγκεκριμένες από τη χώρα μας σεισμικές έρευνες, φέρεται να έχουν γίνει από το 2003 και μετά, χωρίς ποτέ να έχουν προσκομιστεί τα πρωτότυπα ερευνητικά έγγραφα στην ελληνική κυβέρνηση. Ωστόσο τα δεδομένα που προέκυψαν έχουν παρουσιαστεί σε πετρελαϊκά και γεωλογικά συνέδρια από το 2007.

Η ίδια εταιρεία εξάλλου φέρεται να έχει πραγματοποιήσει με άδεια της Αιγύπτου σεισμικές καταγραφές, νότια και ανατολικά της Κρήτης, πιθανόν εισερχόμενη και εντός της περιοχής που εντάσσεται στην ελληνική ΑΟΖ.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το ελληνικό κράτος έχει γίνει δέκτης προτάσεων από σοβαρές εταιρείες, οι οποίες εκδήλωσαν ενδιαφέρον (να προχωρήσουν σε ερευνητικές γεωτρήσεις) για την περιοχή νοτιανατολικά της Κρήτης.

Έρευνες όμως φέρεται να έχουν γίνει στα χωρικά ύδατα του Καστελλόριζου και για λογαριασμό της Τουρκίας. Πιθανολογείται δε, ότι ακόμη και στη διάρκεια των πρόσφατων ερευνών που έκανε το γνωστό ερευνητικό σκάφος Σισμίκ, υπήρχε συνοδευτικό σκάφος σύγχρονης τεχνολογίας, με δυνατότητα να κάνει 3d σεισμικά (το Σισμίκ είναι σκάφος παλαιάς τεχνολογίας με περιορισμένες δυνατότητες).

Θυμίζουμε ότι την περασμένη εβδομάδα στελέχη του πετρελαϊκού χώρου (Ελληνικό Ινστιτούτο Υδρογονανθράκων) αποκάλυψαν ότι σε συνέδρια του εξωτερικού παρουσιάστηκαν άγνωστες σεισμικές έρευνες για την περιοχή της Κρήτης.

Βεβαίως, την περίοδο αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη η πρώτη επίσημη –με την άδεια του ελληνικού κράτους– σεισμική καταγραφή για την περιοχή από την PGS που κέρδισε το διαγωνισμό του ΥΠΕΚΑ. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του αρμόδιου υπουργού κ. Ε. Λιβεριάτου, ήδη έχει ολοκληρωθεί περίπου το 30% του προγράμματος που έχει εκπονηθεί. Πρέπει να σημειωθεί τέλος ότι στις ανακοινώσεις της PGS αναφέρεται ότι οι σεισμικές καταγραφές στην Κρήτη θα έχουν απόσταση 40 χιλιομέτρων η κάθε μια, απόσταση που χαρακτηρίζεται ως «αραιή», από τους ειδικούς της αγοράς πετρελαίου.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top