Η είδηση έχει ως εξής: Στην Αδριανούπολη εγκαινιάστηκε το νέο διπλωματικό και πολιτικό κέντρο αποσταθεροποίησης της ελληνικής Θράκης αλλά και της βουλγαρικής σε δεύτερο χρόνο, με παράτες και τυμπανοκρουσίες «οθωμανικού τύπου». Οι δηλώσεις των υπευθύνων στην εκδήλωση για την έναρξη λειτουργίας του «υπερ-προξενείου» δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για τους σκοπούς του. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο πως η εγκατάσταση του συγκεκριμένου «όπλου» κατά της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας εδρεύει τόσο για γεωγραφικούς όσο και για ιστορικούς λόγους στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ανατολικής Θράκης.
Η γεωγραφία μιλάει από μόνη της αφού οποιοσδήποτε επισκεφτεί την ευρύτερη περιοχή, τόσο για τουρισμό όσο όμως και για να φυλάξει τα πάτρια εδάφη κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας δεν μπορεί παρά να αντιληφθεί το γιατί η Τουρκία θα ήθελε να ξεκινήσει την τελική της επίθεση για την άλωση της Δυτικής Θράκης (όπως φυσικά πιστεύει πως θα καταφέρει), με εφαλτήριο τη συγκεκριμένη πόλη.
Η ιστορία δε είναι ακόμα πιο ενδεικτική για τον τρόπο που σκέπτονται οι Τούρκοι οι οποίοι ούτε λίγο ούτε πολύ μας λένε πως ξεκινάμε από την Αδριανούπολη, την πρώτη πρωτεύουσα των Οθωμανών στην Ευρώπη, για να καταλάβουμε ξανά τα Βαλκάνια…
Υπενθυμίζεται, πως η πρώτη πρωτεύουσα του Οθωμανικού εμιράτου τον 14ο αιώνα δεν ήταν άλλη από την Προύσα της Βιθυνίας η οποία αποκλεισμένη και αβοήθητη έπεσε στα χέρια των Οθωμανών, αποτελώντας και το πρώτο μεγάλο αστικό κέντρο του παραπαίοντος Βυζαντίου που κατέλαβε. Φυσικά ακολούθησαν μέσα στο πρώτο μισό του 14ου αιώνα η αυτοκρατορική Νίκαια και η στρατηγικά τοποθετημένη Νικομήδεια. Στο δεύτερο μισό του 14ου αιώνος οι Οθωμανοί εκμεταλλευόμενοι τον εμφύλιο πόλεμου του Ιωάννη Κατακουζηνού με τον αυτοκρατορικό Οίκο των Παλαιολόγων, αλλά και μετά από έναν σεισμό στα στενά όπου στην ουσία ισοπέδωσε την Καλλίπολη πέρασαν για πρώτη φορά στην Ευρώπη.
Η Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία ρημαγμένη από τον εμφύλιο, αλλά και τελειωμένη οικονομικά και δημογραφικά από τον «Μαύρο Θάνατο» (την Πανούκλα) η οποία δεν θα μπορούσε να βρει καλύτερο χρονικό σημείο, στην ουσία παρακολούθησε χωρίς να μπορεί να το αποτρέψει τους Οθωμανούς να καταλαμβάνουν τη Θράκη συμπεριλαμβανομένου και της Αδριανούπολης, και όχι μόνο.
Με τη κατάληψη της Αδριανούπολης, οι Οθωμανοί μετέφεραν την πρωτεύουσά τους εκεί έτσι ώστε να θέσουν σε απόσταση βολής την ίδια τη Κωνσταντινούπολη… τα υπόλοιπα στα ελληνικά κανάλια.
Μέσα στο συγκεκριμένο πλαίσιο το «defence-point.gr» αναδημοσιεύσει το κατατοπιστικότατο άρθρο της Μελαχροινής Μαρτίδου με τίτλο «Η ΝΕΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΞΕΚΙΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ, Διπλωματικός οργασμός στην Τουρκία με ορμητήριο την Αδριανούπολη» όπως αυτό παρουσιάστηκε στην καλή θρακιώτικη εφημερίδα «ΧΡΟΝΟΣ». Το κείμενο έχει ως εξής:
«Συνωστισμός διπλωματών, βουλευτών, δημάρχων για τα εγκαίνια του στρατηγικού διπλωματικού γραφείου του τουρκικού ΥΠΕΞ. Με το βλέμμα στραμμένο στο ισλαμικό τόξο των Βαλκανίων, από την ιστορική πρωτεύουσα του οθωμανισμού ο υφυπουργός των Εξωτερικών έκανε επίδειξη ισχύος της Τουρκίας σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο.
»Στην αυλή της νομαρχίας Αδριανούπολης στεγάζεται το νέο διπλωματικό στρατηγείο που δημιούργησε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δίνοντας έμφαση σε ζητήματα της Θράκης ένθεν κι ένθεν στελεχώνοντάς το μάλιστα με πρέσβη, τρεις προξένους και πλειάδα διπλωματικών υπαλλήλων, γραμματείς κ.λπ. Τα εγκαίνιά του αποτέλεσαν το γεγονός των ημερών κι έγιναν από τον υφυπουργό Εξωτερικών Κουρού Νατζί, ενώ το παρόν τους έδωσαν ο πρέσβης Μετίν Κιλίτς και όλοι οι διπλωμάτες. Η νέα υπηρεσία θα ασχολείται με τα συμβαίνοντας στις διεθνείς σχέσεις και συγκεκριμένα ένας πρόξενος θα έχει αποκλειστικά τα θέματα της ελληνικής Θράκης και της μειονότητας, ένας δεύτερος τα ζητήματα των Βαλκανίων και του ισλαμικού τόξου, κι ένας τρίτος την βόρεια Θράκη και την Βουλγαρία που επίσης εγείρονται μειονοτικά ζητήματα.
»Το πιο χαρακτηριστικό είναι ότι στα περιβόητα αυτά εγκαίνια που δόθηκε μεγάλη προβολή και δημοσιότητα ήταν τόσο ο Τούρκος πρόξενος Κομοτηνής, όσο και ο Τούρκος πρόξενος της Φιλιππούπολης, ενώ από ελληνικής πλευράς παρέστη η πρόξενός μας στην Αδριανούπολη Κατερίνα Βαρβαρήγου.
»Βλέπει κανείς πόσο αναβαθμίζονται και δημιουργούνται υπηρεσίες στελεχωμένες με γεράκια της διπλωματίας και πόρους, σε αντίθεση με την Ελλάδα όπου η υπηρεσία πολιτικών υποθέσεων που εδρεύει στην Ξάνθη, φυτοζωεί με ελάχιστα στελέχη προσπαθώντας να λειτουργήσει εκ των ενόντων δεχόμενη πολλές φορές κι αναιτιολόγητα τα πυρά του Τύπου.
»Με χαρά λοιπόν αναφέρονται τα μειονοτικά έντυπα κι όχι μόνο, ότι δεν έγινε τυχαία το παράρτημα του τουρκικού ΥΠΕΞ στην Αδριανούπολη, την πρωτεύουσα όπως την αποκαλούν των Οθωμανών, ενώ ο υφυπουργός Εξωτερικών σε ένα παραλήρημα κομπορρημοσύνης αναφέρθηκε στην κραταιά Τουρκία με την οικονομική ισχύ που τα τελευταία 10 χρόνια καταγράφει εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης και έτσι αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο μεταξύ των γειτονικών χωρών στα θέματα της πολιτικής. Ο Τούρκος νομάρχης Αδριανούπολης στην ομιλία του εκθείασε και τα διπλωματικά γραφεία στα Βαλκάνια λέγοντας ότι στις τελευταίες πέντε περιοδείες που έκανε σε διάστημα τριών μηνών παρατήρησε ότι «οι εκπρόσωποι του ΥΠΕΞ αντανακλούν με πολύ ωραίο τρόπο την αλλαγή νοοτροπίας του υπουργείου Εξωτερικών.
»Αντίθετα συρρικνωμένη είναι η υπηρεσία πολιτικών υποθέσεων στην Ξάνθη όπου μετά την αποχώρηση του πρέσβη Αλέξη Αλεξανδρή στα νέα του καθήκοντα στη Γενεύη τον Ιανουάριο στον ΟΗΕ, ως υπεύθυνος μειονοτήτων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν παρατηρείται ενδιαφέρον για την αναπλήρωσή του αφού με τις αποδοχές που έχουν επίσης μειωθεί, κανένας διπλωμάτης δεν εκδηλώνει ενδιαφέρον για την εγκατάστασή του στην Θράκη. Εν αναμονή λοιπόν των εξελίξεων και από ελληνικής πλευράς όταν βλέπουμε ότι οι γείτονες βρίσκουν κάθε αφορμή για να δείχνουν την υπεροχή τους και στα θέματα αυτά.»
Το ερώτημα / προτροπή που θέτουμε προς το ΥΠΕΞ αλλά και σε ολόκληρη της κυβέρνηση της χώρας, είναι να διαβάσουν τον βίο του Ιωάννη Κατακουζηνού (ακόμα και όπως τον γράφει ο ίδιος) και να προβληματιστούν με τις «φιλίες» που κάνουν οι οποίες δεν θα τους βγουν σε καλό, εκτός και εάν αποφασίσουν να πολιτευτούν… στο Ικόνιο. Και όποιος κατάλαβε.
πηγή
Δημοσίευση σχολίου