"Αποσοβήσαμε μείζονα ελληνοτουρκική κρίση" υποστηρίζουν τα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, αναφορικά με την αντίδραση του ΥΠΕΞ σε ότι αφορά την παρουσίαση βιβλίου του ηγετικού στελέχους του PKK Μουράτ Καράγιλαν (στην φωτό εν μέσω μαχητών του ΡΚΚ, με το μουστάκι) στο Πολεμικό Μουσείο, όπου χαρακτηρίστηκε "τρομοκρατική οργάνωση" το PKK.
Πληροφορίες που τέθηκαν υπ'όψιν του defecnenet.gr από το ΥΠΕΞ αναφέρουν ότι "Η Τουρκία ήταν έτοιμη να καταγγείλλει την Ελλάδα στο Συμβούλιο της Ευρώπης και σε όλα τα αρμόδια ευρωπαΪκά όργανα, ως χώρα υπόθαλψης τρομοκρατών", ενώ "Μας κατέστη σαφές ότι θα αντιδρούσαν ανάλογα σε όλα τα επίπεδα αν δεν αποδοκιμάζαμε την εκδήλωση". Δηλαδή το "πήγαιναν" για κρίση...
Από εκεί και πέρα το θέμα συζητήθηκε σε επίπεδο Μαξίμου. Μέχρι χθες δεν υπήρχε δημοσιοποιημένη ανακοίνωση από το ΥΠΕΘΑ για τις αλλαγές στο Πολεμικό Μουσείο που είχε προαναγγείλλει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας την Πέμπτη.
Χθες εμφανίστηκε στο site του υπουργείου Εθνικής Άμυνας μια ανακοίνωση χωρίς ταυτότητα (δηλαδή δεν αναφερόταν η διεύθυνση του υπουργείου που την είχε συντάξει, όπως γίνεται πάντα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου) με τον τίτλο "ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ" (!) με ημερομηνία "29 Νοεμβρίου" σύμφωνα με την οποία άλλαζε η διοίκηση του Πολεμικού Μουσείου και τοποθετούνταν εν ενεργεία αξιωματικοί.
Ανώτατη πηγή του υπουργείου Άμυνας ανέφερε στο defencenet.gr ότι:
"Ο Νταβούτογλου δεν θα μας πει τι θα κάνουμε, αλλά η σύνδεση ΥΠΕΘΑ-Πολεμικού Μουσείου-ΡΚΚ δημιουργεί προβλήματα εκεί που δεν υπάρχει λόγος να δημιουργούνται. Ειδικά από την στιγμή που σήμερα η προσέγγισή μας σε ότι αφορά την ένταση που μπορεί να προκληθεί με την Τουρκία είναι αναγκαστικά διαφορετική από αυτή που θα είχαμε αν η Ελλάδα δεν αντιμετώπιζε αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.
Υπάρχει και σοβαρό πρόβλημα με άλλους συμμάχους...
Παρ'ολα αυτά δεν τίθεται θέμα απαγόρευσης παρουσίασης των αγώνων του ΡΚΚ σε ιδιωτικούς χώρους".
Με την τελευταία φράση δίνεται και ένα τέλος στα σενάρια περί απαγόρευσης των δραστηριοτήτων του ΡΚΚ στην Ελλάδα. Κανείς δεν απαγορεύει την δραστηριοποίησή του σε ιδιωτικούς χώρους-τουλάχιστον ακόμα...
Ας δούμε την ανακοίνωση πριν προχωρήσουμε στο "δια ταύτα":
"Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Παναγιωτόπουλου ανατίθενται καθήκοντα Προέδρου του Διοικητικού Συμβούλιου του Πολεμικού Μουσείου στον εν ενεργεία ταξίαρχο (ΠΖ) κ. Παναγιώτη Καπερώνη, σε αντικατάσταση του υποστρατήγου (ΕΜ) Παναγιώτη Λάζου. Επίσης διορίζονται: στη θέση του Α’ Αντιπρόεδρου του ΔΣ του Πολεμικού Μουσείου ο εν ενεργεία αρχιπλοίαρχος Αχιλλέας Αναστασόπουλος (ΠΝ), στη θέση του B’ Αντιπροέδρου ο εν ενεργεία ταξίαρχος (Ο) της Πολεμικής Αεροπορίας Νικόλαος Παλιάγκας και στη θέση του Β’ Συμβούλου του ΔΣ ο εν εφεδρεία αρχιπλοίαρχος (ΕΑ) Γεώργιος Τζιακίδης ΠΝ".
Όπως είχε αποκαλύψει το defencenet.gr, δεν υπήρχε καμία ανακοίνωση μέχρι χθες ή τουλάχιστον δεν είχε δημοσιοποιηθεί καμία ανακοίνωση από την πλευρά του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που προσπάθησε να κρατήσει "χαμηλά" το θέμα για το Πολεμικό Μουσείο.
Στο υπουργείο Άμυνας όλοι οι αξιωματικοί διαφωνούν απόλυτα με τις ενέργειες αυτές, αλλά παραδέχονται ότι τα χέρια του Π.Παναγιωτόπουλου ήταν "δεμένα"... Η ανακοίνωση Δεκαβέκουρα έχει προκαλέσει γενικά αναταράξεις.
Πέρα από το ότι οι Τούρκοι πανηγυρίζουν από το γεγονός ότι οι απειλές του Α.Νταβούτογλου "έπιασαν τόπο" («Το βιβλίο του Καράγιλαν «έφαγε» 4 στρατηγούς στην Ελλάδα» είναι ο τίτλος της τουρκικής εφημερίδας Hürriyet), ήταν και μία "άσκηση με πραγματικά διπλωματικά πυρά" στα οποία η μία αποψη είναι ότι η κυβέρνηση έδωσε "γη και ύδωρ" στην Τουρκία υποκύπτοντας στους εκβιασμούς Νταβούτογλου.
Μια άποψη με την οποία συντάσσεται 100% το defencenet.gr.
Η άλλη προσέγγιση είναι ότι "Ήταν δεμένα τα χέρια της από την στιγμή που σε κτίριο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας έγινε εκδήλωση με "τιμώμενο πρόσωπο" έναν Κούρδο που για τον απλό ελληνικό λαό είναι ένας αγωνιστής που προσπαθεί ο λαός του να αποκτήσει κράτος, αλλά για την ΕΕ και τις ΗΠΑ είναι τρομοκράτης. Μπορούσε να χρεωθεί το ελληνικό κράτος την "πνευματική υπόθαλψη" ενός θεωρούμενο τρομοκράτη από όλους τους συμμάχους μας και να παραβιάσει όλα τα πρωτόκολλα αλληλοϋποστήριξης στο τομέα της τρομοκρατίας που έχει υπογράψει;".
Το θέμα έχει και "παράπλευρές απώλειες": Τόσο στο Πολεμικό Μουσείο, όσο και στην ΛΑΕΔ (Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων), αλλάζει το πλαίσιο παραχώρησης χώρων αντί μίσθιου για ιδιωτικές εκδηλώσεις. "Κάηκαν στο χυλό, φυσάνε και το γιαούρτι".
Ανώτατος αξιωματικός στον οποία τέθηκαν όλα τα παραπάνω σχολίαζε ότι: "Το κακό ξεκίνησε το 1999 με την υπόθεση Οτσαλάν που έχει στοιχειώσει το υπουργείο Εξωτερικών και την ΕΥΠ. Από τότε το ΡΚΚ τελείωσε για τους Έλληνες πολιτικούς. Απλά, τώρα, με τον χαρακτηρισμό του ως "τρομοκρατική οργάνωση" και την αποδοχή των αιτημάτων του Νταβούτογλου "σφραγίζεται" η απόρριψή του. Για την ελληνική πολιτική ελίτ δεν υπάρχει ΡΚΚ"...
Και όλα αυτά, λόγο πριν, όπως όλα δείχνουν, οι Κούρδοι δημιουργήσουν το δικό τους κράτος με την στήριξη ΗΠΑ και ΙσραήλΤο οποίο κράτος μπορεί να μην έχει "αγαστές σχέσεις" με το ΡΚΚ (συμβαίνει ότι και με τους Παλαιστίνου με την Χαμάς, τον Αμπύ Αμπάς κλπ) αλλά κάτι μας λέει ότι δεν θα θεωρούνται για πολύ ακόμα "τρομοκράτες"...
Ας δούμε και μια συνέντευξη του "τρομοκράτη" Μουράτ Καραγιλάν, προέδρου του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΚΝΚ, που έδωσε στον δημοσιογράφο BorisMabillard της γαλλόφωνης εφημερίδας του Βελγίου LeTemps, .
Le Temps: Φέτος το ΡΚΚ έγινε μάρτυρας μεγάλων επιθέσεων, γιατί;
Μουράτ Καραγιλάν: Η Άγκυρα σταμάτησε τις διαπραγματεύσεις στο Όσλο. Είχαμε συμφωνήσει με την Τουρκική Επιτροπή στην υπογραφή ενός πρωτοκόλλου. Θα έπρεπε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επικυρώσει αυτό το πρωτόκολλο. Δεν έδωσε όμως καμία απάντηση. Απεναντίας, θεωρώντας τον εαυτό του δυνατό σκέφτηκε ότι με τα όπλα μπορεί να μας νικήσει, και αύξησε τις επιθέσεις σε όλα τα μέτωπα. Μας ακολούθησε έως το Κάντιλ. Κυρίως πέρσι το χειμώνα είχαμε μεγάλες απώλειες. Εμείς την άνοιξη αναδιοργανωθήκαμε και στις αρχές του καλοκαιριού περάσαμε στην αντεπίθεση.
Le Temps: Σήμερα είστε πιο δυνατοί απ’ ό,τι παλαιότερα:
Μουράτ Καραγιλάν: Ταυτόχρονα με την αναδιοργάνωση μας αλλάξαμε και την τακτική μας. Παλαιότερα χτυπούσαμε και εξαφανιζόμασταν. Ο στρατός μας ακολουθούσε και έτσι είχαμε απώλειες. Τώρα πλέον δεν φεύγουμε. Τώρα πια δεν κάνουμε επιθέσεις στις στρατιωτικές βάσεις όπου ο στρατός είναι ισχυρός και μας περιμένει. Μπαίνουμε σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις και τις περιμένουμε να έρθουν. Στην πραγματικότητα καταλαμβάνουμε την περιοχή και όταν ακόμη έρχεται ο στρατός αυτή η περιοχή μένει στην κατοχή μας.
Le Temps: Γιατί δεν εφαρμόσατε και παλαιότερα αυτή την τακτική;
Μουράτ Καραγιλάν: Και εμείς αναρωτιόμαστε. Η νέα τακτική έφερε απροσδόκητα αποτελέσματα. Και ο τουρκικός στρατός οδηγήθηκε σε σύγχυση. Σε κάθε χτύπημα που κάνουμε βγαίνουμε νικητές. Εάν, στις περιοχές που ελέγχουμε, για παράδειγμα στην ύπαιθρο του Χακκάρι, ο τουρκικός στρατός μας επιτεθεί, θα αναγκαστεί να πολεμήσει μαζί μας σε μια περιοχή που εμείς τη γνωρίζουμε πολύ καλά και έχουμε πλεονέκτημα. Αν πάλι δεν κάνει τίποτε, σημαίνει ότι η περιοχή είναι υπό την κατοχή μας. Θα συνεχίσουμε σ’ αυτό το δρόμο και μάλιστα θα εντείνουμε τον ένοπλο αγώνα.
Le Temps: Θα παραμείνετε ανοιχτοί στον διάλογο;
Μουράτ Καραγιλάν: Βεβαίως, όλα όμως εξαρτώνται από την τουρκική κυβέρνηση. Πριν από μερικές εβδομάδες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι μπορεί να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες του Όσλο. Πολύ καλά, όμως μόνο στα λόγια. Στην πράξη δεν δείχνει καμία βούληση για την εξεύρεση λύσης στο κουρδικό ζήτημα. Εμείς είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο και στις διαπραγματεύσεις, δεν θα σταματήσουμε όμως τις ένοπλες επιχειρήσεις μας.
Le Temps: Κάτω από ποιους όρους θα σταματήσει η βία;
Μουράτ Καραγιλάν: Το ΡΚΚ, διάφορα άλλα πολιτικά κόμματα και η κουρδική κοινωνία πολιτών προτείνουν ως εκπρόσωπό τους στις διαπραγματεύσεις στην Άγκυρα τον Αμπντουλλάχ Οτζαλάν. Εμείς θέλουμε να καλυτερεύσουν οι συνθήκες κράτησης του Οτζαλάν, να καλυτερεύσει η κατάσταση της υγείας του, να εγγυηθεί η ασφάλεια του και να του διασφαλιστούν συνθήκες ελεύθερης διακίνησης. Αυτό μπορεί να γίνει υπό μορφή κατ’ οίκον κράτησης. Έτσι, ο ηγέτης μας, θα μπορεί να προχωρήσει τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση. Αυτός είναι ένας απαράβατος όρος για να δοθεί τέλος στη βία.
Le Temps: Εσείς σκέφτεστε ότι ο πρωθυπουργός είναι εμπόδιο για την ειρήνη;
Μουράτ Καραγιλάν: Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκλέχτηκε με τις πλάτες των Κούρδων με την υπόσχεση ότι θα βρεθεί λύση για το ξεπέρασμα της κρίσης. Στις αρχές της πρωθυπουργίας του ήταν μετριοπαθής, όμως γρήγορα αποκαλύφθηκε το πραγματικό πρόσωπό του. Είναι ένας δικτάτορας με ηγεμονικές φαντασιώσεις που θυμίζουν τον Αδόλφο Χίτλερ.
Le Temps: Η Τουρκία, σε περίπτωση που κινδυνεύσουν τα συμφέροντά της και η ασφάλειά της, απείλησε ότι θα επέμβει στην κουρδική περιοχή στη Συρία. Σε μια τέτοια περίπτωση τι θα κάνετε;
Μουράτ Καραγιλάν: Η Τουρκία θα πρέπει να μένει μακριά από αυτές τις συγκρούσεις και να μην συμμετέχει σε ίντριγκες. Οι Κούρδοι επιθυμούν να αποκτήσουν επίσημα την αυτονομία τους, θέλουν να αναγνωριστούν τα δικαιώματα τους. Το ΡΚΚ είναι αλληλέγγυο στις επιθυμίες όλων των Κούρδων και έτσι θα δώσουμε την υποστήριξή μας στους Κούρδους της Συρίας. Εάν ο τουρκικός στρατός επιτεθεί σ’ αυτούς ή στους φορείς του, θα προβούμε σε μεγάλα αντίποινα στα τουρκικά εδάφη.
Σας φαίνεται για "τρομοκράτης"; Εμάς, όχι...
πηγή
Δημοσίευση σχολίου