GuidePedia

0

Ποιος και γιατί είπε ότι «η κ. Μέρκελ “σέρνει” τα πόδια της για τα ευρωπαϊκά θέματα, διότι, όπως όλοι γνωρίζουν, "έχει τη δική της προθεσμία, τον Σεπτέμβριο του 2013»;

Η πιο πρόσφατη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της Ένωσης αποκάλυψε βαθιές διαφορές μεταξύ της Γερμανίδας καγκελαρίου κ. Άνγκελα Μέρκελ και του Γάλλου πρόεδρου κ. Φρανσουά Hollande.

Το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες θέλουν να είναι κατοχυρωμένοι με την μεγαλύτερη εξουσία επί των εθνικών προϋπολογισμών, με το Παρίσι να καλεί για τον τερματισμό της λιτότητας. Αυτή η σοβαρή διαφορά των πολιτικών απειλεί να εντείνει την κρίση του ευρώ το άμεσο προσεχές διάστημα.
Μία από τις αιωνόβιες “ασκήσεις” στην οποίαν αρέσκεται να επιδίδεται η ευρωπαϊκή πολιτική είναι, το να μετατρέπει ακόμα και την πιο υπέροχη είδηση σε μήνυμα έριδος.

Το νέο στοιχείο είναι ότι οι κυβερνήσεις στο Παρίσι και στο Βερολίνο αποδεικνύονται ιδιαίτερα έμπειρες σε αυτήν την παράξενη “πειθαρχία”.

Ήταν λοιπόν την περασμένη Πέμπτη το βράδυ στό ζοφερό κυβερνητικό κτίριο στις Βρυξέλλες. Οι ηγέτες των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μόλις είχαν συγκληθεί για μια σύνοδο κορυφής, με την “ατζέντα” να έχει κύριο θέμα την οικονομική κρίση, όταν η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τους εξέπληξε όλους με μια νέα πρόταση. Τι θα συνέβαινε αν ο καθένας απο τα μέλη της συνόδου, κατά την διάρκεια της συνόδου κορυφής θα έπρεπε να “πετάξει” προς το Όσλο, μαζί με τούς υπόλοιπους, τον Δεκέμβριο του 2012 για να αποδεχθεί από κοινού το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, ως ένδειξη της ευρωπαϊκής ενότητας;

Οι αντιδράσεις των άλλων Ευρωπαίων ηγετών ήταν αναμενόμενες.
Ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας κ. Mario Monti δήλωσε ότι θα έπρεπε να είναι “επαρκής” ο λόγος, για τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να κάνουν το ταξίδι. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κ. Ντέιβιντ Κάμερον πρότεινε την αποστολή ενός παιδού από κάθε κράτος μέλος στο Όσλο. Τέλικά όμως αποφασίστηκε η μή πραγματοποίηση του ταξειδιού σύσσωμης της συνόδου κορυφής, όταν ο Γάλλος πρόεδρος κ. Φρανσουά Hollande απέρριψε εντελώς την ιδέα ενός κοινού ταξειδιού, λέγοντας καυστικά: «. Δεν είμαι ένας “ιπτάμενος πρόεδρος".

Η πιο ισχυρή πολιτική ομάδα της Ευρώπης λοιπόν, δεν είναι σε θέση να βρεί έναν κοινόν παρονομαστή, από το ερώτημα σχετικά με το ποιος πρέπει να παίρνει τα βραβεία έως του εάν πρέπει να “σωθεί” η Ελλάδα,
Η ακόμη να ασχοληθεί πιο σοβαρά, με το πολύ πιό καίριο ζήτημα της διάσωσης του ευρώ. Κατά τη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών την περασμένη εβδομάδα, η κ. Μέρκελ και ο κ. Hollande, μετά την αντιπαράθεσή τους για ώρες, συμφώνησαν σε μια συμβιβαστική διατύπωση για την ένωση τραπεζών, ενώ όλα τα άλλα επίμαχα ζητήματα παρέμειναν δυστυχώς άλυτα.

Δεδομένου ότι στίς ημέρες του πρώην καγκελάριου της Γερμανίας κ. Konrad Adenauer και του πρώην Γάλλου προέδρου Charles de Gaulle, η Γερμανία και η Γαλλία γενικά διοικούντο από πολιτικούς, οι οποίοι έδιναν μεγαλύτερη αξία στην ενότητα από ό, τι στίς διαφορές τους. Ο άξονας μεταξύ του πρώην καγκελάριου της Γερμανίας κ. Χέλμουτ Σμιτ και του πρώην Γάλλου προέδρου κ. Βαλερί d`Estaing απεδείχθη ότι ήταν περισσότερο ανθεκτικός από την σημερινή εταιρική σχέση μεταξύ των διαδόχων τους, κ. Χέλμουτ Κολ και κ. Φρανσουά Μιτεράν.

Σύμφωνα με την κ. Μέρκελ και τον κ. Hollande, ωστόσο, η γερμανο-γαλλική συνεργασία απειλείται να επιδεινωθεί και να εξελιχθεί σε μια επιφανειακή σχέση.

Οι δύο πολιτικοί, οι οποίοι κατέχουν την τύχη της ηπείρου στα χέρια τους, χαιρετούν ο ένας τον άλλο ευγενικά με φιλιά στο μάγουλο, και επιδίδονται στις αντίστοιχες δημόσιες σχέσεις, εξυμνώντας το προσωπικό τους ώς "επαγγελματίες" και ανθρώπους "εμπιστοσύνης".

Στην πραγματικότητα, όμως, η σχέση άρχισε με μια “δροσερή” νότα και έκτοτε έπεσε κάτω από το σημείο “ψύξης”. Ο κ. Hollande δεν θέλει να συγχωρήσει την κ. Μέρκελ, για το γεγονός ότι αγωνίστηκε υπέρ του συντηρητικού αντίπαλου του, του πρώην προέδρου κ. Νικολά Σαρκοζί.
Τώρα, η Καγκελαρία υποψιάζεται ότι ο κ. Hollande σχεδιάζει κρυφά μια εκστρατεία για την αμφισβήτιση της κ. Μέρκελ από το κέντρο-αριστερό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), και ειδικώτερα απο τον πρώην υπουργό Οικονομικών κ. Peer Steinbrück.

Η Δυσπιστία σχηματοποιείται στην σχέση ανάμεσα στο Παρίσι και το Βερολίνο, για θέματα τα οποία ξεκινούν από τη μελλοντική ευρωπαϊκή ρύθμιση των τραπεζών, έως την κοινή πολιτική αεροδιαστημικής και άμυνας EADS και τον σχεδιασμό της μελλοντικής αρχιτεκτονικής της Ευρώπης.
Ο Κ. Hollande υποψιάζεται ότι το Βερολίνο χρησιμοποιεί την δημοσιονομική εξυγίανση ως δικαιολογία για να αποκτήσει την ευρωπαϊκή κυριαρχία. Η κ. Μέρκελ σημειώνει με ανησυχία ότι ο κ. Hollande ενώνει τις δυνάμεις του με τη Ρώμη και την Μαδρίτη για να σχηματίσουν ένα κοινό άξονα κατά της Γερμανίας.

Την περασμένη Δευτέρα, σε μια κοινή συνέντευξη με τον Γάλλο πρόεδρο στο Elysée Palace η οποία απευθύνθηκε σε έξι ευρωπαϊκές εφημερίδες έδωσαν την αίσθηση ότι το χάσμα είναι πολύ βαθύ. Σε μία ώρα συνεδρίασης, ο κ. Hollande δεν επέκρινε μόνο την Γερμανική πολιτική τόσο έντονα όπως ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχε κάνει από της ανάληψης των καθηκόντων του, ακόμη ο ίδιος απέρριψε επίσης την “πορεία λιτότητας” της κ. Μέρκελ δηλώνοντας. «Είναι καθήκον της Γαλλίας να πω ακούραστα στους εταίρους μας ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις σε μια πολιτική λιτότητας».

Ο προκάτοχός του, κ. Νικολά Σαρκοζί είχε επίσης διαφορές απόψεων με την κ. Μέρκελ. Παρ `όλα αυτά, οι δύο ηγέτες πάντα κατάφερναν να συμφωνήσουν σε μια κοινή θέση πριν από κάθε σύνοδο κορυφής. Αυτό έχει αλλάξει, με τις δύο πλευρές τώρα να εντείνουν αντί να εξομαλύνουν τις διαφορές τους, πριν από τις συνεδριάσεις.

Χαρακτηριστικό περιστατικό, είναι αυτό σύμφωνα με το οποίο, όταν ο κ. Hollande αφίχθη με το αυτοκίνητό του μπροστά από το κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, είπε με αρκετή δόση ειρωνείας, ότι η κ. Μέρκελ “σέρνει” τα πόδια της για τα ευρωπαϊκά θέματα, διότι, όπως όλοι γνωρίζουν, "έχει τη δική της προθεσμία, τον Σεπτέμβριο του 2013," αναφερόμενος προφανώς στην επόμενη ομοσπονδιακή εκλογή στη Γερμανία.

Η κ. Μέρκελ είχε ανακοινώσει προηγουμένως την έκκλησή της στο γερμανικό κοινοβούλιο, το Bundestag, για το δικαίωμα της ΕΕ να παρεμβαίνει στους εθνικούς προϋπολογισμούς, μια ιδέα την οποίαν το Παρίσι απορρίπτει μετ’ επιτάσεως.

Στη συνέχεια, οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν κατ `ιδίαν, ελπίζοντας να βρούν κάποιο κοινό έδαφος, παρά τις διαφορές τους. Αλλά ήταν σαφές σε όλους όσους είδε η κ. Μέρκελ και ο κ. Hollande, ότι η πορεία από την αίθουσα συνεδριάσεων τους στο θάλαμο του Συμβουλίου, ότι η συνεδρίαση είχε τελειώσει με ένα άσχημο τέλος.

Οι δύο πολιτικοί συνομιλούσαν τόσο έντονα μέσα σε μία τεταμένη ατμόσφαιρα, καθώς μιλούσαν μεταξύ τους, μιλώντας τόσο γρήγορα που οι διερμηνείς δεν μπορούσαν να παρακολουθήσουν την κ. Μέρκελ, η οποία κουνούσε συνεχώς το κεφάλι της νευρικά εδώ και εκεί. Μόνο όταν είχαν φτάσει στο θάλαμο του Συμβουλίου “φόρεσαν” ξαφνικά τα χαμόγελα.

Είναι συνεχίζεται η κατάσταση, με αυτόν τον τρόπο, εδώ και μήνες.

Προσποιούνται στο κοινό το οποίο τούς παρακολουθεί, ότι υπάρχουν μεταξύ των αρμονικές σχέσεις, στην πραγματικότητα όμως, η κ. Μέρκελ και ο κ. Hollande ζουν σε παράλληλα σύμπαντα. Οι απόψεις τους για τον κόσμο δεν θα μπορούσε να είναι πιο διαφορετικές.

Τους τελευταίους μήνες, η αντιπαράθεση της Γαλλίας με τη Γερμανία έχει αυξηθεί για να καταλήξει σε δυσαρέσκεια στο Μέγαρο των Ηλυσίων.
Ο κ. Hollande πιστεύει ότι η κρίση μπορεί και πρέπει να επιλυθεί μόνο αν η Ευρώπη αποκτήσει κοινή ευθύνη για τα χρέη.

Οι Γάλλοι είναι επίσης ενοχλημένοι απο το ότι το Βερολίνο κάνει συνεχώς έκκληση για αυστηρούς ελέγχους του προϋπολογισμού, ενώ η ήπειρος ολόκληρη γλιστρά στην ύφεση. Το Παρίσι θεωρεί ότι είναι κρίσιμο αυτό το οποίο αποκαλεί εμμονή της Γερμανίας με την λιτότητα, και πιστεύει ότι η μείωση των δαπανών σε μια υπό κατάρρευση οικονομία είναι η λάθος προσέγγιση. "Πρέπει να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση αυτής της πολιτικής λιτότητας, η οποία είναι στον αέρα σε όλη την Ευρώπη», λένε αξιωματούχοι στο Elysée.

Ο κ. Hollande κατηγορεί τους Γερμανούς ότι έχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Ισχυρίζεται ότι ζητούν πολλά από τους άλλους Ευρωπαίους, ενώ υποστηρίζουν μονομερώς τα εθνικά συμφέροντά τους, όπως ήταν η περίπτωση με την κατασκευάστρια αεροσκαφών EADS.

Η γερμανο-γαλλική ομάδα ήθελε να συγχωνευθεί με τη βρετανική RAF ανάδοχο της Βρετανικής άμυνας, πράγμα το οποίο θα δημιουργούσε την μεγαλύτερη εταιρεία αεροδιαστημικής στον κόσμο, αλλά θα έθετε σε κίνδυνο θέσεις εργασίας στη Βαυαρία.

Οι υποστηρικτές του κ. Hollande παραπονιούνται ότι η κ. Μέρκελ άσκησε βέτο στην συμφωνία χωρίς εξήγηση και χωρίς να συμφωνήσει σε νέες διαπραγματεύσεις. Υποστηρίζουν ότι με την παρέμβασή της, η κ. Μέρκελ, η οποία πάντα ζητά περισσότερη ανταγωνιστικότητα και λιγότερο κυβέρνηση, στην πραγματικότητα εμποδίζει την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία από το να γίνει πιο ανταγωνιστική.

Οι Αξιωματούχοι στο Elysée Palace δεν φαίνεται να κατανοούν τους ομολόγους τους στην Καγκελαρία και, αντιστρόφως, το Βερολίνο έρχεται σε αντίθεση με τη νέα διοίκηση στο Παρίσι. Οι Γερμανοί είχαν ήδη μειώσει τις προσδοκίες τους πριν ο κ. Hollande έρθει στο προεδρικό γραφείο, και η σχέση τους επιδεινώθηκε σταθερά από τότε.

Έλεγαν οι παλαιότεροι "όταν μαλώνουν τα βουβάλια στον βάλτο, την πληρώνουν τα βατράχια"!!!

Ίδωμεν !!!


πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top