Η Γερμανία και η Γαλλία επανέρχονται δριμύτερες με το σχέδιο θέσπισης ειδικού φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές ο οποίος έχει διχάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τις Βρετανία και Σουηδία κυρίως να ενίστανται προβάλλοντας την απειλή αποχώρησης των κεφαλαίων από τις ευρωπαϊκές αγορές, ενώ η δεύτερη επικαλείται αποτυχημένη δική της απόπειρα να εισαγάγει τον φόρο.
Γαλλία και Γερμανία είναι αποφασισμένες να ξεκινήσουν την εφαρμογή του μέτρου, έστω κι αν δεν συμφωνήσουν όλοι οι Ευρωπαίοι εταίροι. Οι υπουργοί Οικονομικών των δυο χωρών, σε επιστολή που απηύθυναν προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητούν να ερωτηθούν επισήμως τα κράτη-μέλη για τη στάση τους επί του θέματος. Οι δυο χώρες επιθυμούν να ξεκινήσουν το μέτρο στο πλαίσιο της ενισχυμένης συνεργασίας στην κατεύθυνση της ενοποίησης των οικονομικών συστημάτων των χωρών που επιθυμούν να προχωρήσει η Ένωση σε μια μορφή ομοσπονδιακού κράτους.
Λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι η συνεργασία ανάμεσα στις δυο αυτές χώρες είναι κομβικής σημασίας για την επιβίωση του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος και της Ευρωζώνης, εγείρονται υποψίες ότι η υιοθέτηση του νέου αυτού φόρου αποτελεί τον προάγγελο… των Ευρωομολόγων! Όταν οι δυο ηγέτες που γνωρίζουν καλά ότι άλλος τρόπος διαφυγής από την κρίση δεν υπάρχει πλην της από κοινού ανάληψης των υποχρεώσεων ώστε να διασωθούν οι χώρες που βρίσκονται στην άκρη του γκρεμού, συμπεριλαμβανομένης της δικής μας, δεν υπάρχει, το πρόβλημα του να πειστούν οι κοινωνίες θα μπορούσε να επιλυθεί εάν προέκυπταν νέα έσοδα τα οποία θα μπορούσαν να κατευθυνθούν για τον ως άνω περιγραφέντα σκοπό.
Πόσο απίθανο θεωρούμε αυτή η σκέψη να βρίσκεται στο πίσω μέρος του μυαλού των ηγετών της Ευρώπης;
πηγή
Δημοσίευση σχολίου