GuidePedia

0




Μπορεί οι δυο χώρες με την προσθήκη του Αζερμπαϊτζάν να έχουν ξεκινήσει μια προσπάθεια βελτίωσης των μεταξύ τους σχέσεων και ευρύτερης συνεργασίας, φαίνεται όμως ότι βαθιά χαραγμένες πεποιθήσεις των Γεωργιανών για τους Τούρκους – τουλάχιστον, ίσως ισχύει και το αντίθετο – προκαλούν προβλήματα τα οποία δεν είναι εύκολο να ξεπεραστούν.
Η Τουρκία είναι η πέμπτη χώρα σε όγκο επενδύσεων στη Γεωργία, ωστόσο, οι Γεωργιανοί, ιδίως αυτοί που ζουν δίπλα στην Τουρκία στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, φαίνεται να βλέπουν τους γείτονές τους με σημαντική καχυποψία, υποβαθμίζοντας ακόμα και τη σημαντική συνεισφορά των Τούρκων που ταξιδεύουν στην περιοχή τους και συνεισφέρουν σημαντικά στην άνθηση της γεωργιανής οικονομίας. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, οι Τούρκοι που ταξιδεύουν στη Γεωργία τριπλασιάστηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2012 σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2011.
Ταξίδεψαν περίπου 658.000 άτομα έναντι των 252.000 το περασμένο έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία του τουρκικού προξενείου στο Μπατούμι. Η Τουρκία επενδύσει περισσότερα από 75 εκατομμύρια δολάρια ετησίως την τελευταία διετία και η τάση είναι γενικά ανοδική. Επίσης, το τουρκικό κεφάλαιο υποστηρίζει ότι έχει δημιουργήσει 6.000 θέσεις εργασίας σε αυτή την περιοχή μόνο.
Καθώς η Γεωργία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, τα αισθήματα της τοπικής κοινωνίας δημοσιοποιήθηκαν από πολιτικούς της περιοχής, προσθέτοντας «βάρος» στις διμερείς σχέσεις… Το Μπατούμι των 125.000 κατοίκων αποτελεί πόλο έλξης για τους Τούρκους, με χιλιάδες εξ αυτών να μεταβαίνουν εκεί με τις οικογένειές τους. Στην περιοχή υπάρχουν και καζίνο… Η αντιπολίτευση όμως σήμερα καταλογίζει στον πρόεδρο Μιχαήλ Σαακασβίλι ότι ανέχεται την «τουρκική επεκτατικότητα» που θέτει σε κίνδυνο τον πολιτισμό της χώρας και τις θέσεις εργασίας για τους Γεωργιανούς…
Καταλογίζουν ότι με τον τρόπο αυτό, παρότι εισρέουν σημαντικά ποσά στην περιοχή, καταστρέφεται το Μπατούμι, αφού έχει ανθίσει η πορνεία, ενώ… τους φταίνε ακόμα και οι πλανόδιοι που πωλούν… κεμπάπ. Την ίδια στιγμή τονίζουν ότι δεν είναι ξενόφοβοι, αλλά δεν ανέχονται την κρατική αδιαφορία απέναντι στο πρόβλημα, ενώ ανησυχούν και για τη διείσδυση του Ισλάμ στην περιοχή… Οι δυο χώρες έχουν υπογράψει συμφωνία για την αποκατάσταση των ιστορικών μνημείων του άλλου στο έδαφός τους, όμως η αποκατάσταση τζαμιού δίπλα στο νεκροταφείο των νεκρών Γεωργιανών από τη βραχυχρόνια κατοχή του Μπατούμι από τους Τούρκους το 1921 ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών.
Η Οθωμανική Αυτοκρατορία ήλεγχε την ανατολική Γεωργία από τον 16ο αιώνα έως το 1878, όταν η περιοχή πέρασε στον έλεγχο της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Το 1918 η Τουρκία προσπάθησε να προσαρτήσει περί τα τέλη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου πάλι την περιοχή, αλλά απωθήθηκε. Το 1921 πραγματοποιήθηκε μια δεύτερη ανεπιτυχής προσπάθεια με την Τουρκία να ηττάται από τα σοβιετικά στρατεύματα (Κόκκινος Στρατός).
Με απλά λόγια, είναι προφανές ότι οι Γεωργιανοί έχουν αρχίσει να υποπτεύονται, ότι η σύγχρονη Τουρκία προσπαθεί να πετύχει με άλλα μέσα, αυτά που δεν κατόρθωσε με τους πολέμους…

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top