GuidePedia

0
Picture 0 for Πέντε κράτη ερίζουν για την ενέργεια στη Μαύρη Θάλασσα

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται στη Μαύρη Θάλασσα από ερευνητικά σκάφη των πέντε παράκτιων χωρών.


Κάθε μία από τις χώρες της Μαύρης θάλασσας προσπαθεί να αποδείξει, ότι έχει όσο το δυνατό περισσότερα δικαιώματα στις εκτάσεις της υφαλοκρηπίδας της Μαύρης Θάλασσας. Ρουμανία και Ουκρανία απευθύνθηκαν ήδη στο Διεθνές δικαστήριο στη Χάγη λόγω των εδαφικών απαιτήσεών τους (για νησίδα ακατοίκητη). Το Βουκουρέστι επίσης έχει απαιτήσεις προς τη Σόφια, όπου η περιοχή της υφαλοκρηπίδας της ( "Χαν Ασπαρούχ"), βρίσκεται κοντά στα χωρικά ύδατα της Ρουμανίας. Οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί, αλλά εάν δεν φθάσουν σε συμφωνία, το πρόβλημα θα πάει στη Χάγη.
Το ρεπορτάζ της βουλγαρικής ραδιοφωνίας, με αφορμή την κινητικότητα που παρατηρείται στη Μαύρη Θάλασσα, από ερευνητικά σκάφη των πέντε παράκτιων χωρών, κάνει λόγο για πολιτειολόγους να ισχυρίζονται, πως οι μάχες του 21ου αι. θα είναι μάχες για τον "μαύρο χρυσό" (άλλοι μιλούν για το νερό). Άρχισαν πάντως σκληρές λογομαχίες -προς το παρόν- για πετρέλαιο και αέριο στην περιοχή.
Πέντε κράτη -Βουλγαρία, Ρουμανία, Τουρκία, Ρωσία και Ουκρανία- ανέλαβαν έρευνες γι' αυτήν την πρώτη ύλη στην υφαλοκρηπίδα της Μαύρης θάλασσας. Και όχι μόνο αυτό, οι διαφωνίες για τα χωρικά ύδατα έφθασαν στο Διεθνές δικαστήριο της Χάγης.
Περισσότερο από το 60% των νέων κοιτασμάτων αερίου και πετρελαίου βρέθηκαν κάτω από την ηπειρωτική επικράτεια. Οι εμπειρογνώμονες ισχυρίζονται, ότι τα επόμενα 10-15 χρόνια από εκεί θα προέρχονται πάνω από το 40% των πρώτων υλών σε παγκόσμια κλίμακα. Η Μαύρη θάλασσα, όμως, παραμένει σχεδόν ανερεύνητη περιοχή, μόνο το 5% απ' αυτήν έχει ερευνηθεί (οι Βούλγαροι ειδικοί στον χώρο της ενέργειας την αποκαλούν "Ωραία κοιμωμένη").
Η Βουλγαρία άρχισε δραστήρια να εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματά της τον Μάρτιο 2012. Στα τέλη Αυγούστου η χώρα υπέγραψε συμφωνία αναζήτησης πετρελαίου και αερίου στο λεγόμενο μπλοκ "Χαν Ασπαρούχ" στα βαθιά ύδατα της Μαύρης Θάλασσας, κοντά στη Ρουμανία, με κονσόρτσιουμ επικεφαλής του οποίου είναι η γαλλική εταιρεία Total. Στο κονσόρτσιουμ περιλαμβάνονται η αυστριακή OMV και η ισπανική Repsol.
Οι εμπειρογνώμονες ισχυρίζονται, ότι σ' αυτό το τμήμα υπάρχουν σπουδαίες ποσότητες αερίου. Αυτές τις μέρες έγινε γνωστό, ότι στο νότιο τμήμα της βουλγαρικής Μαύρης Θάλασσας κοντά στην Τουρκία, αναμένεται να βρεθεί πετρέλαιο σε μεγάλες ποσότητες. Το μπλοκ αποκαλείται "Τέρες" στο όνομα του Θράκα βασιλιά.
Η Ρουμανία επίσης λαμβάνει δραστήριο μέρος στην αναζήτηση πετρελαίου και αερίου στη Μαύρη θάλασσα. Τον Μάρτιο φέτος, κονσόρτσιουμ από την αμερικανική ExxonMobil και την ΟΜV έκαναν έρευνες στα βαθιά ύδατα της Μαύρης Θάλασσας, που απέδειξαν την ύπαρξη μεγάλων ποσοτήτων πετρελαίου και αερίου.
Άλλο κονσόρτσιουμ από τη ρωσική LukoilOverseas και την αμερικανική Vanco International, θα κάνουν επίσης έρευνες και επεξεργασία κοιτάσματος στην υφαλοκρηπίδα της Ρουμανίας.
Η Τουρκία ομοίως προσπαθεί να απελευθερωθεί από την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο, αναζητώντας εντατικά κοιτάσματα στη Μαύρη Θάλασσα. Σ' αντίθεση με τις άλλες χώρες της περιοχής, όμως, αυτή η χώρα έχει άμεση πρόσβαση στο πετρέλαιο και το αέριο της Κεντρικής Ασίας και της Μέσης Ανατολής.

Ρωσία και Ουκρανία, ως παρευξείνιες χώρες, επίσης ανέλαβαν έρευνες στα βαθιά ύδατα. Και μάλιστα η Ρωσία περιέλαβε αυτές τις έρευνες στον κατάλογο των ενεργειακών της προτεραιοτήτων.
Μέχρις στιγμής, δεν γίνονται έρευνες σε αμφισβητούμενα ύδατα (πλην των παραπάνω αναφερομένων), αλλά ήδη υπάρχει τριβή μεταξύ Γεωργίας και Ρωσίας, για τα ύδατα της Νότιας Οσετίας. Όπου η μεν Γεωργία την θεωρεί -ακόμη- δικό της έδαφος, ενώ η Μόσχα αυτόνομο κράτος (υπό την προστασία της).
Να υπενθυμίσουμε ότι κάποιος είχε αναρωτηθεί πριν από δεκαετίες αν το πετρέλαιο είναι ευλογία ή κατάρα.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top