GuidePedia

0



Σε παγκόσμια αποκλειστικότητα, το δορυφορικό κανάλι Russia Today εξασφάλισε την πρώτη συνέντευξη του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν μετά την εκλογή του στην προεδρία της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κατά τη διάρκεια της οποίας συνομιλεί σε βάθος με τον Kevin Owen για μια σειρά από θέματα, πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΟΣΑΕ στο Βλαδιβοστόκ.


MEΡΟΣ Α'

Kevin Owen (Russia Today): Θα ήθελα να σας ρωτήσω, κατ’ αρχάς, για την σύνοδο κορυφής της ΟΣΑΕ, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη. Πρόκειται να παραστείτε στη σύνοδο σε λίγο, στο Βλαδιβοστόκ, και είναι η πρώτη φορά που η Ρωσία οργανώνει τη σύνοδο αυτή, πράγμα που αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός. Αλλά δεν είναι λίγοι αυτοί που διερωτώνται τι πραγματικά επιτυγχάνεται σε αυτές τις διεθνείς συναντήσεις, όπως είναι οι σύνοδοι της G8 και της G20.

Αν και η ΟΣΑΕ αποτελεί κυρίως ένα οικονομικό «όχημα», αρκετά πολιτικά ζητήματα εμπλέκονται σε αυτήν. Και φυσικά, πολλοί από τους βασικούς παίκτες, όπως εσείς, οι ΗΠΑ, αλλά και πολλοί άλλοι βασικοί παράγοντες διαφωνούν σε ορισμένα πολύ βασικά ζητήματα. Εννοώ τη Συρία, την πυραυλική άμυνα, το Ιράν. Υπάρχει κίνδυνος η πολιτική να «πνίξει» ή να σταθεί εμπόδιο, ενδεχομένως, στις μεγάλες οικονομικές συμφωνίες τις οποίες οι ίδιοι αυτοί βασικοί παίκτες ελπίζουν να υπογράψουν σε αυτή τη σύνοδο κορυφής ή τις διαπραγματεύονται;

Πρόεδρος Πούτιν: Έχετε δίκιο. Αλλά στην πραγματικότητα –και μόλις το είπατε ο ίδιος– η ΟΣΑΕ είχε αρχικά σχεδιαστεί ως ένα φόρουμ για τη συζήτηση οικονομικών θεμάτων. Και ως οργανώτρια χώρα της φετινής χρονιάς, σκοπεύουμε επίσης να επικεντρωθούμε στις οικονομικές και κοινωνικο-οικονομικές προκλήσεις της εποχής.

Η ΟΣΑΕ ιδρύθηκε αρχικά με τον γενικό στόχο της απελευθέρωσης της παγκόσμιας οικονομίας. Και έχουμε την πρόθεση να το αναγάγουμε αυτό σε βασικό θέμα στην ημερήσια διάταξη του Βλαδιβοστόκ.

Όταν κάλεσα τους ομολόγους μας, πριν από πέντε χρόνια, να συγκεντρωθούν στα πλαίσια αυτού του φόρουμ για πρώτη φορά, το σκεπτικό μου ήταν να αναγνωριστεί η σημασία του τομέα αυτού για τη Ρωσία, δεδομένου ότι τα 2/3 του εδάφους της Ρωσίας βρίσκονται στην Ασία, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του εξωτερικού εμπορίου μας -περισσότερο από το 50%- συντελείται με την Ευρώπη, ενώ το εμπόριο με την Ασία αντιπροσωπεύει μόνο το 24% αυτή τη στιγμή. Εν τω μεταξύ, η Ασία αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς και εντατικά. Εσείς και εγώ το γνωρίζουμε, όπως και ο καθένας. Ως εκ τούτου, σχεδιάζουμε να επικεντρωθούμε κυρίως στις οικονομικές προκλήσεις, τις μεταφορές, την παγκόσμια επισιτιστική κρίση και το έργο της απελευθέρωσης της παγκόσμιας οικονομίας. Είναι γνωστό ότι το περασμένο έτος γίναμε μάρτυρες μιας δραματικής αύξησης του αριθμού των ατόμων που πάσχουν από ασιτία: ο αριθμός των ανθρώπων αυτών έχει αυξηθεί κατά 200 εκατομμύρια. Αυτό σημαίνει ότι 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο σήμερα πάσχουν από έλλειψη τροφίμων ή πείνα.

Πιστεύω ότι αυτό το είδος θεμάτων θα βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής μας, καθώς και μια σειρά από άλλα προβλήματα που είναι πολύ ευαίσθητα και σημαντικά για εκατομμύρια ανθρώπους.

Όσον αφορά τη Συρία και άλλες περιοχές κρίσης -θέματα που βρίσκονται σήμερα στο προσκήνιο- θα τα αντιμετωπίσουμε σίγουρα στις συζητήσεις μας στο φόρουμ, σε διμερείς συζητήσεις ή με άλλο τρόπο. Δεν θα αγνοηθούν.

Σήμερα που η Ρωσία είναι πλήρες μέλος του ΠΟΕ (Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας), η σύνοδος κορυφής τηςΟΣΑΕ επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους

Russia Today: Πιστεύετε ότι πρέπει να υπάρξουν και πιο πρακτικά αποτελέσματα; Μήπως εκδηλώσεις όπως η σύνοδος αυτή είναι περισσότερο λόγια παρά έργα;

Πρόεδρος Πούτιν: Ξέρετε, παρευρέθηκα στη συνεδρίαση της G20 στο Μεξικό πρόσφατα. Κατά κανόνα, σε τέτοιου είδους συναντήσεις τα θέματα είναι προκαθορισμένα και προσυζητημένα από τους συμβούλους, τους υπουργούς μας και υψηλόβαθμους εμπειρογνώμονες, και όμως εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένα θέματα που τελικά έρχονται στο προσκήνιο για τους επικεφαλής των κρατών που συμμετέχουν. Και στην πραγματικότητα, αυτό συνέβη και στο Μεξικό.

Ενδιαφερόμουν να παρακολουθήσω συζητήσεις και να εξετάσω αντικρουόμενες απόψεις, και συμμετείχα σε κάποιες από αυτές τις συζητήσεις. Νομίζω ότι στο φόρουμ που άρχισε στο Βλαδιβοστόκ θα υπάρξουν επίσης πολλές συζητήσεις. Αλλά μόνο μέσω αυτού του είδους διεξοδικών συναντήσεων, μόνο με σκληρή δουλειά -χρόνο με το χρόνο καιτρίμηνο με το τρίμηνο, αν όχι μέρα με τη μέρα– θα μπορέσουμε τελικά να καταλήξουμε σε αποδεκτές λύσεις σε ευαίσθητα θέματα, όπως, π.χ., η απελευθέρωση του εμπορίου. Ακριβώς επειδή αυτό είναι ένα θέμα που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους. Γνωρίζετε ότι τα ζητήματα που συζητήθηκαν στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, καθώς και στην επικείμενη σύνοδο κορυφής της ΟΣΑΕ είναι πάρα πολύ σημαντικά για εμάς, εν μέρει επειδή η Ρωσία είναι πλέον πλήρες μέλος τουΠΟΕ.

Έχουμε επίσης δημιουργήσει μια Τελωνειακή Ένωση και έναν κοινό οικονομικό χώρο στη μετα-σοβιετική επικράτεια από κοινού με τη Λευκορωσία και το Καζακστάν. Και ο διάλογος είναι πολύ σημαντικός για μας, ώστε να μπορέσουμε να εξηγήσουμε στους εταίρους μας και να τους βοηθήσουμε να συνειδητοποιήσουν πώς αυτό το είδος της σύνδεσης στο μετα-σοβιετικό χώρο θα μπορούσε να είναι επωφελές και χρήσιμο. Ειδικά επειδή οι φορείς στους οποίους έχω αναφερθεί έχουν ιδρυθεί με βάση τις αρχές του ΠΟΕ.

Ανησυχία για τις εχθροπραξίες στη Συρία, αλλά και για τις συνέπειες ορισμένων αποφάσεων

Russia Today: Ευχαριστώ για την διευκρίνιση. Θα επανέλθουμε στην ΟΣΑΕ λίγο αργότερα, αν μας δοθεί η ευκαιρία, αλλά πριν λίγο αγγίξατε ένα άλλο μεγάλο θέμα που κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα: τα αποτρόπαια γεγονότα που εκτυλίσσονται στη Συρία κατά τη διάρκεια των τελευταίων 18 μηνών. Η θέση της Ρωσίας ήταν σταθερή καθ’ όλο αυτό το διάστημα. Εδώ έχετε τονίσει ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει ξένη επέμβαση και θα πρέπει ο λαός της Συρίας να αποφασίσει και η διαδικασία αυτή θα πρέπει να γίνει μέσω της διπλωματίας. Είναι καλή ως ιδέα, αλλά βλέπουμε μέρα νύχτα να χάνονται αθώες ζωές και από τις δύο πλευρές. Μήπως είναι καιρός να υπάρξει κάτι πιο έντονο και αποτελεσματικό και να μη μείνουμε στα λόγια; Μήπως η Ρωσία θα πρέπει να επανεκτιμήσει τη θέση της;

Πρόεδρος Πούτιν: Γιατί θα πρέπει να είναι η Ρωσία πάντα η μόνη που αναμένεται να αναθεωρήσει τη στάση της; Δεν νομίζετε ότι οι ομόλογοί μας στις διαπραγματεύσεις θα πρέπει να αναθεωρήσουν τις δικές τους θέσεις, επίσης; Διότι, αν δούμε τα γεγονότα των τελευταίων χρόνων, θα δούμε ότι αρκετές από τις πρωτοβουλίες των εταίρων μας δεν είχαν το αποτέλεσμα που υποτίθεται ότι έπρεπε να είχαν.

Πάρτε για παράδειγμα τις πολλές χώρες που μαστίζονται από την κλιμάκωση εσωτερικών συγκρούσεων. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους πήγαν στο Αφγανιστάν, και τώρα όλοι τους σκέφτονται πώς θα βγουν από εκεί. Αν υπάρχει κάτι στο τραπέζι σήμερα, αυτό είναι το θέμα του πώς θα μπορέσουν να αποσύρουν τα στρατεύματα και τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό τους από το Αφγανιστάν μέσω των οδών διαμετακόμισής μας.

Αλλά είστε βέβαιοι ότι η κατάσταση εκεί θα είναι σταθερή για τις επόμενες δεκαετίες; Μέχρι στιγμής, κανείς δεν είναι σίγουρος γι 'αυτό.

Και κοιτάξτε τι συμβαίνει στις αραβικές χώρες. Υπήρξαν σημαντικές εξελίξεις στην Αίγυπτο, τη Λιβύη, την Τυνησία, την Υεμένη, κλπ. Θα λέγατε ότι η τάξη και η ευημερία έχουν εξασφαλιστεί πλήρως για αυτές τις χώρες; Και τι συμβαίνει στο Ιράκ;

Στη Λιβύη, ένοπλες συγκρούσεις εξακολουθούν να μαίνονται μεταξύ των διαφόρων φυλών της χώρας. Δεν θα αναφέρω καν τον τρόπο με τον οποίο έγινε η αλλαγή καθεστώτος σε αυτή τη χώρα: αυτό είναι άλλο θέμα. Αυτό που μας αφορά, και θέλω να το τονίσω αυτό για άλλη μια φορά, είναι οι σημερινές εχθροπραξίες στη Συρία. Αλλά την ίδια στιγμή, ανησυχούμε στον ίδιο βαθμό για τις πιθανές επιπτώσεις ορισμένων αποφάσεων, εάν αυτές ληφθούν τελικά.

Κατά τη γνώμη μας, το πιο σημαντικό καθήκον μας σήμερα είναι ο τερματισμός της βίας. Θα πρέπει να παροτρύνουμε όλα τα αντιμαχόμενα μέρη, την κυβέρνηση της Συρίας και τους λεγόμενους «αντάρτες», την ένοπλη αντιπολίτευση, να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να αποφασίσουν για ένα μέλλον που θα εγγυάται την ασφάλεια για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στη Συρία. Μόνο τότε θα μπορέσουν να λάβουν όλα τα πρακτικά μέτρα που θα αφορούν στο μελλοντικό σύστημα διακυβέρνησης της χώρας. Αντιλαμβανόμαστε ότι η χώρα χρειάζεται μια αλλαγή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η αλλαγή πρέπει να έρθει με αιματοχυσία.

Θα πρέπει να σταματήσουμε να προσπαθούμε να επιβάλλουμε απαράδεκτες, αδιέξοδες λύσεις για την κρίση της Συρίας

Russia Today: Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα δεδομένα που αφορούν στη Συρία, τα δεδομένα που βλέπετε να υπάρχουν στο τραπέζι αυτή τη στιγμή, ποιό είναι το επόμενο βήμα; Τι νομίζετε ρεαλιστικά ότι πρόκειται να συμβεί στη συνέχεια;

Πρόεδρος Πούτιν: Είπαμε στους εταίρους μας ότι θα θέλαμε να καθίσουμε μαζί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη. Όταν τελικά έγινε αυτό, μαζί χάραξαμε έναν οδικό χάρτη για την περαιτέρω δράση που θα συμβάλει στην αποκατάσταση της ειρήνης στη Συρία και θα διευκόλυνε τις εξελίξεις, κατευθύνοντας τις δράσεις ώστε να υπάρξει μια πιο εποικοδομητική πορεία. Λάβαμε σχεδόν ομόφωνη υποστήριξη και ενημερώσαμε τη συριακή κυβέρνηση για τα αποτελέσματα των συνομιλιών. Στη συνέχεια, ωστόσο, οι «αντάρτες» αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν αυτά τα ψηφίσματα. Και πολλά από τα διαπραγματευόμενα μέρη έχουν επίσης υποχωρήσει χωρίς να ενημερώσουν κανέναν.

Πιστεύω ότι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να σταματήσουμε τον εφοδιασμό των λεγόμενων «ανταρτών» με όπλα στην εμπόλεμη ζώνη, εφοδιασμό ο οποίος βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Θα πρέπει να σταματήσουμε να προσπαθούμε να επιβάλουμε απαράδεκτες λύσεις και στις δύο πλευρές, αφού οδηγούν σε αδιέξοδο. Αυτό πρέπει να κάνουμε. Είναι τόσο απλό.

Ευτυχώς, διατηρούμε γενικά φιλικές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο, αλλά θα θέλαμε να μείνουμε μακριά από τις ισλαμικές θρησκευτικές συγκρούσεις και να μην παρέμβουμε σε μια αναμέτρηση που αφορά τους Σουνίτες, τους Σιίτες, τους Αλαουίτες και ούτω καθεξής. Αντιμετωπίζουμε όλους με ίσο σεβασμό. Έχουμε, επίσης, καλές σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες. Έχω καλλιεργήσει μια στενή προσωπική σχέση με τον θεματοφύλακα δύο ισλαμικών ιερών. Το μόνο υποκείμενο κίνητρο πίσω από τη στάση μας είναι η επιθυμία να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον ώστε η κατάσταση να εξελίσσεται θετικά τα επόμενα χρόνια.

Η χρήση της Αλ Κάιντα στον πόλεμο της Συρίας είναι τόσο επικίνδυνη όσο ο εφοδιασμός των κρατούμενων του Γουαντάναμο με όπλα
Russia Today: Κύριε Πρόεδρε, ένα άλλο θέμα για το οποίο θα ήθελα να σας ρωτήσω είναι το εξής… Αρκετές Δυτικές και αραβικές χώρες έχουν συνεισφέρει κρυφά στον «Ελεύθερο Συριακό Στρατό». Μάλιστα, ορισμένες από αυτές τις χώρες το κάνουν αυτό ανοιχτά πλέον. Φυσικά, το ζήτημα εδώ είναι ότι ο «Ελεύθερος Συριακός Στρατός» είναι ύποπτος για την πρόσληψη σεσημασμένων τρομοκρατών της Αλ Κάιντα στις τάξεις του. Το παράδοξο, επομένως, σε αυτή την ιστορία είναι ότι πολλές από αυτές τις χώρες είναι στην πραγματικότητα χορηγοί της τρομοκρατίας στη Συρία, ενώ κάποιες από αυτές έχουν οι ίδιες υποστεί τις αρνητικές συνέπειες της τρομοκρατίας. Συμφωνείτε με αυτή την εκτίμηση;
Πρόεδρος Πούτιν: Ξέρετε, όταν κάποιος φιλοδοξεί να επιτύχει έναν στόχο που θεωρεί ότι είναι προς όφελός του, χρησιμοποιεί κάθε μέσον. Κατά κανόνα, προσπαθούν να επιτύχουν τον στόχο τους με μέσα θεμιτά και αθέμιτα, αλλά σχεδόν ποτέ δεν σκέφτονται τις συνέπειες. Αυτό ακριβώς συνέβη κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Αφγανιστάν, όταν η Σοβιετική Ένωση εισέβαλε εκεί το 1979. Εκείνη την εποχή, οι σημερινοί εταίροι μας υποστήριξαν το εκεί επαναστατικό κίνημα και ουσιαστικά δημιούργησαν την Αλ Κάιντα, γεγονός το οποίο έγινε αργότερα μπούμερανγκ για τις ίδιες τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σήμερα, κάποιοι θέλουν να χρησιμοποιήσουν τρομοκράτες της Αλ Κάιντα ή κάποιων άλλων οργανώσεων με εξίσου ριζοσπαστικές απόψεις για την επίτευξη των στόχων τους στη Συρία. Η πολιτική αυτή είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και κοντόφθαλμη. Για να κατανοήσει κανείς πόσο επικίνδυνη είναι, αρκεί να φανταστεί να ξεκλειδώνει κάποιος το Γουαντάναμο, να οπλίζει όλους τους κρατουμένους και να τους φέρνει στη Συρία για να πάρουν μέρος σε μάχες. Πρόκειται για σχεδόν το ίδιο είδος ανθρώπων.
Αλλά αυτό που πρέπει να έχουμε κατά νου είναι ότι μια μέρα τα άτομα αυτά θα εκδικηθούν τους πρώην απαγωγείς τους. Από την άλλη πλευρά, τα ίδια αυτά άτομα θα πρέπει να έχουν υπ’ όψιν τους ότι τελικά θα καταλήξουν σε μια νέα φυλακή, που δεν θα διαφέρει σχεδόν καθόλου από αυτήν κοντά στις ακτές της Κούβας.
Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να τονίσω ότι αυτή η πολιτική είναι υπερβολικά κοντόφθαλμη και γεμάτη με ολέθριες συνέπειες.

ΤΕΛΟΣ 1ου ΜΕΡΟΥΣ

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top