GuidePedia

0

Με ανοιχτή πρόσκληση για μετεγκατάσταση στο Λονδίνο από την βρετανική κυβέρνηση προς τους Έλληνες εφοπλιστές ισοδυναμούν οι επίσημες και ανεπίσημες δηλώσεις και κινήσεις αξιωματούχων του Ηνωμένου Βασιλείου, την ώρα που το περιβάλλον στην Αθήνα για την ναυτιλία μεταλλάσσεται σε εχθρικό. Και ενώ πυκνώνουν οι ενδείξεις ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες της ποντοπόρου είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για την αντιμετώπιση της μεγαλύτερης ιδιωτικής βιομηχανίας της χώρας και πρώτης διεθνώς οι Άγγλοι σπεύδουν να κεφαλαιοποιήσουν την ανησυχία αυτή.

Έτσι ο Βρετανός υφυπουργός μεταφορών, Mike Penning, διαβεβαίωσε πριν λίγες ημέρες κατά τη διάρκεια επαφών που είχε στο περιθώριο της διεθνούς ναυτιλιακής έκθεσης «Ποσειδώνια 2012» στην Αθήνα ότι η κυβέρνησή του πραγματοποιεί όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να γίνει ακόμα πιο ελκυστικό για τους εφοπλιστές το City.

Με την παραδοσιακή σχέση πολλών μεγάλων ναυτιλιακών με το Λονδίνο ισχυρή, και το Greek Shipping Cooperation Committee ή Ελληνική Ναυτιλιακή Επιτροπή Συνεργασίας που λειτουργεί ως δεύτερη παράλληλη -και κατά πολλούς ισχυρότερη- ένωση Ελλήνων εφοπλιστών από το 1935 εκεί, είναι προφανές ότι οι γέφυρες είναι ανοιχτές και καλά θεμελιωμένες.

Πολλοί είναι άλλωστε εκείνοι οι Έλληνες εφοπλιστές που έχουν επιλέξει εδώ και δεκαετίες να λειτουργούν από εκεί και έτσι δεν εκπλήσσει το νέο ρεύμα που εκδηλώνεται τώρα. Στην ίδια κατεύθυνση φαίνεται να έχει κινηθεί και ο Βρετανός πρεσβευτής στην Αθήνα που ακόμα και σε ανύποπτο χρόνο είχε μιλήσει για την πολιτική της χώρας του να συνεχίσει να λειτουργεί ως ναυτιλιακό κέντρο.

Αυτούς λοιπόν τους επιχειρηματίες «που δαιμονοποιούμε στην Ελλάδα όχι μόνον είναι πρόθυμοι να τους φιλοξενήσουν μεγάλες οικονομίες, αλλά και ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος θα τους κερδίσει» σχολιάζει μεγαλομέτοχος ελληνικής ναυτιλιακής που εξετάζει το ενδεχόμενο επιστροφής του στο Λονδίνο από το οποίο γύρισε προ οκταετίας. Και αυτό, διότι η εγκατάσταση ναυτιλιακής και φυσικού προσώπου συνεπάγεται καταναλωτικές δαπάνες αγορές σπιτιών και εν τέλει θέσεις εργασίας.

Στο Λονδίνο, όπως και στην Γενεύη, την Κύπρο και την Σιγκαπούρη η φορολόγηση επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων είναι συνολικά πιο ελκυστική από την ελληνική, ενώ στο Μόντε Κάρλο είναι μηδενική. «Ας μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι η εχθρότητα προς την επιχειρηματικότητα που αφειδώς επιδεικνύουν ολοένα και περισσότερα πολιτικά στελέχη και, πολίτες που ουδέποτε τους εξήγησε κανείς πειστικά τα οφέλη από την παρουσία εδώ τόσο μεγάλων επιχειρήσεων, θα οδηγήσει και άλλους κλάδους πέραν της ναυτιλίας να αναζητούν διέξοδο στο εξωτερικό» σχολιάζει στο Capital.gr ο ίδιος άνθρωπος.

«Όπως είναι φυσικό να φεύγουν Έλληνες επιστήμονες και εργαζόμενοι στο εξωτερικό επειδή δεν μπορούν να βρουν αντάξια για αυτούς δουλειά στη χώρα, έτσι είναι φυσικό και για επιχειρηματίες να αναζητούν τις καλύτερες προϋποθέσεις διεθνώς».


πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top