GuidePedia

0
Σε ένα σημαντικό διεθνές βήμα πρόκειται η Ελλάδα να αναπτύξει τις θέσεις της αναφορικά με τα δραματικά τεκταινόμενα που λαμβάνουν χώρα στην Βόρεια Αφρική και στην Μέση Ανατολή τις επόμενες ημέρες. Πιο συγκεκριμένα ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης πρόκειται να μεταβεί στο Μπρουνέι για να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στη 19η Υπουργική Συνάντηση ΕΕ-Οργανισμού Χωρών Νοτιανατολικής Ασίας / ASEAN που θα πραγματοποιηθεί στις 26 και 27 Απριλίου.
Κατά την διάρκεια των εργασιών της συνόδου ο Έλληνας υφυπουργός πρόκειται να αναπτύξει τις ελληνικές θέσεις γύρω από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στη Βόρειο Αφρική ενώ, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών στο περιθώριο της συνόδου θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών του Βιετνάμ.

Δύο σημαντικά ζητήματα θα πρέπει να επισημανθούν με αφορμή της συγκεκριμένη είδηση.
Πρώτον, ο ASEAN αποτελεί στην ουσία τον τρίτο μεγαλύτερο οικονομικό, ο οποίος ίσως κάποια στιγμή μετατραπεί και σε πολιτικό, περιφερειακό οργανισμό του πλανήτη, μετά φυσικά τον Οργανισμό Ελευθέρου Εμπορίου των χωρών της Βορείου Αμερικής, τη NAFTA (North American Free Trade Agreement), όπου συμμετέχουν οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και το Μεξικό και φυσικά την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατά συνέπεια, το συγκεκριμένο περιβάλλον αποτελεί μία σημαντικότατη δεξαμενή προσέλκυσης επενδυτών για τη χώρα μας, αλλά και χώρος εκδήλωσης μακροπρόθεσμων πολιτικών πρωτοβουλιών οι οποίες θα κρίνονταν σημαντικές για της χώρα μας.
Το ότι η Ελλάδα θα τοποθετηθεί αναφορικά με τα τεκταινόμενα στη «νέα» γεωπολιτική περιοχή της Ευρύτερη Μέσης Ανατολής και Βορείου Αφρικής (Broader Middle East & North Africa – ΒΜΕΝΑ) αποτελεί μία πολύ σημαντική ευκαιρία για την προώθηση των εθνικών θέσεων, αφού η περιοχή της ΒΜΕΝΑ στην ουσία λειτουργεί ως ο συνδετικός κρίκος της περιοχής μας, της Ανατολικής Μεσογείου με τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, την ΑSEAN. Ας μην ξεχνάμε πως οι χώρες της συγκεκριμένης περιοχής, εν πολλοίς εξαρτώνται ενεργειακά από την ίδια περιοχή από την οποία εξαρτάται (για την ώρα;) και η χώρα μας.
Ας μην ξεχνάμε επίσης πως οι χώρες της ASEAN αποτελούν στην ουσία το «νότιο ανάχωμα» της Δύσης (βλέπε ΗΠΑ) στη λεκάνη του Ειρηνικού απέναντι στην Κίνα. Παρά τις επανειλημμένες τοποθετήσεις από κάθε πλευρά πως η συγκεκριμένη κοινότητα χωρών έχει μόνο οικονομικούς προσανατολισμούς, κινήσεις προς την κατεύθυνσης περαιτέρω εμβάθυνσης των σχέσεων των χωρών αυτών μεταξύ τους οδηγούν μάλλον σε ένα αντίθετο συμπέρασμα.
Σε κάθε όμως περίπτωση θα πρέπει να διευκρινιστεί πως η περιοχή της ASEAN μόνο ως μία περιοχή που προσφέρεται για τη δημιουργία ποιο ουσιαστικών πολιτικών ενοποιητικών σχημάτων δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Σίγουρα, η οικονομική προοπτική στην περιοχή είναι σημαντική, ειδικά σε ότι αφορά την παραγωγή προϊόντων με χαμηλό εργατικό κόστος. Πέραν δηλαδή της λειτουργίας της ως ένα «τεράστιο» Μεξικό, το να δημιουργηθούν βαθύτερες πολιτικές συσσωματώσεις θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια προβληματική προοπτική.

Οι τεράστιες πολιτιστικές, θρησκευτικές, φυλετικές και εθνικές αντιθέσεις μεταξύ των χωρών της ASEAN δεν είναι εύκολο να αμβλυνθούν στο μέλλον. Σε κάθε όμως περίπτωση ο συγκεκριμένος οργανισμός παραμένει μία τεράστια αγορά με σημαντικές προοπτικές αλλά και τεράστια προβλήματα. Με άλλα λόγια πρόκειται για μία περιοχή για την οποία η Ελλάδα θα πρέπει δημιουργήσει συγκεκριμένη στρατηγική προσέγγισης.
Το δεύτερο σημείο, το όποιο ίσως και να σχετίζεται με την τελευταία παρατήρηση που έγινε για το πρώτο σημείο, αφορά τη συνάντηση του Έλληνα υφυπουργού με τον Βιετναμέζο αξιωματούχο. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως εδώ και αρκετά χρόνια το Βιετνάμ δεν αποτελεί μία «μαύρη τρύπα» στην περιοχή αλλά έχει ανοίξει τις πύλες του στην ανοιχτή οικονομία και κάνει μπίζνες με τις ΗΠΑ. Η συγκεκριμένη χώρα έχοντας εγκαταλείψει προκαταλήψεις και αγκυλώσεις του παρελθόντος εισέρχεται στη διεθνή κονίστρα με τις αξιώσεις και τον «αέρα» του νεοεισερχόμενου, ενώ με τις αλλαγές στις οποίες προχωράει προσπαθεί να προσελκύσει επενδυτές.
Με λίγα λόγια, η Αθήνα πολύ καλά θα κάνει να καλλιεργήσει τη συγκεκριμένη σχέση. Δεν μπορούμε στο συγκεκριμένο σημείο να μη σημειώσουμε πως η στόχευση του Βιετνάμ από την Αθήνα μόνο ως ένα καλό σημάδι για το τι ακριβώς ζητάμε από την περιοχή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, για να μη γκρινιάζουμε πάντα!

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top