GuidePedia

0


Σε δοκιμασία έχουν μπει τα όρια της δημοσιογραφικής φαντασίας με αφορμή τη δημοσιογραφική επιτυχία της εφημερίδας «Τα ΝΕΑ» αναφορικά με την πρόβλεψη σχεδόν ένα χρόνο ενωρίτερα, ότι η Ελλάδα θα κατέληγε στην… αγκαλιά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Όλα αυτά προέκυψαν από τα τηλεγραφήματα που έφερε στο φως της δημοσιότητας ο ιστοχώρος WikiLeaks, όταν συνεργαζόμενος με τους «Anonymous» χάκερς, εξασφάλισε όσα έκπλεψαν από την ηλεκτρονική αλληλογραφία του STRATFOR.
Από το πρωί, ραδιόφωνα και τηλεοράσεις μιλούν ουσιαστικά για το «παραμάγαζο» της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών CIA, δίνοντας την αίσθηση, χωρίς βέβαια πλην ελαχίστων εξαιρέσεων να το διατυπώνουν ευθέως, ότι κάποια φοβερή και τρομερή συνωμοσία κρύβεται πίσω από τη υπόθεση. Ωστόσο, ως συνήθως, η υπόθεση είναι πολύ πιο απλή από όσο φαίνεται.
Καταρχάς, όσον αφορά το STRATFOR, η συγκεκριμένη εταιρία του εξαιρετικού αναλυτή, γόνου εβραϊκής οικογένειας από την κεντρική Ευρώπη, Δρ. Τζορτζ Φρίντμαν, αναλύσεις της οποίας έχει πολλές φορές φιλοξενήσει το «defence-point.gr», αποτελεί προϊόν της σύγχρονης τάσης «ιδιωτικοποίησης» της πληροφορίας και ανεξάρτητης επεξεργασίας της, όταν συνειδητοποιήθηκε ότι οι παραδοσιακές μυστικές υπηρεσίες πάσχουν τόσο πολύ από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και χαοτικές δομές, με αποτέλεσμα το τελικό προϊόν» που φτάνει στα χέρια των πολιτικών υπευθύνων να έχει υποστεί σημαντικές διαστρεβλώσεις ώστε οι πολιτικές πρωτοβουλίες που λαμβάνονται να οδηγούν σε φιάσκο πολύ συχνά…
Αντί λοιπόν να βλέπουμε συμπαιγνία και συνεργασία ανάμεσα στο STRATFOR και τη CIA, καλό θα ήταν να εστιάζαμε στην προβληματική συχνά συνύπαρξη, αφού δεν είναι λίγες οι φορές όπου αναλύσεις του ιδιωτικού φορέα έχουν επιτεθεί με δριμύτητα σε στερεοτυπικές αντιλήψεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, ορατές και σον πλέον αδαή αναλυτή, αρκεί όμως να βρίσκεται κοντά στον τόπο όπου διαδραματίζεται ένα γεγονός. Πόσες φορές δεν έχουμε σχολιάσει αρνητικότατα ενέργειες τις οποίες αποδίδουμε σε συστάσεις μυστικών υπηρεσιών που φαίνονται όμως να αγνοούν απλά πράγματα που καταλαβαίνει και ο τελευταίος πολίτης;
Συλλογή πληροφοριών και ανάλυση δεν σημαίνει απαραίτητα έκνομες δραστηριότητες και πράκτορες – κλέφτες. Μεγαλύτερη σημασία έχει το να διαθέτεις ανθρώπινη πηγή η οποία να έχει αντίληψη των σκέψεων ενός ηγέτη, των πεποιθήσεων του περιβάλλοντός του, των στερεοτυπικών του αντιλήψεων και ενδεχομένων προκαταλήψεων, της ψυχοσύνθεσης ενός λαού, το τι πιστεύει ο μέσος πολίτης, για να παραθέσουμε μερικές μόνο από τις παραμέτρους που παίζουν αποφασιστικό ρόλο στην ορθή ανάγνωση μιας κατάστασης και την επιτυχή ή όχι ανάλυση και πρόβλεψη.
Όσον αφορά στο ελληνικό χρέος, είναι τουλάχιστον αστείο να προσποιούμαστε ακόμα ότι δεν καταλαβαίνουμε τίποτε. Επειδή εμείς κρυβόμασταν πίσω από το δάχτυλό μας και… «λεφτά υπήρχαν», δεν σημαίνει ότι ο οποιοσδήποτε παρατηρητής της ελληνικής οικονομίας δεν έβλεπε το αδιέξοδο, τον γκρεμό για την ακρίβεια στον οποίο κατευθυνόμασταν με… σπασμένα τα φρένα. Ας τελειώσει επιτέλους αυτό το θέατρο του παραλόγου μπας και κατορθώσουμε να μαζέψουμε την κατάσταση και επιβιώσουμε ως κράτος και ως έθνος.
Ακολουθεί το δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα ΝΕΑ» που έχει προκαλέσει τόση αναστάτωση από το πρωί:
Ερωτήματα εγείρει η «διαίσθηση» της αμερικανικής ιδιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών Stratfor να παρακολουθεί τις κινήσεις τη Ελλάδας σε σχέση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από τον Ιούνιο του 2009, δέκα ολόκληρους μήνες πριν από την απόφαση για την προσφυγή στον μηχανισμό βοήθειας και σχεδόν μισό χρόνο πριν από τις διερευνητικές επαφές Παπανδρέου – Στρος Καν. Από τον ερευνητικό συνεταιρισμό που διοργάνωσε το Wikileaks με τουλάχιστον 25 μέσα ενημέρωσης παγκοσμίως, ανάμεσά τους και «ΤΑ ΝΕΑ», αποκαλύπτεται ότι η Stratfor διαθέτει πληθώρα πληροφοριοδοτών σε νευραλγικές θέσεις στης Ουάσιγκτον, τις Βρυξέλλες, την Τουρκία, το Ιράν, το Ισραήλ, την Κίνα και σε πολλές ακόμα χώρες. Δύο τέτοιες πηγές της «σκιώδους CIA», όπως έχει χαρακτηριστεί η συγκεκριμένη εταιρεία, έχουν δώσει και κωδικούς για να μην αναφέρονται ονόματα.
Το σύστημα της «σκιώδους CIA» λειτουργεί ως εξής: οι πληροφοριοδότες παρέχουν ευαίσθητες πληροφορίες στους συλλέκτες – χειριστές δεδομένων της εταιρείας, οι οποίοι με τη σειρά τους αξιολογούν και τις αποθηκεύουν ψηφιακό χώρο, όπου έχουν πρόσβαση οι αναλυτές που κάνουν την περαιτέρω επεξεργασία. Κάποιες από αυτές τις πληροφορίες, οι «ανώδυνες», περιλαμβάνονται στις εκθέσεις και τα δημοσιεύματα της Stratfor για τους συνδρομητές εταιρείας. Οι πλέον ευαίσθητες όμως δεν έβλεπαν το φως της δημοσιότητας – ούτε καν έμπαιναν στον ειδικό ψηφιακό χώρο: διανέμονταν μόνο στους αποδέκτες της λίστας ασφαλείας, που απαρτιζόταν από 10-15 υψηλόβαθμα στελέχη. Μάλιστα, όταν κάποιο στέλεχος ταξίδευε στο εξωτερικό, το όνομά του έβγαινε από τη λίστα για να μην υπάρχει περίπτωση να υποκλαπεί το e-mail κατά τη διαδρομή του εκτός συνόρων των ΗΠΑ.
Όπως προκύπτει από την ηλεκτρονική αλληλογραφία που απέκτησε το Wikileaks, στις 19 Ιουνίου 2009 υπάλληλος της Stratfor υπεύθυνος για τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, της Βαλτικής και των Βαλκανίων απέστειλε σε συναδέλφους του που ασχολούνται με την ευρύτερη περιοχή της Ευρασίας μήνυμα με τίτλο «Αναλυτικές Οδηγίες για την Ευρώπη – Βαθμίδα 3». Σε αυτό υπήρχε επισυναπτόμενο αρχείο κείμενο, όπου αναφέρονται λεπτομέρειες για τα θέματα στα οποία πρέπει να δώσουν βαρύτητα.
Συγκεκριμένα για τη χώρα μας, ανάμεσα σε άλλες οδηγίες παρακολούθησης, επισημαινόταν ότι «πρέπει να γνωρίζουμε επακριβώς τις συμβαίνει και εάν/πότε η Ελλάδα θα κάνει αίτηση για δάνειο από το ΔΝΤ. Είναι πολύ πιθανό να γίνουμε μάρτυρες μιας ολοκληρωτικής οικονομικής κατάρρευσης σε χώρα της ευρωζώνης. Παρακαλώ, δώστε προσοχή σε οποιαδήποτε σημάδια διαπραγμάτευσης ομολόγων. Η Ελλάδα έχει μεγάλο χρέος, το πως θα κινηθούν μπορεί να εξαρτάται από το τι θα γίνει με το χρέος τους». Σημειώνεται ότι από τον Ιούνιο του 2009 που απεστάλησαν οι «οδηγίες παρακολούθησης» δεν ήταν γνωστή η πρόβλεψη Μπαρόζο για τα υψηλά επίπεδα του ελληνικού ελλείμματος, καθώς το σχετικό έγγραφο συντάχθηκε τον επόμενο μήνα. Ούτε ότι το ταμειακό έλλειμμα κινείται στο 10%,όπως αποκαλύφθηκε στα τέλη του καλοκαιριού.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top