GuidePedia

0

Πριν από λίγη ώρα ανακοινώθηκε από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s ότι, η Ελλάδα τίθεται σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας και αναμένεται να ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι οίκοι στην ίδια αξιολόγηση. Όπως είχε αναφέρει και σε πρόσφατο δημοσίευμα το defence-point.gr, η συγκεκριμένη απόφαση ήταν αναμενόμενη στα πλαίσια της διαδικασίας του PSI.
Ειδικότερα, η S&P υποβάθμισε την Ελλάδα στο επίπεδο Selective Default, λόγω της ανακοίνωσης της πρόσκλησης για τον μηχανισμό ανταλλαγής ομολόγων. Για το λόγο αυτό, το Υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
Όπως ήταν αναμενόμενο, η S&P προχώρησε στην υποβάθμιση της Ελλάδας σε βαθμίδα “SD” και τον κατάλογο των επιλέξιμων τίτλων του PSIσε βαθμίδα “D”, λόγω της νομοθετικής εισαγωγής των CACs (ρήτρες συλλογικής δράσης) στα ομόλογα ελληνικού δικαίου και της έναρξης της μεγάλης έκτασης εθελοντικής προσφοράς του PSI.
Η κίνηση αυτή είχε ανακοινωθεί εκ των προτέρων και όλες οι επιπτώσεις της έχουν προβλεφθεί, σχεδιαστεί και αντιμετωπιστεί με τις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Eurogroup. Η αξιολόγηση αυτή δεν έχει καμία επίπτωση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα καθώς η όποια επίδρασή της στην ρευστότητα έχει ήδη αντιμετωπιστεί από την Τράπεζα της Ελλάδας και μετέπειτα από το EFSF.
Η Ελληνική Δημοκρατία θα παραμείνει στην αξιολόγηση “SD” όσο διάστημα θα παραμένει ανοιχτή η προσφορά του PSI. Μετά την ολοκλήρωση του PSI η Ελληνική Δημοκρατία αναμένεται να επαναξιολογηθεί προς τα πάνω.



Μόλις ολοκληρωθεί το PSI θα υπάρξει και πάλι αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Δηλαδή, τα νέα ομόλογα θα ανέβουν μερικές βαθμίδες παραπάνω, αλλά σίγουρα θα παραμείνουν γενικά στο επίπεδο των «σκουπιδιών – junk». Το γεγονός αυτό θα γίνει όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία ανταλλαγής των ομολόγων, στα μέσα Μαρτίου περίπου.
Όσον αφορά το τραπεζικό σύστημα, δεν πρόκειται να υπάρξει καμία επίπτωση σε αυτό, καθώς αφενός η κίνηση αυτή είχε ανακοινωθεί από την S&P το καλοκαίρι, αφετέρου το Υπουργείο Οικονομικών, μέσω της Τράπεζας της Ελλάδας, και ο EFSF εξασφαλίζουν τις καταθέσεις και την ρευστότητα των τραπεζών.
Στοιχείο «κλειδί» στην απόφαση της υποβάθμισης της Ελλάδας, είναι η υιοθέτηση, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, της ρήτρας συλλογικής δράσης (CAC). Η ρήτρα αυτή δεσμεύει τους κατόχους ομολόγων μιας συγκεκριμένης σειράς, τα οποία είχαν εκδοθεί με βάση το ελληνικό δίκαιο, στους τροποποιημένους όρους πληρωμής των ομολόγων, στην περίπτωση που ένα συγκεκριμένο ποσοστό των κατόχων συμφωνήσει να το πράξει.
Τα νέα ομόλογα που θα εκδοθούν θα διαθέτουν νέα «χαρακτηριστικά» όπως, διευρυμένη περίοδος αποπληρωμής, επιστροφή χρημάτων σε διαφορετικό νόμισμα, διαφορετικές νομικές ρήτρες κτλ.
Ωστόσο, για την επιστροφή της χώρας σε ανώτερο επίπεδο, στα μέσα Μαρτίου, είναι η αποδοχή από τους κατόχους των ομολόγων των όρων της ανταλλαγής. Αν αυτό δε γίνει, τότε μιλάμε για στάση πληρωμών. Επιπλέον, αν δεν υλοποιηθεί το PSI, τότε η χώρα δε θα λάβει τα 130 δισεκατομμύρια ευρώ του νέου πακέτου βοηθείας.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top