GuidePedia

0

 Της Δωρας Aντωνιου
Η επίσημη ανακοίνωση, χθες, από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, των εκτιμήσεων για τα ενεργειακά αποθέματα στον υποθαλάσσιο χώρο του Οικοπέδου 12 της κυπριακής ΑΟΖ, αναμένεται να προκαλέσει έναν ακόμη κύκλο αντιδράσεων από την Αγκυρα. Λευκωσία και Αθήνα βρίσκονται σε διαρκή συντονισμό ενεργειών, προκειμένου να «απαντήσουν» σε οποιαδήποτε τουρκική πρόκληση, όπου και όταν αυτή εκδηλωθεί. Την ίδια στιγμή, το επόμενο διάστημα εκτιμάται ότι το θερμόμετρο της έντασης θα ανέβει στο πεδίο των ερευνών καθαυτό.
Η τουρκική κρατική ανώνυμη εταιρεία πετρελαίου (ΤΡΑΟ), όπως έχει ανακοινωθεί, προετοιμάζεται για συνέχιση των ερευνών στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, έχοντας για τον λόγο αυτό οριοθετήσει συγκεκριμένες περιοχές. Πρόκειται για επτά τεμάχια, τα οποία έχουν ονομασθεί με τα πρώτα επτά γράμματα του λατινικού αλφαβήτου. Από τις πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές, προκύπτει ότι τα σημεία που έχει επιλέξει για έρευνες η ΤΡΑΟ επικαλύπτουν τμήματα ή και ολόκληρα Οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ, όπως αυτά έχουν ορισθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία.
Ειδικότερα, το τμήμα F των τουρκικών σχεδίων επικαλύπτει τα Οικόπεδα 2 και 3 και το μισό του Οικοπέδου 1 της κυπριακής ΑΟΖ. Το τμήμα G καλύπτει μέρος των Οικοπέδων 8,9 και 13, καθώς και το βόρειο τμήμα του Οικοπέδου 12, όπου εξελίσσεται η γεώτρηση της Noble Energy. Η ανακοίνωση της πρόθεσης για πραγματοποίηση ερευνών από την ΤΡΑΟ στις συγκεκριμένες περιοχές αποτελεί ένα ακόμη βήμα στην τακτική έμπρακτης αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Αγκυρα.
Οι ανακοινώσεις της τουρκικής πλευράς για έρευνες στις συγκεκριμένες περιοχές έρχονται τη στιγμή που η Λευκωσία βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο των αδειοδοτήσεων για το δεύτερο γύρο ερευνών, διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του επόμενου διμήνου. Μετά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα της γεώτρησης της Noble Energy, το ενδιαφέρον για συμμετοχή στον δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων είναι πολύ μεγάλο και ήδη έχουν σπεύσει να προμηθευθούν τα σεισμογραφικά δεδομένα ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες εκμετάλλευσης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων διεθνώς.
Η μέχρι τώρα δράσηΗ Τουρκία επιχείρησε, από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η πρόθεση της Λευκωσίας να προχωρήσει σε έρευνες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων, να τις παρεμποδίσει με κάθε τρόπο. Αρχικά κινήθηκε προς τις χώρες με τις οποίες η Κυπριακή Δημοκρατία υπέγραψε συμφωνίες για τον καθορισμό ΑΟΖ. Σε τουρκική επίδραση αποδίδεται εν πολλοίς η αναβολή επικύρωσης από το Κοινοβούλιο του Λιβάνου της σχετικής συμφωνίας. Στο στάδιο προκήρυξης διαγωνισμού αδειοδοτήσεων για έναρξη γεωτρήσεων, η Αγκυρα προσπάθησε με απευθείας παρεμβάσεις προς τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και ευρωπαϊκών χωρών να αποτρέψει τη συμμετοχή εταιρειών τους με εκδήλωση ενδιαφέροντος. Εάν στη διαδικασία κατέληγαν να συμμετάσχουν μόνο μικρές εταιρείες, χωρίς την απαιτούμενη τεχνολογία και τεχνογνωσία για γεώτρηση σε τόσο μεγάλο βάθος, η όλη διαδικασία θα επέβαινε άκαρπη. Οταν, παρά την προσπάθεια, φάνηκε ότι προκρίνεται η Noble Energy, έγιναν παρεμβάσεις προς την ίδια την εταιρεία, προκειμένου να αποσυρθεί και πάλι χωρίς αποτέλεσμα.
Η ανακοίνωση, τον περασμένο Αύγουστο, της έναρξης των γεωτρήσεων προς τα τέλη Σεπτεμβρίου, προκάλεσε έντονη αντίδραση της Τουρκίας, η οποία, σε επίπεδο δηλώσεων, επιστράτευσε την απειλή χρήσης πολεμικών μέσων. Οι προσδοκίες, ωστόσο, για εντοπισμό αξιόλογου κοιτάσματος φυσικού αερίου, σε συνδυασμό με τις δυνατότητες που διαμορφώνονται στην ευρύτερη περιοχή, δεδομένων και των κοιτασμάτων του Ισραήλ, είχαν στρέψει το διεθνές ενδιαφέρον στην Κύπρο. Το μήνυμα που εστάλη προς την Αγκυρα από Ουάσιγκτον, Μόσχα και Ε.Ε. ήταν σαφές: οι έρευνες και η αξιοποίηση ενεργειακών κοιτασμάτων είναι αναμφισβήτητο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατοχυρωμένο από το Διεθνές Δίκαιο.
Το επόμενο βήμα της Τουρκίας ήταν η υπογραφή συμφωνίας για καθορισμό υφαλοκρηπίδας με την τουρκοκυπριακή ηγεσία και η έναρξη ερευνών για συλλογή σεισμογραφικών δεδομένων στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, για την οποία επιστρατεύθηκε το γνωστό και από έρευνες στο Αιγαίο, Πίρι Ρέις. Η έναρξη των γεωτρήσεων της Noble Energy συνοδεύθηκε από κίνηση τουρκικών πολεμικών πλοίων και μαχητικών αεροσκαφών στην περιοχή, που σε ορισμένες περιπτώσεις προσέγγισαν την εξέδρα των γεωτρήσεων. Ωστόσο, η κίνηση, παράλληλα, ισραηλινών, αμερικανικών και ρωσικών πολεμικών πλοίων στην περιοχή λειτούργησε αποτρεπτικά για κλιμάκωση της έντασης.
H «χρυσοφόρος» λεκάνη ΛεβιάθανΣύμφωνα με γεωλογικές εκτιμήσεις, τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg, στη λεκάνη Λεβιάθαν στην Ανατολική Μεσόγειο πιθανολογείται ότι υπάρχουν κοιτάσματα 122 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών φυσικού αερίου. Υπολογίζεται ότι με βάση τις τρέχουσες τιμές, το κοίτασμα που εντοπίσθηκε στο Οικόπεδο 12 της Κύπρου, αξίζει περίπου 32 δισ. δολάρια.
Η αμερικανική εταιρεία Noble Energy κατέχει μερίδιο 70% του έργου, ενώ σε 15% ανέρχεται η συμμετοχή της ισραηλινής Delek.
Η ανακοίνωση των πρώτων επίσημων εκτιμήσεων, χθες, μπορεί να έγινε δεκτή με ιδιαίτερη επιφυλακτικότητα από τις αγορές, ωστόσο αυτό αποδίδεται σε υψηλές προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί όλο το προηγούμενο διάστημα.
Τόσο η κυπριακή κυβέρνηση, όσο και οι εταιρείες που εμπλέκονται στις έρευνες στο οικόπεδο 12, διατηρούν την αισιοδοξία τους. Εκτιμούν ότι, όπως και στην περίπτωση των κοιτασμάτων του Ισραήλ, η συμπληρωματική γεώτρηση, με την οποία θα ολοκληρωθεί και η έρευνα, καθώς και η δεύτερη ανάγνωση των δεδομένων, θα επιφέρουν αναθεώρηση των εκτιμήσεων προς τα πάνω.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top