Η Τουρκία ξεκαθάρισε δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, ότι δεν πρόκειται να λάβει μέρος σε περίπτωση που εξαπολυθεί δυτικό στρατιωτικό πλήγμα κατά του Ιράν.
Δήλωσε μάλιστα, ότι το τελευταίο διάστημα η χώρα του προσπαθεί να αποσπάσει διαβεβαιώσεις από την ισλαμική Δημοκρατία ότι σε περίπτωση επίθεσης δεν θα τεθεί στο στόχαστρο τουρκικό έδαφος, δηλαδή το ραντάρ του ΝΑΤΟ που βρίσκεται εγκατεστημένο σε τουρκικό έδαφος.
Επίσης, με επαρκή διάθεση κολακείας η οποία αποκαλύπτει τον τουρκικό φόβο για το τι μπορεί να συμβεί και να σύρει τη χώρα σε μια πολεμική αναμέτρηση με ανυπολόγιστες συνέπειες, ο Νταβούτογλου είχε μόνο καλά λόγια να πει για το Ιράν, επιδοκιμάζοντας την Τεχεράνη για την εποικοδομητική στάση που επιδεικνύει και τη διάθεση ανάπτυξης της συνεργασίας, ενώ υπεραμύνθηκε του δικαιώματος του Ιράν να κατέχει πυρηνική τεχνολογία για ειρηνική χρήση.
Η Τουρκία έχει κάθε λόγο να ανησυχεί για τις εξελίξεις, αφού οι σχέσεις με το Ιράν δεν είναι τόσο καλές όσο δείχνουν, δεδομένου ότι τα συμφέροντα των δυο χωρών μόνο ταυτόσημα δεν θα πρέπει να θεωρούνται.
Αφενός, το Ιράν θεωρεί την Τουρκία ως ένα κοσμικό καθεστώς μη συμβατό με τις ισλαμικές αρχές, οπότε η μεταλαμπάδευσή του στον μουσουλμανικό κόσμο είναι απορριπτέα. Επίσης, οι δυο χώρες έχουν διαφορετικά συμφέροντα στο Ιράκ όπου διαγκωνίζονται για την άσκηση επιρροής. Οι Ιρανοί ελέγχουν μέσω των σιιτών την ιρακινή κυβέρνηση, ενώ η Άγκυρα επιχειρεί να ακυρώσει ή τουλάχιστον να εξισορροπήσει αυτή την επιρροή στηρίζοντας κυρίως τους σουνίτες, ενώ η Τεχεράνη την θεωρεί και ως «μακρύ χέρι» της Δύσης…
Ωστόσο, οι δυο χώρες έχουν βρει τρόπο να συμβιώνουν σχετ8ικά αρμονικά, με το διμερές εμπόριο να ανέρχεται στα 12 δισεκατομμύρια δολάρια, έναντι μόλις ενός δισεκατομμυρίου το 2000, με τους επικεφαλής των χωρών να έχουν θέσει ως στόχο την αύξησή του στα 30 δισεκατομμύρια δολάρια.
ΠΗΓΗ
Δημοσίευση σχολίου