ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ
Ως νέα κίνηση πολιτικής παρέμβασης στις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο μπορεί να εκληφθεί η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας από την Ρωσία προς τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου. Ο στόχος τριπλός αφενός η ενίσχυση του φρονήματος των Σέρβων που αντιστέκονται στα κελεύσματα της Μέρκελ, αφετέρου η βοήθεια προς την Σερβική κυβέρνηση, που είναι πλέον σε δύσκολη θέση μη μπορώντας ουσιαστικά να υπερασπισθεί τους συμπατριώτες της, υπό την δαμόκλειο σπάθη της υποψηφιότητας για την ΕΕ και τέλος η επίδειξη δύναμης εκ μέρους της Ρωσίας στα πλαίσια της αμοιβαιότητας με τις αντίστοιχες κινήσεις των Αμερικανών σε Γεωργία, Ουκρανία, Μεσόγειο, κ.λ.π.
Έτσι είδαμε μια ρωσική φάλαγγα από 24 φορτηγά να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου και να επιχειρεί να εισέλθει στο Κοσσυφοπέδιο από την διάβαση Jarinje, στην οποία είχε ξεσπάσει η πρόσφατη κρίση στην περιοχή. Επικεφαλής της φάλαγγας ήταν ο ίδιος ο Πρέσβης της Ρωσίας στη Σερβία Αλεξάντρ Κονούζιν. Μετά την απαγόρευση διέλευσης της από την EULEX για καθαρά τεχνικούς και λειτουργικούς λόγους, πράγμα που ήταν αναμενόμενο και όλοι το γνωρίζανε ότι θα συμβεί, ο Πρέσβης πραγματοποίησε την πολιτική του παρέμβαση μιλώντας για «εκβιασμό της EULEX τον οποίο δεν μπορεί να δεχτεί».
Στη συνέχεια ο Πρέσβης Konzin επικοινωνώντας μέσω τηλεοπτικής σύνδεσης με τον Ρώσο υπουργό υπεύθυνο για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης Sergei Shoigu, ανέφερε ότι η ανθρωπιστική φάλαγγα είχε μπλοκαριστεί χωρίς καμία επίσημη εξήγηση και συνέχισε λέγοντας ότι "Το πρόβλημα της διέλευσης της ρωσικής ανθρωπιστικής φάλαγγας για την βοήθεια των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου δεν έχει λυθεί. Δεν γνωρίζουμε πότε θα λυθεί, γιατί δεν έχουμε λάβει καμία επίσημη απάντηση. Εμείς ενεργούμε αυστηρά σύμφωνα με το ψήφισμα του ΟΗΕ ( 1244) και στέλνουμε μόνο ανθρωπιστικό φορτίο, το οποίο μπορεί να ελεγχθεί ».
Ταυτόχρονα, ο Ρώσος απεσταλμένος στο ΝΑΤΟ Dmitry Rogozin αντέδρασε περιγράφοντας την υπόθεση ως «ανθρωπιστικό έγκλημα", και πρόσθεσε ότι η Μόσχα δεν μπορεί να διαπραγματευτεί το θέμα με ένα μη αναγνωρισμένο κράτος στο Κοσσυφοπέδιο. "Εμείς δεν αναγνωρίζουμε τις εν λόγω αρχές ως αρχές ενός ανεξάρτητου κράτους. Θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις αποκλειστικά με διεθνείς εκπροσώπους του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η αναγνώριση του Κοσόβου είναι ένα θέμα της συνείδησης του καθενός δεδομένου ότι αφορά την αναγνώριση των γκάνγκστερ του πρώην στρατού του Κοσσυφοπέδιου (KLA), οι οποίοι έχουν σχηματίσει τώρα τις δικές τους αστυνομικές μονάδες », δήλωσε ο πρεσβευτής και κατέληξε ό,τι η απαγόρευση της διέλευσης της ρωσικής φάλαγγας στο διοικητικό σημείο ελέγχου Jarinje θα είναι ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν στη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Ρωσίας.
Ένας εκπρόσωπος για την αποστολή της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο, EULEX, δήλωσε στην Πρίστινα ότι η φάλαγγα είχε δύο επιλογές για να εισέλθει στο Κοσσυφοπέδιο, είτε να γινόταν αποδεκτή η συνοδεία τους από την EULEX (γεγονός που δεν το δέχονται οι Σέρβοι και ήταν γνωστό), ως συνοδεία αστυνομικής δύναμης, γιατί αυτή είναι η συνήθης πρακτική, ή να διέλθει από το πλησιέστερο χωρίς πρόβλημα σημείο ελέγχου, που αυτό ήταν το Merdare. Καμιά από τις επιλογές δεν έγινε δεκτή από τους Ρώσους.
Σημειώνεται ότι εάν η Ρωσική φάλαγγα δεχότανε την συνοδεία της EULEX ως συνοδεία αστυνομικής δύναμης, τα οχήματα της EULEX θα έπρεπε να τα αφήσουν οι Σέρβοι να περάσουν από τα οδοφράγματα, οι Σέρβοι όμως, δεν επιτρέπουν την διέλευση στην EULEX, επειδή η αποστολή της ΕΕ επιχείρησε τη μεταφορά των Αλβανών τελωνειακών του Κοσσυφοπεδίου και των αντίστοιχων αστυνομικών στα σημεία ελέγχου στην περιοχή τους.
Οι Σέρβοι είναι η πλειονότητα του πληθυσμού βόρεια του ποταμού Ιμπάρ και απορρίπτουν την εξουσία της κυβέρνησης στην Πρίστινα, και της αλβανόφωνης μονομερούς κήρυξης της ανεξαρτησίας τους που έγινε στις αρχές του 2008.
Τελικά επετράπη, στη ρωσική αυτοκινητοπομπή να εισέλθει στο Κόσσοβο και να παραδώσει την ανθρωπιστική βοήθεια στο σερβικό παράρτημα του Ερυθρού Σταυρού στην πόλη Σβέτσαν. Μετά από έντονες υψηλού επιπέδου διαβουλεύσεις μεταξύ Μόσχας και Βρυξελλών συμφωνήθηκε η διαδικασία που επέτρεψε στην αυτοκινητοπομπή με συνοδεία 3 οχημάτων της EULEX να συνεχίσει την πορεία της, που είχε ανακοπεί στη διοικητική διέλευση του Γιάρινιε. «Η ρωσική συνεισφορά θα βοηθήσει τους Σέρβους να προασπίσουν τα νόμιμα δικαιώματά τους και να αντιμετωπίσουν τις εναντίον τους παράνομες ενέργειες και βιαιοπραγίες» υπογράμμισε τέλος ο ρώσος πρέσβης στο Βελιγράδι, Αλεξάντερ Κονούζιν, κατά την τελετή παράδοσης της 300 τόνων βοήθειας.
Βέβαια το ερώτημα εξακολουθεί να παραμένει, αν δηλαδή βοηθούν αυτές οι κινήσεις ουσιαστικά την Σερβία. Η απάντηση βρίσκεται στην πραγματική διάθεση της Σερβίας να αποδεχτεί τα τετελεσμένα και να προχωρήσει σε μια Ευρωπαϊκή προοπτική ή αν επιθυμεί να δώσει ένα διαφορετικό αγώνα εκτός ΕΕ, εν ονόματι αρχών και αξιών που πιστεύει ότι δεν μπορεί να αντιπαρέλθει. Αυτό που φαίνεται όμως είναι να τα θέλει όλα, πράγμα που ίσως την θέση στο περιθώριο και αυτό θα είναι το χειρότερο για την ίδια και το λαό της. Καλύτερα μια κακή επιλογή παρά καμιά επιλογή.
ΠΗΓΗ
Δημοσίευση σχολίου