GuidePedia

0


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ
Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που διενεργήθηκε σε δείγμα 1.200 ατόμων στη Σερβία (πλην Κοσσυφοπεδίου), από το νέο σερβικό πολιτικό περιοδικό Σκέψη, τον Οκτώβριο του 2011, το 47,4% των ερωτηθέντων υποστηρίζει την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, ενώ το 37,5% είναι αντίθετο. Ερωτηθέντες υποθετικά, αν η Σερβία πρέπει να δεχθεί να διακόψει την υποστήριξη της στους Σέρβους στο Βόρειο Κοσσυφοπέδιο με αντάλλαγμα την υποψηφιότητα για την ΕΕ, το 75,5% είπε όχι, ενώ το 9,2% είπε ναι. Μια διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου όπου η Σερβία θα πάρει το Βορρά και τα πιο σημαντικά μοναστήρια, είναι αποδεκτή από το 52,9% των ερωτηθέντων και απαράδεκτη με 33,2%. Είδος Αυτονομίας για το Βόρειο Κοσσυφοπέδιο, με σιωπηρή και όχι επίσημη αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου, θα ήταν αποδεκτή για το 22,2% και απαράδεκτη για 57,2%. Η ΕΕ θεωρείται ως μια φιλική ομάδα χωρών από το 27,7% και εχθρική από το 42,1%. Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, οι Σέρβοι θεωρούν την Ελλάδα, την Κίνα και τη Ρωσία φιλικά έθνη, ενώ τις ΗΠΑ, την Κροατία και την Γερμανία, όχι. Την ένταξη στο ΝΑΤΟ υποστηρίζει το 14,6%, ενώ το 69,9% είναι αντίθετο. Το 41,3% είναι υπέρ της ένταξης της Σερβίας στο Κίνημα των Αδεσμεύτων και το 27% κατά. Σε μια άλλη ερώτηση που αφορούσε την ανάπτυξη στενότερων σχέσεων με τη Ρωσία το 59,3% θα την υποστήριζε, ενώ το 21,2% είναι αντίθετο.

Είχαμε αναφερθεί και σε παλαιότερα άρθρα για την καθοριστική περίοδο που διανύουμε για την Σερβία. Ο κόσμος παρουσιάζεται απόλυτα απογοητευμένος από την στρατηγική της ΕΕ στην περιοχή και φαίνεται να δείχνει προτίμηση σε άλλες παλαιότερες συνταγές, παρότι το όνειρο της ΕΕ ιδιαίτερα για τη νέα γενιά είναι το απόλυτο καλό. Αν λάβουμε υπόψη ότι η επίσημη Σερβία έχει κάνει σπουδαία βήματα προς το ευρωπαϊκό όνειρο, είναι στο χέρι της ΕΕ να μην τους απογοητεύσει περισσότερο και να τους δώσει την 09 Δεκ. 2011 την πολυπόθητη υποψηφιότητα. Όσο για το ΝΑΤΟ προς το παρών ούτε λόγος να γίνεται, όμως κάθε προσέγγιση με την ΕΕ ουσιαστικά θα αποτελεί το διαβατήριο για την Ατλαντική Συμμαχία Δημοσίευμα της BLIC, με τίτλο «Οι βρώμικες δουλειές του Κρίστοφερ Ντελ», αναφέρεται στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του αμερικανικού Κογκρέσου για τον πρέσβη των ΗΠΑ στο Κόσσοβο, Κρίστοφερ Ντελ, με ορισμένους βουλευτές να διερωτώνται πώς μπορεί ο κ. Ντελ να αρνείται την εμπορία οργάνων στο Κόσσοβο, τη στιγμή που η σχετική έρευνα ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί, ζητώντας από την αμερικανική κυβέρνηση την ενδελεχή διερεύνηση της υπόθεσης. Το δημοσίευμα αναφέρει επιπλέον ότι σύμφωνα με πηγές του, το Κογκρέσο δεν διαθέτει ακόμα πληροφορίες για την εμπλοκή του πρέσβη τους σε κάποιες ‘’σκοτεινές δουλειές’’, όπως οι εξαγωγές υλών από τα Ορυχεία Τρέπτσα του Κοσσόβου, υπόθεση στην οποία συνεργάζεται με εταιρία συμφερόντων της πρώην αμερικανίδας ΥΠΕΞ Μάντλεν Όλμπαϊτ και με στενούς συνεργάτες του Χασίμ Θάτσι. Ως εκ τούτου, ο αμερικανός πρέσβης έχει και προσωπικό λόγο για την ανάληψη του ελέγχου των διοικητικών διαβάσεων μεταξύ του βορείου Κοσσόβου και της Σερβίας από τις αρχές της Πρίστινα, σημειώνει το άρθρο, προσθέτοντας ότι ο κ. Κρίστοφερ Ντελ, εμπλέκεται επίσης άμεσα στην υπόθεση κατασκευής αυτοκινητόδρομου από τα Τίρανα μέχρι το Κόσσοβο, ανάδοχοι της οποίας είναι η αμερικανική εταιρία και η τουρκική
Άλλη μια επιβεβαίωση περί του ανιστόρητου τρόπου που ασκείται η πολιτική στην ευαίσθητη περιοχή του Κοσσυφοπεδίου, τόσο σε πολιτικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο (αν θυμηθούμε και τα καμώματα του προηγούμενου δκτη τηςKFOR. Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ θα πρέπει να σοβαρευτούν, να απομακρύνουν κάθε παράγοντα αστάθειας και να προκαλέσουν σε συνεργασία με όλες τις πλευρές μια δίκαιη λύση στην περιοχή, με βάση τα ανθρώπινα δικαιώματα και αυτά της αυτοδιάθεσης Κ-Μ της ΕΕ ενάντια στο Ζήτημα του Κοσσόβου
Με τίτλο “Πέντε μέλη της ΕΕ παραμένουν στο πλευρό της Σερβίας” άρθρο της Γιέλενα Τάσιτς στην DANAS αναφέρει ότι οι πέντε χώρες μέλη της ΕΕ που δεν έχουν αναγνωρίσει το Κόσσοβο, οι οποίες είτε απέκτησαν νέες κυβερνήσεις είτε πρόκειται να αποκτήσουν πολύ σύντομα, δεν πρόκειται να αλλάξουν θέση επί του θέματος και θα συνεχίσουν να στηρίζουν τη Σερβία.
Το άρθρο παραθέτει δηλώσεις διπλωματικής πηγής της ελληνικής πρεσβείας στο Βελιγράδι, σύμφωνα με τις οποίες «Η ελληνική θέση έναντι της μονόπλευρης ανακήρυξης ανεξαρτησίας του Κοσσόβου είναι ευρέως γνωστή και δεν έχει αλλάξει. Η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσσόβου και ταυτόχρονα υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική του συνόλου των Δυτικών Βαλκανίων», ενώ σημειώνει ότι σύμφωνα με διπλωματικές πηγές της Αθήνας η νέα ελληνική κυβέρνηση υπό τον Λουκά Παπαδήμο έχει τον ειδικό σκοπό να ολοκληρώσει την εφαρμογή της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου για την έξοδο της χώρας από την κρίση χρέους και την επιτάχυνση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Οι ελληνικές διπλωματικές πηγές αρνήθηκαν να σχολιάσουν ακόμη και την υποθετική πιθανότητα ότι η Αθήνα, υπό τις παρούσες περιστάσεις, θα μπορούσε υπό την πίεση ορισμένων χ-μ να αναγνωρίσει το Κόσσοβο, αναφέρει το άρθρο, επισημαίνοντας στη συνέχεια δημοσιεύματα κοσοβαρικών ΜΜΕ, σύμφωνα με τα οποία ο επικεφαλής του ελληνικού Γραφείου Συνδέσμου στο Κόσσοβο, πρέσβης Δημήτρης Μοσχόπουλος, είχε δηλώσει ότι «η μη αναγνώριση του Κοσσόβου είναι προσωρινή, διότι όλοι οι Ευρωπαίοι πρέπει αμοιβαίως να αναγνωριστούν». Ωστόσο ο κ. Μοσχόπουλος υπογράμμισε ότι η θέση της Ελλάδας αναφορικά με την αναγνώριση δεν αλλάζει. «Η Ελλάδα δεν έχει αλλάξει θέση. Δεν τίθεται θέμα αναγνώρισης του Κοσσόβου. Πρέπει όμως να τονιστεί ότι η Ελλάδα την ίδια στιγμή υποστηρίζει την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένου του Κοσσόβου, στην ΕΕ. Δεν είναι γνωστό πότε θα συμβεί, όταν όμως συμβεί, όταν το σύνολο των Δυτικών Βαλκανίων ενταχθεί στην ΕΕ, όλοι θα πρέπει αμοιβαίως να αναγνωριστούν. Η δήλωση μου αναφερόταν στο μέλλον», δήλωσε ο πρέσβης Μοσχόπουλος.
Σύμφωνα μα τον αντιπρόεδρο του ιδρύματος German Marshall Fund, Ivan Vejvoda , “η απλούστερη απάντηση στο ερώτημα, αν η νέα κυβέρνηση αλλάξει πολιτική έναντι του Κοσσόβου, είναι ότι η Αθήνα δεν θα αλλάξει την πολιτική της», διότι η νέα κυβέρνηση είναι μεταβατική, γεγονός που σημαίνει ότι έχει πολύ σαφή στόχο και εντολή, και εν προκειμένω αποκλειστικά τα προβλήματα εσωτερικής φύσης. Οι μεταβατικές κυβερνήσεις σπανίως καταπιάνονται με θέματα εξωτερικής πολιτικής και το ζήτημα το Κοσσόβου εμπίπτει σε αυτόν τον τομέα αρμοδιοτήτων. Κατά τον Vejvoda δεν υπάρχουν ενδείξεις περί αλλαγής της ελληνικής θέσης στο ορατό μέλλον. Από την άλλη πλευρά, δεν βλέπω την ΕΕ να χρησιμοποιεί τώρα την ελληνική κρίση προκειμένου να προωθήσει κάτι άλλο και συγκεκριμένα να απαιτήσει μαζί με το πακέτο βοήθειας την αναγνώριση του Κοσσόβου», δήλωσε ο Ivan Vejovoda. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι απόψεις του Νίκολα Γιοβάνοβιτς, αρχισυντάκτη του περιοδικού «Προκλήσεις Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης», ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε ότι «όλες αυτές οι χώρες (της ΕΕ που δεν έχουν αναγνωρίσει το Κόσσοβο), εκτός της Ελλάδας, που έχει οικοδομήσει ειδικές σχέσεις με τη Σερβία, τις οποίες δεν επιθυμεί να διασαλεύσει από άποψη αρχής, δεν μπορούν να αλλάξουν άποψη αναφορικά με το θέμα της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου. Όλες αυτές οι χώρες έχουν στο εσωτερικό τους παρόμοιο πρόβλημα με τη Σερβία. Η Ρουμανία έχει την Τρανσυλβανία, η Ισπανία την Χώρα των Βάσκων και την Καταλωνία, η Σλοβακία την ουγγρική μειονότητα, ενώ για την Κύπρο ας μην το συζητούμε καθόλου».
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top