Ο τουρκικός στρατός ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα ένα δεκαήμερο ασκήσεων στα σύνορα με τη Συρία, όπως έκανε το 1998, όταν οι δύο χώρες σχεδόν έφθασαν στον πόλεμο μεταξύ τους. Συμμάχοι από το 2002, οι σχέσεις μεταξύ Δαμασκού και της Άγκυρας έχουν απολύτως ψυχρανθεί καθώς το καθεστώς του Μπασάρ Άσσαντ αρνήθηκε να αποδεχθεί τις παρεναίσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν Σε αντίδραση ο τελευταίος επέτρεψε στην αντιπολίτευση της Συρίας, στο Εθνικό Συμβούλιο να λειτουργήσει στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης. Σε αντίποινα, η υπηρεσία Πληροφοριών της Συρίας, απειλεί να επαναλάβει τις παραδόσεις όπλων στους αυτονομιστές Κούρδους του PKK . Στις 3 Οκτωβρίου, στην πλειονότητα-κουρδική πόλη Ντιγιαρμπακίρ, της Τουρκίας, η αστυνομία ανακάλυψε κρύπτη όπλων που περιείχε 26 AK47s και 1.500 φυσίγγια που ανήκαν στο ΡΚΚ και προέρχονταν από τη Συρία. Στη Δαμασκό, εν τω μεταξύ, το καθεστώς κατηγορεί την Τουρκία για τον εξοπλισμό του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» και της «Ελεύθερης Ένωσης Αξιωματικών της Συρίας», οι οποίεςαποτελούνται κυρίως από στρατιωτικούς που έχουν αποχωρήσει από το Συριακό στρατό. Οι κινήσεις λειτουργούν μέσα και έξω από στρατόπεδα προσφύγων στην τουρκική πλευρά των συνόρων της Συρίας.
Αναστολή συμμετοχής Δαμασκού στον Αραβικό Σύνδεσμο
Το ενδεχόμενο να ανασταλεί η συμμετοχή της Συρίας στο περιφερειακό όργανο, συζητούν σε συνάντησή τους σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών του αραβικού κόσμου. «Η έκτακτη συνεδρίαση θα εξετάσει την αναστολή της συμμετοχής της Συρίας», ανέφερε εκπρόσωπος του Αραβικού Συνδέσμου. Ορισμένες αραβικές χώρες αντιτίθενται πάντως σύμφωνα με την ίδια πηγή, στην αναστολή της συμμετοχής της Συρίας.
Ο πρόεδρος της χώρας Μπασάρ αλ-Ασαντ έχει εντείνει τη στρατιωτική καταστολή του κύματος διαδηλώσεων που σαρώνουν τη Συρία, με κύριο αίτημα την απομάκρυνσή του από την εξουσία. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη στο πλαίσιο της καταστολής των διαδηλώσεων έχουν χάσει τη ζωή τους περίπου 3.000 άτομα.
ΠΗΓΗ
Δημοσίευση σχολίου