Διατάραξη των ισορροπιών στην κορυφή της πυραμίδας εξουσίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, υποδεικνύει η παραίτηση του υπουργού Οικονομικών Αλεξέι Κούντριν, την οποία επί της ουσίας ζήτησε ο ίδιος ο σημερινός πρόεδρος, Ντμίτρι Μένβεντεβ, μετά από επικριτικά σχόλια στις Ηνωμένες Πολιτείες του πρώτου.
Ενδεχομένως, ο Κούντριν να αποτελεί το θύμα για ην αποδοχή από την πλευρά του Μένβεντεβ της εκ νέου εναλλαγής των ρόλων στην προεδρία και την πρωθυπουργία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ο Αλεξέι Κούντριν θεωρείται πολιτικός φίλος του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος είχε εκφράσει ισχυρό ενδιαφέρον αν αναλάβει την πρωθυπουργία της χώρας. Οι κακές σχέσεις, η σε μεγάλο βαθμό διαφορά φιλοσοφίας με τον επόμενο πρωθυπουργό, Μεντβέντεβ, και σαφέστατα οι πολιτικές φιλοδοξίες περαιτέρω ανέλιξης του Κούντριν, καθιστούσε αδύνατη τη «συγκατοίκηση» των δύο υπό την ίδια στέγη.
Αναμένεται να φανεί το αν και κατά πόσον ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποφάσισε να θυσιάσει το συνεργάτη του, ή έχει στο μυαλό του κάποιο σχέδιο αξιοποίησής του την επόμενη ημέρα. Ωστόσο, ο δρόμος της παραίτησης θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως κίνηση διατύπωσης διαμαρτυρίας και προς τον Πούτιν, με τον σημερινό Ρώσο πρωθυπουργό να μην έχει και τη φήμη ανθρώπου ο οποίος ανέχεται τέτοιου είδους δημόσιες διαφοροποιήσεις στις αποφάσεις του. Και να σημειωθεί, ότι οι πρώτες δηλώσεις ότι δεν θα βρίσκεται στην επόμενη ρωσική κυβέρνηση, έγιναν κατά τη διάρκεια ταξιδιού του Κούντριν στις ΗΠΑ…
Η φήμη του Αεξέι Κούντριν στη Δύση ήταν πολύ καλή, ιδιαίτερα μετά την απόφασή του για την προληπτική δημιουργία ενός ταμείου για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων, χρήματα τα οποία βοήθησαν τη Ρωσία να ξεπεράσει την παγκόσμια οικονομική κρίση που παρουσιάστηκε το 2008…
ΠΗΓΗ
Δημοσίευση σχολίου