GuidePedia

0
Τις περισσότερες φορές όταν παρατηρείς τι γίνεται στις ξένες χώρες και το συγκρίνεις με την πρακτική που επικρατεί στην Ελλάδα ιδίως από την αποκαλούμενη ως «πολιτική ελίτ» στη χώρα, σε πιάνει απελπισία… Ας δούμε μια ακόμα είδηση από το εξωτερικό η ανάγνωση της οποίας μας βάζει για μια ακόμη φορά σε σκέψεις, οι οποίες οδηγούν σε δυσμενείς διαπιστώσεις για την κατάσταση στη χώρα μας…
Στο πλαίσιο της προώθησης του F/A-18 Super Hornet στη Βραζιλία, η Boeing διοργάνωσε ανοιχτή συζήτηση για να παρουσιάσει στις τοπικές εταιρείες το μεγάλο φάσμα ευκαιριών που υπάρχουν στην περίπτωση που η κυβέρνηση της χώρας επιλέξει το αεροσκάφος της.
Προσκεκλημένοι ήταν πάνω από 100 εκπρόσωποι εταιρειών, πανεπιστημίων, βιομηχανικών ενώσεων και φυσικά κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Προσκεκλημένοι ήταν και οι τοπικοί άρχοντες της περιοχής Sao Jose dos Campos όπου υπάρχει και τεχνολογικό πάρκο.

Όπως δήλωσε ο γραμματέας Οικονομικής Ανάπτυξης και Επιστήμης και Τεχνολογίας, του Τεχνολογικού Πάρκου Sao Jose dos Campos, η «Βιομηχανική Ημέρα της Boeing» υποστηρίζει τις προσπάθειές τους για εναγκαλισμό της τεχνολογικής καινοτομίας, αναζωογόνησης της τοπικής και της περιφερειακής οικονομίας, βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας και δημιουργίας θέσεων εργασίας.
Στην παραπάνω εικόνα να συμπληρώσουμε την ενεργό υποστήριξη της εταιρίας από τον πρόεδρο της χώρας Μπάρακ Ομπάμα και την ασφυκτική, αν και διακριτική, πίεση που έχει ασκήσεις στη νέα πρόεδρο της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρούσεβ. Πόσα θα είχαμε άραγε στην Ελλάδα κερδίσει εάν οι Έλληνες πολιτικοί είχαν αντιληφθεί το ρόλο τους και εργάζονταν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της υφηλίου για να φέρουν επενδύσεις στη χώρα και προωθώντας τη συνεργασία ξένων εταιριών διαφόρων μεγεθών με ελληνικές, ή το αντίστροφο, να είχαν καλή γνώση των προϊόντων που παράγει η ελληνική βιομηχανία, κυρίως μέσα από μικρές εταιρίες τις οποίες θα διαφήμιζαν στο εξωτερικό βοηθώντας τις να βρουν εταίρους συνεργάτες και να επωφεληθούν όλοι από τη συνεργασία;
Ο λόγος που αναφέρουμε ότι η εν λόγω δραστηριότητα και όλη η προσπάθεια της Boeing, αποτελούν μάθημα για τους Έλληνες πολιτικούς είναι για λίγους και απλούς λόγους.
Πρώτον, για τις απευθείας αναθέσεις και τις μέχρι τώρα πρακτικές σύναψης συμφωνιών αμυντικών προμηθειών, οι οποίες «δολοφονούσαν» τον ανταγωνισμό και την ελληνική προστιθέμενη αξία. Και δεν μιλάμε για περιπτώσεις όπου τα Επιτελεία χρειάζονται κάτι πολύ συγκεκριμένο και άμεσα, οπότε ένας διεθνής διαγωνισμός θα συνεπάγεται χρόνο, ορισμένες φορές και χρήμα, ενώ θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων. Μπορεί ο ανταγωνισμός να εξασφαλίζει χαμηλότερες τιμές και γενικά την προσοχή της διεθνούς αμυντικής βιομηχανίας, δεν αποτελεί όμως πανάκεια, υπό την έννοια ότι όλοι οι κανόνες έχουν και τις εξαιρέσεις τους.
Δεύτερον, αν αρκετοί βουλευτές μας έμοιαζαν έστω και λίγο στον προαναφερθέντα γραμματέα Οικονομικής Ανάπτυξης του Τεχνολογικού Πάρκου, θα μπορούσαν να βοηθήσουν περισσότερο τις τοπικές κοινωνίες των νομών τους και θα καταντούσαν «λομπίστες» καφετεριών και ταβερνών. Αλλά αυτό απαιτεί μόρφωση και προσήλωση σε ιδανικά. Όχι φτηνό επαρχιωτισμό και αντίδραση – ρομπότ στις εντολές του κόμματος.
Τρίτον, τι γίνεται άραγε με τα τεχνολογικά πάρκα ανά τη χώρα; Έχουν δοθεί κίνητρα για να έρθουν εταιρείες από το εξωτερικό στη χώρα μας, εκμεταλλευόμενες κάποια κίνητρα και το υψηλό επιστημονικό δυναμικό; Οι τοπικοί άρχοντες και βουλευτές – «λομπίστες» τρέχουν πρώτοι όταν πρόκειται να γίνει παραχώρηση οικοπέδου πρώην στρατοπέδου, για να το κάνουν δήθεν πάρκο… αλλά πως γίνεται και λίγο καιρό μετά συστήνονται επιτροπές πολιτών για να μην παραχωρηθεί ο χώρος στους εργολάβους.
Ρωτάμε λοιπόν, δε θα μπορούσαν οι «άρχοντες» να ζητήσουν να έρθουν εντός αυτών των χώρων εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, λαμβάνοντας φυσικά όλα τα μέτρα προστασίας (για μόλυνση του περιβάλλοντος, προστασίας των κατοίκων κτλ) ή να ζητήσουν από την κυβέρνηση να δοθούν κίνητρα για αυτές τις εταιρείες προκειμένου να έρθουν στην περιφέρειά τους; Γιατί για παράδειγμα για νομοσχέδια όπως ο Καποδίστριας, καλώς ή κακώς, σηκώνουν τη «σημαία της επανάστασης» και για ζητήματα τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης βουλιάζουν στις καρέκλες τους;
Δε γίνεται για θέματα ανάπτυξης αρκετοί από αυτούς να είναι εξαφανισμένοι και όταν πρόκειται για παραχώρηση στρατοπέδου να εμφανίζονται πρώτοι στις εφημερίδες και τα κανάλια.
Ας αναλογιστούμε πόσοι βουλευτές πουλούν… δωρεάν «κοινωνικό προφίλ» στην πλάτη της Άμυνας, όταν μιλούν για μείωση των αμυντικών δαπανών προκειμένου να δοθούν σε κοινωνικές παροχές, αλλά ουδέποτε έχουν μιλήσει για τις άμεσες δυνατότητες οικονομικής, βιομηχανικής και τεχνολογικής ανάπτυξης που προσφέρει η αμυντική βιομηχανία, ενώ ταυτόχρονα καλύπτονται οι αμυντικές ανάγκες.
Αλλά το ότι δε μιλούν ΠΟΤΕ γι’ αυτό σημαίνει δύο πράγματα. Είτε ότι δεν έχουν γνώσεις και πολιτική φαντασία – δημιουργικότητα παρά τις δήθεν σπουδές τους, οπότε καταντούν απλά παπαγάλοι και λαϊκιστές, είτε ότι γνωρίζουν και ακολουθούν τυφλά τις εντολές του κόμματος, οπότε είναι ψεύτες, άβουλοι και ίσως για λόγους οικονομικής, κοινωνικής και αμυντικής ανάπτυξης – αν όχι ατομικής και συλλογικής αξιοπρέπειας – δεν θα έπρεπε να κατέχουν πολιτικές θέσεις.
Για να σταματήσουμε να κοροϊδευόμαστε επιτέλους σ’ αυτή τη χώρα. Τι έχει να πει άραγε η κυβέρνηση και φυσικά η αντιπολίτευση, ιδιαίτερα η αξιωματική;

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top