GuidePedia

0
photo
Ένας Τούρκος πολίτης περνά τα σύνορα με τη Σύρια γυναίκα του, συνοδευόμενοι από μουσικούς

Χιλιάδες Σύριοι οι οποίοι εγκατέλειψαν τη χώρα τους λόγω των ταραχών επιστρέφουν σήμερα στις εστίες τους. Οι ιστολόγοι διερωτούνται γιατί.

.
Χιλιάδες Σύριοι που πέρασαν την άνοιξη στην Τουρκία μέσω των συνόρων, στην προσπάθεια να άποφύγουν τις ταραχές στη χώρα τους, αποφάσισαν να επιστρέψουν στις εστίες τους.
Σχεδόν 7.000 πρόσφυγες έχουν ήδη επιστρέψει, μειώνοντας τον συνολικό αριθμό των προσφύγων στην Τουρκία σε περίπου 8.500, σύμφωνα με ανακοίνωση, την 13η Ιουλίου, της Τουρκικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης.
Πολλοί επέστρεψαν όταν ο Ερυθρός Σταυρός της Συρίας υποσχέθηκε ότι δεν θα αντιμετώπιζαν αντίποινα ή ανακρίσεις στη χώρα τους.
Πώς όμως μπορεί να πιστέψει κανείς σε τέτοιες εγγυήσεις; Τι θα μπορούσε να είχε ωθήσει την επιστροφή των προσφύγων, παρόλο που ο Μπασίρ αλ-Ασάντ εξακολουθεί να βρίσκεται στην εξουσία και η κατάσταση στη Συρία εξακολουθεί να μην είναι σταθερή;
Ο τούρκος ιστολόγος Αλί Σερντάρ Μπολάτ υποψιάζεται ότι πολλοί ήρθαν στην Τουρκία περιμένοντας να λάβουν ένα θερμό καλωσόρισμα και ότι θα είχαν την ευκαιρία για μια ανώτερης ποιότητας ζωή. Η πραγματικότητα, γράφει, αποδείχθηκε διαφορετική.
"Όσους άφησαν την άνεση των σπιτιών τους και ήλθαν εδώ εμπιστευόμενοι παραμυθένιες ιστορίες δεν τους έδειξαν την κατάλληλη προσοχή και η ζωή της φυλακής, σε στενόχωρες και συνωστισμένες τέντες, άρχισε να τους κουράζει", γράφει. "Τα παιδιά τους αδιαθέτησαν... νοσταλγούσαν τα σπίτια τους, έχασαν την ελπίδα τους για σπίτια και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας και άρχισαν να επιστρέφουν".
Ο δημοσιογράφος και ιστολόγος Μουσταφά Οζκάν πιστεύει ότι υπάρχουν και άλλα πίσω από αυτή την ιστορία.
"Οι Σύριοι επιστρέφουν γνωρίζοντας για τον ελλοχεύοντα κίνδυνο θανάτου. Υπάρχει κάποια εξήγηση γι' αυτό;", διερωτάται. "Σίγουρα, θα πρέπει να υπάρχει κάποια. Μπορεί να είναι ότι η Τουρκία έχει κάποια μυστική στρατηγική που δεν την αποκαλύπτει στο κοινό, ή μήπως να ήταν διοικητικές ανεπάρκειες;".
Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις του Οζκάν, οι πρόσφυγες δεν είχαν και την καλύτερη μεταχείριση στα στρατόπεδα. Οι εργαζόμενοι στα στρατόπεδα, αναφέρει, τους ταπείνωναν φραστικά αποκαλώντας τους "βάρος για [την επαρχία του] Χατάι" και κατηγορώντας τους ότι ήλθαν στην Τουρκία με σκοπό να μεταναστεύσουν, όχι επειδή τους ανάγκασαν.
Ο αναλυτής και ιστολόγος για θέματα της Μέσης Ανατολής, ο Γιασίν Ατλίογλου, θίγει άλλο ένα σημείο. Λέει ότι δεν κατέστη σαφές στην τουρκική κοινωνία από την αρχή από ποιον διεύφευγαν οι Σύριοι πρόσφυγες. Ήταν η καταστολή από την κυβέρνηση ή οι αντιπολιτευόμενες ταραχές;
Πίσω στη Δαμασκό, η κυβέρνηση ισχυρίζονταν ότι η ένοπλη αντίσταση κρύβεται πίσω από τη ροή των προσφύγων και τις επιθέσεις κατά των κυβερνητικών δυνάμεων ασφαλείας. Η αντιπολίτευση, με τη σειρά της, λέει ότι οι διαμάχες εντός του στρατεύματος της Συρίας ευθύνονται για τους θανάτους που υπήρξαν εντός των δυνάμεων ασφαλείας.

"Οι πρόσφυγες που αφίχθηκαν στην επαρχία Χατάι εξήγησαν στην αντιπολίτευση της Συρίας παρόμοιες ιστορίες διχασμού εντός του στρατεύματος... Η κυβέρνηση της Συρίας προσκάλεσε τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και παρατηρητές στην προσπάθεια να αποδείξει τις κατηγορίες της και έτσι ξεκίνησε ο αγώνας της προπαγάνδας με την Τουρκία στο επίκεντρο".
Από πολιτική σκοπιά, γράφει ο Ατλίογλου, η Τουρκία δεν κατάφερε να αντιδράσει στην κρίση στη Συρία από την αρχή και αυτό έβλαψε τις διμερείς σχέσεις.
Ο Ζαφέρ Γιαπίτσι, βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), λέει ότι καταστράφηκαν όλες οι γέφυρες ανάμεσα στην Τουρκία και τη Συρία μετά από πολλά χρόνια καλλιέργειας των σχέσεων.
"Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) ξεκίνησε με μια εξωτερική πολιτική μη ύπαρξης προβλημάτων με τους γείτονες, ωστόσο κινείται ταχέως προς μια κατάσταση που να μην υπάρχει καμιά χώρα με την οποία να μην έχει προβλήματα", γράφει.
Του Αλακμπάρ Ραούφογλου
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top