GuidePedia

0

Δημοσίευμα στον αυστραλιανό Τύπο προαναγγέλλει επί της ουσίας μια εξέλιξη τεράστιας γεωστρατηγικής σημασίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θορυβημένες από την κατάσταση που επικρατεί στο Μπαχρέιν, φέρονται να αναζητούν εναλλακτικά επιχειρησιακά σχέδια ώστε να μετακινήσουν την έδρα του 5ου Στόλου ο οποίος έχει την ευθύνη για την ασφάλεια του περσικού Κόλπου και την διασφάλιση της ομαλής ροής του πετρελαίου στις Δυτικές αγορές.
Το δημοσίευμα προέρχεται από την αυστραλιανή εφημερίδα «The Australian» και επικαλείται πηγές τόσο στην Ουάσιγκτον όσο και στην περιοχή του Περσικού Κόλπου. Οι εναλλακτικές τοποθεσίες μετεγκατάστασης του αμερικανικού 5ου Στόλου είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) ή το Κατάρ. Η δύναμη του 5ου Στόλου είναι 40 πλοία και περίπου 30.000 άτομα προσωπικό.

Εκ πρώτης όψεως η λύση των ΗΑΕ φαντάζει πιο ελκυστική λόγω της επαμφοτερίζουσας στάσης που τηρεί το Κατάρ απέναντι στο Ιράν και τον σιιτικό κόσμο γενικότερα, λόγω του διλήμματος ασφαλείας που αντιμετωπίζει. Ήδη, αμερικανικά αεροπλανοφόρα επισκέπτονται πολύ συχνά τον λιμένα του Ντουμπάι, δεδομένο που ενισχύει την εκτίμηση ότι τα ΗΑΕ είναι η πιθανότερη εναλλακτική λύση. Η παρουσία μεγάλης αεροπορικής βάσης στο Κατάρ το καθιστά υποψήφιο για τη φιλοξενία κέντρου λογιστικής υποστήριξης των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή, αν και το παρόν διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή λιμανιού δίπλα στο ήδη υπάρχον εμπορικό. Το Κατάρ υποστηρίζει ότι προορίζεται για τη φιλοξενία των δικών του πολεμικών πλοίων, καθώς επίσης και για «περιστασιακούς επισκέπτες».
Ο λόγος που η αμερικανική πολιτική και στρατιωτική ελίτ φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο μετεγκατάστασης, είναι ότι η συνέχιση της παρουσίας της αμερικανικής ναυτικής δύναμης στη χώρα, εμφανίζει τις ΗΠΑ να ανέχονται – τουλάχιστον – την τακτική του καθεστώτος απέναντι στους εξεγερμένους και τη βίαια κατάπνιξη των ταραχών που έχει ως αποτέλεσμα τον θάνατο πολιτών.
Δεδομένης μάλιστα της σιιτικής πλειοψηφίας στο Μπαχρέιν (70% περίπου) η κατάσταση αυτή περιπλέκει τις σχέσεις των ΗΠΑ με το Ιράν, το τελευταίο πράγμα που θα επιθυμούσε το παρόν διάστημα η Ουάσιγκτον, όπου προτεραιότητα είναι η μείωση των τεραστίων ελλειμμάτων, προϋπόθεση για το οποίο είναι ο περιορισμός των δαπανών για την ανάπτυξη δυνάμεων ανά τον κόσμο.
Ενδεχόμενη σύγκρουση με το Ιράν θα προκαλούσε σημαντικό οικονομικό πρόβλημα στις ΗΠΑ, δεδομένων και των τελευταίων εξελίξεων και την ασφυκτική πίεση των διεθνών οίκων αξιολόγησης (rating agencies), με τις προειδοποιήσεις περί υποβάθμισης της πιστοληπτικής αξιοπιστίας των ΗΠΑ.

Σε κάθε περίπτωση, το Μπαχρέιν δεν πρόκειται να κάτσει «με τα χέρια σταυρωμένα», αφού όπως όλες οι χώρες της περιοχής, ανησυχεί σφόδρα για την ιρανική στρατιωτική ισχύ. Εν ολίγοις, όλες οι χώρες επιθυμούν την παραμονή αμερικανικών δυνάμεων στο έδαφός τους, καθώς θεωρούν ότι ενδεχόμενη στρατιωτική ενέργεια των Ιρανών (ουσιαστικά αποκλείεται όσο βρίσκονται αμερικανικά στρατεύματα στις χώρες αυτές) θα ενέπλεκε άμεσα και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Κατά συνέπεια, η παραμονή του 5ου Στόλου ενισχύει αποφασιστικά την αποτροπή έναντι του Ιράν.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top