GuidePedia

0
Μετά το μαστίγιο, το καρότο. Ενόψει των διαδηλώσεων της 2ας Μαρτίου, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει την βοήθεια προς τα Κατεχόμενα στα 600 εκ δολάρια τον χρόνο.
Η ανακοίνωση έγινε από τον ίδιο τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Τσεμίλ Τσιτσέκ, που σε προηγούμενες δηλώσεις του δεν ήταν τόσο αβρός και γενναιόδωρος έναντι των Τουρκοκυπρίων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αύξηση του ποσού που κάθε χρόνο διαθέτει η Άγκυρα για να διατηρεί την εξουσία της στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου,
αποφασίσθηκε σε ειδική συνεδρίαση του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου, καθώς κατά την έξοδό του από αυτό, ο Τσιτσέκ δήλωσε:
«Το ανώτερο ποσό που οι προηγούμενες τουρκικές κυβερνήσεις διέθεταν για την ΤΔΒΚ ήταν περίπου 200 εκ δολάρια τον χρόνο. Τώρα, η κυβέρνησή μας ανεβάζει το ποσό στα 600 εκ δολάρια».

Ειδικά για το συλλαλητήριο της 2ας Μαρτίου που οργανώνει η τουρκοκυπριακή Πλατφόρμα, ο κ. Τσιτσέκ προσπάθησε να κατεβάσει τους τόνους, λέγοντας: «Είτε το συλλαλητήριο γίνει, είτε όχι, η ΤΔΒΚ είναι μια δημοκρατική χώρα. Εμείς απλώς αντιδράσαμε στις ψευδείς κατηγορίες που δεν αξίζουν στην Τουρκία».


Είναι πάντως σαφές ότι η αλλαγή στάση αποφασίστηκε στο υπουργικό συμβούλιο, που φαίνεται ότι αποφάσισε να «τραβήξει τα λουριά» στον Τσιτσέκ, ζητώντας του να χαμηλώσει τους τόνους.

Μια μόλις ημέρα πριν από αυτήν την συνεδρίαση και την απόφαση για αύξηση της επιχορήγησης, ο Τσιτσέκ ούτε μπορούσε να διανοηθεί την εξέλιξη. Γι’ αυτό και είχε επιμείνει στις επιθετικές δηλώσεις του, λέγοντας πως η «Β. Κύπρος» οφείλει «να χρησιμοποιεί με σύνεση τους οικονομικούς της πόρους», διαφορετικά, «θα χρεοκοπήσει όπως οι Αερογραμμές της»!

Μάλιστα είχε δώσει και διαφορετικά νούμερα. Όπως είπε, η Τουρκία δίνει στα Κατεχόμενα 500 εκ δολάρια τον χρόνο (ενώ την επομένη, ο Τσιτσέκ μίλησε για βοήθεια ύψους 200 εκ δολαρίων).

Είχε επίσης πει πως «οι Τουρκικές Αερογραμμές Β. Κύπρου εμφάνιζαν ετήσια ζημία της τάξης των 40 εκ λιρών Τουρκίας και τελικά βάρεσαν κανόνι». Περιγράφοντας δεν την κατάσταση στα Κατεχόμενα, είπε πως «το 84% όλων των εσόδων ξοδεύεται σε μισθούς δημοσίων υπαλλήλων και δεν μένουν χρήματα για άλλες παροχές και δαπάνες».

Αλλά και ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Αρίντς, πριν από τρεις ημέρες, δεν είχε μιλήσει για αύξηση της βοήθειας, αλλά απλώς είχε υποσχεθεί ότι αυτή δεν επρόκειτο να περικοπεί.

Τον περασμένο μήνα, η τουρκοκυπριακή «κυβέρνηση» επέβαλε μειώσεις της τάξης του 40% σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, ενώ ανακοίνωσε τα σχέδιά της για πώληση της ηλεκτρικής και της τηλεφωνικής εταιρίας της.

Εκτιμάται ότι φέτος το έλλειμμα θα φθάσει τα 550-600 εκ λίρες Τουρκίας (314-376 εκ δολάρια), με σαφή τον προδιαγραφόμενο κίνδυνο να βρεθεί ενώπιον τρομερού αδιεξόδου ως το Φθινόπωρο.

Από την πλευρά του και ο Ντερβίς Έρογλου καλεί τα συνδικάτα και τα κόμματα να «κάνουν υπομονή» και να φροντίσουν για την διατήρηση της ηρεμίας.

Σε συζήτηση που είχε προχθές με εκπροσώπους του Τύπου, ο κ. Έρογλου είπε ότι η «κυβέρνηση» βρίσκεται μπροστά σε οικονομική κρίση από το 2007. Όπως είπε, «οι κρίσεις δεν αντιμετωπίζονται χωρίς την λήψη μέτρων. Κυβερνήσεις που δεν λαμβάνουν μέτρα διακινδυνεύουν την ίδια την εξουσία τους».

Τα μέτρα που περισσότερο έχουν προκαλέσει την οργή των Τουρκοκυπρίων είναι αυτά που πρόσφατα ανακοινώθηκαν και πλήττουν κυρίως τους συνταξιούχους, καθώς και η ανακοινωθείσα αύξηση του ΦΠΑ.

Ο Έρογλου έχει δηλώσει αποφασισμένος να μην υποχωρήσει, καλώντας τα κόμματα και τα συνδικάτα να «συνεργαστούν».

Η αύξηση της βοήθειας εκ μέρους της Τουρκίας σίγουρα θα του δώσει την ευκαιρία να αντιμετωπίσει καλύτερα την κρίση.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top