GuidePedia

0
ΤΕΧΕΡΑΝΗΛ. Σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή απλώνεται το «τσουνάμι» της εξέγερσης, την ίδια στιγμή που στο Ιράν καθεστωτικοί και αντικαθεστωτικοί μάχονται για την «κυριότητα» του ενός από τα δύο θύματα των διαδηλώσεων της Δευτέρας. Οπαδοί και πολέμιοι του καθεστώτος συγκρούστηκαν χθες στην κηδεία του φοιτητή Σάνι Ζαλέχ διεκδικώντας τον αμφότεροι στις τάξεις τους.
Ο Ζαλέχ ήταν μέλος των Μπασίτζ, της εθελοντικής πολιτοφυλακής που συνδέεται με το υψηλού κύρους Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης, η οποία έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πάταξη των διαδηλώσεων του 2009. Οι αντιπολιτευτικές ιστοσελίδες δεν αρνούνται ότι ο φοιτητής ήταν μέλος των Μπασίτζπου έχουν εκατομμύρια μέλη σε ολόκληρη τη χώρα-, υποστηρίζουν όμως ότι συμμετείχε στην προχθεσινή διαδήλωση ως ενεργός υποστηρικτής της αντιπολίτευσης.

«Το πανεπιστήμιο υπό κατοχή από τον στρατό- Το σώμα του μάρτυρα μεταφέρουν στους ώμους τους οι δολοφόνοι» ανέφερε τίτλος της αντιπολιτευτικής ιστοσελίδας «Κaleme». Το φέρετρο του Ζαλέχ, τυλιγμένο με την ιρανική σημαία, μεταφέρθηκε στους δρόμους της πρωτεύουσας ενώ το πλήθος που ακολουθούσε φώναζε: «Θα σκοτώσω εκείνον που σκότωσε τον αδελφό μου» και άλλα συνθήματα εναντίον ηγετών της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars, η κηδεία διοργανώθηκε από το φοιτητικό σκέλος των Μπασίτζ. Σύμφωνα με το «Κaleme», η Σχολή Καλών Τεχνών όπου φοιτούσε ο 26χρονος είναι από νωρίς το πρωί «υπό κατοχή» από φιλοκυβερνητικούς οι οποίοι επιτέθηκαν σε αρκετούς, ενώ συνελήφθη μεγάλος αριθμός ατόμων. «Οι συμφοιτητές του μάρτυρα στέκονταν με την πλάτη στον τοίχο κοιτάζοντας ένα πλήθος αγνώστων που είχαν μπει στο πανεπιστήμιο» ανέφερε η ιστοσελίδα.

Ο ανταγωνισμός για την πλευρά στην οποία ανήκε ο Ζαλέχ αντικατοπτρίζει τον αγώνα για το ποιος θα οικειοποιηθεί τις εξεγέρσεις σε Τυνησία και Αίγυπτο, οι οποίες, σύμφωνα με την κυβέρνηση, πήραν την έμπνευσή τους από την ισλαμική επανάσταση του 1979, ενώ, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, από τις διαδηλώσεις του 2009. Στην Υεμένη εκατοντάδες κατέβηκαν στους δρόμους για έκτη συνεχόμενη ημέρα ζητώντας την άμεση παραίτηση του προέδρου Αλί Αμπντάλα Σαλέχ που κυβερνά επί 32 χρόνια. Στο Αντεν ένα άτομο σκοτώθηκε και πέντε τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία.

Στο Μπαχρέιν πάνω από χίλια άτομα παρακολούθησαν την κηδεία ενός άντρα του οποίου ο θάνατος ελπίζουν ότι θα πυροδοτήσει την αλλαγή. Ο Φαντέλ Ματρούκ σκοτώθηκε προχθές στην κηδεία έτερου θύματος συγκρούσεων με την αστυνομία που είχε χάσει τη ζωή του τη Δευτέρα, την «Ημέρα οργής» στο Μπαχρέιν. Αμφότεροι ανήκουν στην περιθωριοποιημένη σιιτική πλειοψηφία της χώρας που κυβερνάται από σουνίτη βασιλιά.

«Ο Μοαμάρ είναι εχθρός του Αλλάχ»!
Μεγάλη διαδήλωση προετοιμάζεται για σήμερα στη Λιβύη, όπου εκατοντάδες άτομα που ζητούν την παραίτηση του Μοαμάρ Καντάφι συγκρούστηκαν χθες με την αστυνομία στη Βεγγάζη. Οι ταραχές ξέσπασαν προχθές μπροστά από τα κεντρικά γραφεία της αστυνομίας όταν οι δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν στο σπίτι του ακτιβιστή Φάτι Ταρμπέλ, τον οποίο συνέλαβαν. Η διαδήλωση συνεχίστηκε και μετά την απελευθέρωσή του παίρνοντας όλο και πιο αντικυβερνητικό χαρακτήρα με συνθήματα όπως «Ο Μοαμάρ είναι εχθρός του Αλλάχ» και «Κάτω η διαφθορά και οι διεφθαρμένοι».

ΤΟ ΒΗΜΑ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top