GuidePedia

0
Στην άσκηση πολιτικής ενός κράτους, πρέπει να υπερέχει το ευρύτερο συμφέρον του και η υπεράσπισή του. Αυτό ισχύει περισσότερο για μικρά και αδύναμα κράτη, όπως η Κυπριακή Δημοκρατία. Η οποία Κύπρος δεν είναι υπερδύναμη, για να αψηφεί τους κανόνες της ρεαλιστικής διπλωματίας και πολιτικής. Ούτε είμαστε τόσο ισχυροί, ώστε να αμφισβητούμε τα συμφέροντα των άλλων.
Όντας μικροί και αδύναμοι, κατεχόμενοι και απειλούμενοι από την κατοχική Τουρκία, θα έπρεπε σοβαρή και αξιόπιστη πολιτική να εξυπηρετούμε, για να μας εξυπηρετούν. Αυτό επιτάσσει ο ρεαλισμός, που υποβάλλει ότι πρέπει να είμαστε ομοτράπεζοι των μεγάλων.
Έτσι, την κρίσιμη ώρα μπορούμε να διεκδικούμε υποστήριξη ή να απαιτούμε ικανοποίηση και των δικών μας συμφερόντων. Ρωτάμε, για πολλοστή φορά, τον Πρόεδρο Χριστόφια: Πώς υπηρετούνται τα ευρύτερα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, μένοντας πεισματικά εκτός του Συνεταιρισμού για την Ειρήνη (ΣγΕ);
Ο Δ. Χριστόφιας υποτάσσει την άσκηση εξωτερικής πολιτικής στα αριστερά ιδεολογήματά του. Έτσι, αρνείται διαρρήδην να υποβάλει αίτηση για ένταξη της Κύπρου στη ΣγΕ. Και γιατί; Επειδή, λέγει, είναι δημιούργημα του ΝΑΤΟ και η Συμμαχία, κατά την ΑΚΕΛική δοξασία και προεδρική πολιτική, ευθύνεται για πολλά δεινά σε βάρος της Κύπρου.
Άρα, δεν συμμετέχουμε. Πρόκειται για κωμική και ανεδαφική αντίληψη της πολιτικής, επικαλυμμένης με αριστερή συνθηματολογία, εκτός τόπου και χρόνου. Και πότε; Όταν η πάλαι ποτέ κραταιά και πεφιλημένη του ΑΚΕΛ, ΕΣΣΔ και νυν Ρωσία, παραμερίζοντας παρωχημένες αντιλήψεις και ιδεοληψίες, σχεδιάζει όχι μόνο να συνεργαστεί αλλά και να ενταχθεί και στο ΝΑΤΟ! Μύθοι καταρρέουν, πολιτικές αναπροσαρμόζονται στα νέα δεδομένα, οι εξελίξεις είναι δραματικές και καταλυτικές αλλ’ ο Πρόεδρος επιμένει: Θα μας πονά αλλά δεν πρόκειται να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΣγΕ.
Πρόκειται όχι μόνο για κοντόφθαλμη αλλά και για καταστροφική, για την Κύπρο, πολιτική. Είναι η μόνη χώρα-μέλος της Ε.Ε., που δεν μετέχει στο ΣγΕ και είναι η μόνη χώρα, με την Τουρκία που προκαλούν προβλήματα, για διαφορετικούς λόγους, στη συνεργασία Ε.Ε.-ΝΑΤΟ. Τώρα, τέσσερα κόμματα, ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΕΥΡΩΚΟ, κατέθεσαν κοινή απόφαση στη Βουλή, διά της οποίας καλούν τον Πρόεδρο Χριστόφια να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΣγΕ. Διότι, υποστηρίζουν, αυτό εξυπηρετεί το καλώς νοούμενο συμφέρον της Κύπρου και ενισχύει διεθνώς το κύρος και την κρατική υπόστασή της. Κυρίως, διευρύνει τις δυνατότητές της για ενεργότερη και πληρέστερη συμμετοχή σε όλους τους πυλώνες πολιτικών της Ε.Ε.
Δεν γνωρίζουμε ή μάλλον αναμένεται η αντίδραση του Προέδρου. Μόνο που αυτήν τη φορά, η απόφαση της Βουλής δεν μπορεί να προσβληθεί ούτε και να αναιρεθεί, με βάση το Σύνταγμα. Η κίνηση της Βουλής είναι κρίσιμης σημασίας και για έναν άλλο λόγο: Την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες διάλογος για τις σχέσεις Ε.Ε.-ΝΑΤΟ. Αν η Κύπρος στείλει το ευκρινές και ξεκάθαρο μήνυμα ότι, έστω και τώρα, ενδιαφέρεται να ενταχθεί στο ΣγΕ, θα είναι μεγάλο κέρδος. Ακόμα και αν η Τουρκία υποβάλει ένσταση, θα φανεί ποιος παρακωλύει τη συνεργασία Ε.Ε.-ΝΑΤΟ.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top