GuidePedia

0
 
ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΟΥΡΛΗΣ
Η επίσημη προκήρυξη προσφορών γεώτρησης για φυσικό αέριο στο «Οικόπεδο 12» της κυπριακής ΑΟΖ εντός της εβδομάδας (που πραγματοποιούν από κοινού η κυπριακή κυβέρνηση και η αμερικανική εταιρία «Noble Energy») αποδεικνύει ότι ο ενεργειακός σχεδιασμός της Λευκωσίας δεν προορίζεται για να μείνει στα χαρτιά, αλλά για να αλλάξει τις ισορροπίες στη ΝΑ Μεσόγειο.
Ταυτόχρονα, η τουρκική ηγεσία έχει λόγους να προβληματίζεται
για τους κραδασμούς στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής μετά τις «εξεγέρσεις» στην Τυνησία και στην Αίγυπτο, για την αναταραχή στο ψευδοκράτος -όπου οι περικοπές στους μισθούς προκάλεσαν μπαράζ διαδηλώσεων-, αλλά και για την απόλυτη στασιμότητα στις ευρωτουρκικές ενταξιακές διαπραγματεύσεις την ώρα που η θέση της Λευκωσίας αναβαθμίζεται.
Ο Σαρκοζί
Μετά τις επισκέψεις του Ρώσου προέδρου Μεντβέντεφ και της καγκελαρίου Μέρκελ, αυτήν την εβδομάδα αναμένεται στην Κύπρο ο Νικολά Σαρκοζί (φωτογραφία), ο οποίος επιπλέον περιόρισε σε ελάχιστες ώρες την αντίστοιχη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στην Αγκυρα, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην περιοχή. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Αγκυρα βρέθηκε να εκπέμπει «αμυντικά» μηνύματα, ταυτόχρονα προς πολλές κατευθύνσεις:
*Η κρίση μεταξύ τουρκικής κυβέρνησης και Τουρκοκυπρίων ξέσπασε την περασμένη εβδομάδα, αλλά οι «μετασεισμοί» συνεχίζονται και η Αγκυρα δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει στις περικοπές στους μισθούς των «δημόσιων υπαλλήλων». Ωστόσο, η Τουρκία «ανακαλύπτει» ότι η παρατεταμένη στασιμότητα στο Κυπριακό, σε συνδυασμό με τα βήματα προόδου της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της ΕΕ, προκαλούν σοβαρές παρενέργειες. Το επόμενο ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσουν οι Τουρκοκύπριοι (μιλάμε πάντοτε γι' αυτούς και όχι για τους εποίκους) σε περίπτωση οριστικού ναυαγίου στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.
Οι σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ
*Απρόσμενες τριβές στις σχέσεις Αγκυρας - Ουάσινγκτον προκαλούν οι μη δημοκρατικές πρακτικές της τουρκικής ηγεσίας απέναντι στον Τύπο. Οι συλλήψεις δημοσιογράφων ενός ειδησεογραφικού σάιτ που ασκεί δριμεία κριτική στην κυβέρνηση Ερντογάν προκάλεσαν παρέμβαση του νέου Αμερικανού πρέσβη στην Τουρκία, που αναρωτήθηκε πώς συμβαδίζουν οι επίσημες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για ελευθερία των ΜΜΕ με τις συλλήψεις. Η τουρκική αντίδραση υπήρξε σφοδρότατη, με τις αιχμές να επιστρέφονται στην αμερικανική κυβέρνηση.
Ολο και βαρύτερο γίνεται το κλίμα στις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, καθώς οι εκλογές στη γείτονα δε διευκολύνουν την κυβέρνηση να δείξει ευελιξία και υπομονή. Τις τελευταίες ημέρες υπήρξε σειρά δηλώσεων -ακόμη και από το συνήθως μετριοπαθή υπουργό Επικρατείας και αρμόδιο για τις ευρωτουρκικές διαπραγματεύσεις, Εγκεμέν Μπαγίς- με το κεντρικό ερώτημα: γιατί η Τουρκία να προχωρά σε δύσκολες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές νόμων με σοβαρό οικονομικό κόστος, εάν δεν υπάρχει η προοπτική της πλήρους ένταξης; Aπάντηση από τις Βρυξέλλες δεν υπήρξε...
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top