GuidePedia

0
Αμερικανικές πηγές εκτιμούν βάσιμα πλέον ότι στις περιοχές νότια-νοτιοανατολικά της Λεμεσσού και μέχρι το Ισραήλ, υπάρχουν ενδείξεις για την ύπαρξη τουλάχιστον 60 δισ. βαρελιών πετρελαίου. Οι σχετικές μελέτες αφορούν μια εκτεταμένη θαλάσσια περιοχή ανατολικά και νοτίως των ακτών της Κύπρου, μέχρι τη θάλασσα της Αλεξάνδρειας και δυτικά της Χάιφας.
Οι ίδιες πηγές τονίζουν εμφαντικά ότι πιθανόν τα υπό αξιολόγηση κοιτάσματα να αποδειχθούν εφάμιλλα των κοιτασμάτων της Σαουδικής Αραβίας.
Μιλάμε για μια θαλάσσια έκταση 35.000 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων, περίπου όση είναι περίπου η Μακεδονία. Για αυτό μεταβάλλονται άρδην τα γεωπολιτικά δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, με υπό διαμόρφωση άξονες που λίγους μήνες πριν δεν θα είχαν καμμία σχέση με την τότε πραγματικότητα. Με βάση τις εκτιμήσεις των Αμερικανών, δεν αποκλείεται τα αποθέματα που έχουν εντοπιστεί να ξεπερνούν τα 100 δισ. βαρέλια συνολικά, ενώ δίνουν και εξαιρετικά υψηλές πιθανότητες επαλήθευσης.
Εμφανώς διαμορφώνεται πλέον πολιτικο-στρατιωτικός άξονας Ελλάδος-Ισραήλ-Κύπρου, με ''άτολμο'' παίκτη την Αθήνα και ''δραστήριο'' τη Λευκωσία. Εξ ίσου εμφανές είναι πως οι νέες συμμαχίες τελούν υπό την ''κατανόηση'' των ΗΠΑ.
Τις επόμενες εβδομάδες, που επιβάλλεται λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων, θα καταδειχθεί αν η κυπριακή κυβέρνηση ''το εννοεί'' (και όλα σε αυτό συγκλίνουν) και θα προχωρήσει στη μεγάλη απόφαση για την έλευση του φυσικού αερίου και την υλοποίηση της στρατηγικής συμμαχίας με το Ισραήλ. Απόφαση που οφείλει να ληφθεί με μοναδικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον.
Κληθείς να σχολιάσει το θέμα, δεδομένου ότι η κυπριακή Βουλή θα διαλυθεί ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Μαΐου, ο αρμόδιος υπουργός Αντώνης Πασχαλίδης είπε ότι «μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες θα μπορέσουμε, εφ' όσον έχουμε όλα τα στοιχεία και όλα τα γεγονότα ενώπιόν μας, να πάρουμε τη σοφότερη απόφαση, η οποία θα είναι με μοναδικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον».
Ερωτηθείς για την κατάσταση που επικρατεί στην Αίγυπτο και τις επιπτώσεις που τυχόν θα έχει αυτή στο θέμα των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Κύπρου, ο υπουργός Εμπορίου απάντησε πως «με την Αίγυπτο έχουμε ήδη συμφωνία για το θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, έχουμε συμφωνία εμπιστευτικότητας, έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία. Βεβαίως στο θέμα των δικών μας οικοπέδων δεν εμπλέκεται με οιονδήποτε τρόπο η Αίγυπτος, έχουμε μια πολύ καλή σχέση και δεν νομίζω να διαφοροποιείται τίποτα λόγω της κατάστασης της Αιγύπτου τώρα», σημείωσε.
Μέσα από όλα αυτά, καθίσταται φανερό, και το ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α. θα το τονίζει αδιάλειπτα, πως η πορεία της Κύπρου αλλά προεκτατικά και της Ελλάδος, μπορεί και πρέπει να αλλάξει. Τι λείπει; Ισχυρή πολιτική βούληση (αυτό αφορά βεβαίως την ατολμία των Αθηνών) και πρόσκτηση των ''εργαλείων'' που θα ''ασφαλίσουν'' τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα επί του ενεργειακού πλούτου στην ανατολική Μεσόγειο. Το κυριότερο: Σωστά προετοιμασμένες Ένοπλες Δυνάμεις, ιδίως σε θάλασσα και αέρα, για να μπορέσουν να αποτρέψουν αυτούς που έχουν διάθεση να απαγορεύσουν στο Έθνος να εκμεταλλευθεί τον πλούτο του.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top