GuidePedia

0
Tου Χάρη Φλουδόπουλου
Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η χρονική συγκυρία κατά την οποία για πρώτη φορά Γερμανός Καγκελάριος επισκέπτεται επίσημα την Κύπρο. Η επίσκεψη της γερμανίδας Καγκελάριου Άγγελας Μέρκελ που επιβεβαιώθηκε επισήμως από την κυπριακή κυβέρνηση για τις 11 Ιανουαρίου, ήδη συνδέεται από διπλωματικούς παρατηρητές με τις καταιγιστικές εξελίξεις
στα ενεργειακά και ειδικότερα με την έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η αμερικανοισραηλινή κοινοπραξία που έχει τα δικαιώματα έρευνας για το περίφημο πεδίο Λεβιάθαν-Λεβαντίνιο, επιβεβαίωσε τις αρχικές εκτιμήσεις ότι η παραχώρηση περιέχει γιγαντιαίες ποσότητες αερίου, που συνιστούν τη μεγαλύτερη ανακάλυψη κοιτάσματος αερίου της τελευταίας δεκαετίας. Η τεξανή Noble Energy και η ισραηλινή Delek ανακοίνωσαν ειδικότερα για το κοίτασμα που βρίσκεται 130 χιλιόμετρα στα ανοικτά του λιμανιού της Χάιφα, ότι το εκτιμώμενο μέγεθος είναι 450 δισ. κυβικά μέτρα.

Το συγκεκριμένο πεδίο γειτνιάζει με το πεδίο Κύπρος 1 που δημοπρατήθηκε από την κυπριακή κυβέρνηση στο πλαίσιο του πρώτου γύρου παραχωρήσεων. Τα δικαιώματα του πεδίου Κύπρος 1 έχουν περιέλθει επίσης στη Noble.

Σύμφωνα με δηλώσεις πολιτικών παραγόντων της Κύπρου αλλά και ειδικών επιστημόνων που ασχολούνται με την έρευνα πετρελαίου, στην ευρύτερη περιοχή το κοίτασμα είναι πιθανό να περιέχει αέριο ικανό να καλύψει τις ανάγκες της Ε.Ε. σε αέριο για τα επόμενα 30 χρόνια.

Σημειώνεται ότι η Κύπρος ξεκίνησε τις προσπάθειες προ οκταετίας και κατάφερε να ολοκληρώσει την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων (ζωνών εκμετάλλευσης) με την Αίγυπτο το 2004, ενώ καταρχήν έχουν οριοθετηθεί τα θαλάσσια σύνορα και με το Λίβανο, αν και η σχετική συμφωνία δεν έχει ακόμη κυρωθεί από το κοινοβούλιο του Λιβάνου. Αντίθετα Λίβανος και Ισραήλ βρίσκονται σε ανοιχτή διαμάχη για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών εκμετάλλευσης, καθώς τα δύο κράτη βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση.

Από την πλευρά της η κυπριακή κυβέρνηση προχωρά με ταχύ ρυθμό στην διενέργεια δεύτερου γύρου παραχωρήσεων, μετά τον πρώτο που έγινε το 2007, δημοπρατώντας συνολικά 12 περιοχές, δέκα πεδία από τον πρώτο γύρο και δύο που προστέθηκαν εν τω μεταξύ.

Χαρακτηριστικό του ενδιαφέροντος για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι το διεθνές συνέδριο που διοργανώνει το USGS (United States Geological Survey) στα τέλη Φεβρουαρίου, στο Λονδίνο, όπου προσκεκλημένος κύριος ομιλητής είναι ο Σόλων Κασσίνης, διευθυντής της υπηρεσίας ενέργειας της Κύπρου.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top