GuidePedia

0
Ένταση επικράτησε στην Επιτροπή Άμυνας της Κυπριακής Βουλής σε μια ιδιαιτέρως αποκαλυπτική συζήτηση.
Σε περαιτέρω καταγγελίες αναφέρεται σήμερα ο κυπριακός Τύπος για το ζήτημα του προορισμού των χρημάτων από τη φορολογία για την άμυνα της χώρας. Τα χρήματα που εισπράττονται από τις έκτακτες εισφορές για την Άμυνα φέρονται να μην πηγαίνουν στον προορισμό τους αλλά ξοδεύονται σε άλλες ανάγκες του κράτους, ενώ δεν έλειψαν και οι καταγγελίες για ατασθαλίες και παρανομίες στη διαχείριση.

Ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ και πρώην υπουργός Άμυνας, Σωκράτης Χάσικος, κατήγγειλε ότι αφενός τα χρήματα δεν διατίθενται για τον σκοπό που εισπράχτηκαν και αφετέρου υπάρχει έντονη φημολογία για αύξηση της εισφοράς για την άμυνα.

Σύμφωνα με την καταγγελία του προέδρου της Επιτροπής Άμυνας της κυπριακής Βουλής, και πρώην υπουργού Άμυνας, Γιαννάκη Ομήρου, το ύψος των κονδυλίων που χάθηκαν για τη θωράκιση της άμυνας της νήσου ανέρχεται σε ποσό μεγαλύτερο του μισού δισεκατομμυρίου ευρώ, ενώ ο Σωκράτης Χάσικος ανέβασε το ποσό αυτό στα 850 εκατομμύρια ευρώ, μόνο για τα τελευταία δύο χρόνια!



Ωστόσο, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Χρίστος Πατσαλίδης, υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη πρακτική δεν είναι καινούργια αλλά ακολουθείται εδώ και αρκετά χρόνια. Το ζητούμενο είναι αν τουλάχιστον πηγαίνουν για τους γενικούς σκοπούς της άμυνας, όπως η εξόφληση δόσεων παρελθόντων εξοπλιστικών προγραμμάτων και για τη συντήρηση υφιστάμενου υλικού, εξίσου σημαντικές υποχρεώσεις που άπτονται του τομέα της άμυνας.



Σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος» στον προϋπολογισμό του κυπριακού υπουργείου Άμυνας, υπάρχει μείωση που φτάνει τα 10 εκατ. ευρώ για την αμυντική θωράκιση. Συγκεκριμένα το 2010 ήταν 115 εκατ. ευρώ και το 2011 είναι 105 εκατ. ευρώ. Ο ύψος της μείωσης φτάνει το 8,7%. Μείωση υπάρχει επίσης και στον προϋπολογισμό για έξοδα του υπουργείου Άμυνας. Αυξημένα είναι τα κονδύλια για τον Κυπριακό Στρατό και την Εθνική Φρουρά.



Στον προϋπολογισμό για το 2011 περιλαμβάνεται κονδύλι 1,8 εκατ. ευρώ για πρόσληψη οπλιτών βραχείας υπηρεσίας (ΟΒΥ), το οποίο προκάλεσε αντιδράσεις με τη λογική ότι δεν είναι δυνατόν να προβλέπεται κάτι που δεν έχει ακόμα ψηφιστεί και εγκριθεί από τη Βουλή.



Η συνεργασία με την Ελλάδα



Θέμα αναβάθμισης της στρατιωτικής συνεργασίας με την Ελλάδα θέτουν όμως ευθέως πολλοί κοινοβουλευτικοί, υπογραμμίζοντας ότι με βάση τη Συνθήκη της Λισαβόνας, αυτού του είδους η συνεργασία όχι μόνο επιτρέπεται μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε., αλλά ενθαρρύνεται! Η πρόταση είναι αντικατάσταση του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, το οποίο έχει εκ των πραγμάτων εγκαταλειφθεί, με ένα Μνημόνιο Στρατιωτικής Συνεργασίας, όπως το εισηγείται και η Ε.Ε. στη συνθήκη της Λισαβόνας.



Προέκυψε όμως θέμα αφού φαίνεται πως είναι αρκετοί και στην Κύπρο όσοι ενοχλούνται από τα εθνικά σύμβολα! Καταγγέλθηκε στην Επιτροπή Άμυνας, η αφαίρεση ελληνικών θυρεών και σημαιών από τα πεδία βολής!



Φαίνεται ότι η πρόταση για αποστρατιωτικοποίηση δεν είναι άσχετη με την γενικότερα ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική. Αντί οι Κύπριοι να φροντίσουν να ενταχθούν στο άκρως προβληματικό σύστημα ασφαλείας της περιοχής με συγκεκριμένες δυνατότητες και ρόλο, αυτό-απαρνιούνται την κυριαρχία τους και συζητούν βλακωδώς τα πειράματα που προσπαθούν να τους πείσουν να εφαρμόσουν για την αποστρατικοποίηση της νήσου που θα την αφήσει έρμαιο στις ορέξεις του… νέο-οθωμανού Αττίλα!!!



Η κυβέρνηση Χριστόφια, εγκλωβισμένη στις παλαιό-κομουνιστικές της εμμονές, παρότι τον Δεκέμβριο του 2008 συμφώνησε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι θα υπάρξει συμπληρωματικότητα στις σχέσεις ΕΕ και ΝΑΤΟ, όσον αφορά στον ευρωπαϊκό πυλώνα άμυνας και ασφάλειας, δεν προχωρεί για αίτηση ένταξης στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, με τη βλακώδη θέση ότι αποτελεί προθάλαμο του ΝΑΤΟ! Λες και θα τον υποχρεώσει κανείς να καταστεί μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας με το ζόρι!



Με την πολιτική του, αντί να αξιοποιεί την αντι-Δυτική συμπεριφορά της ισλαμικής Τουρκίας του Γκιουλ και του Ερντογάν, κάνει τα πάντα μην και ξεχάσει η Δύση όσα υποστήριζε τόσα χρόνια περί της στρατηγικής σημασίας της Τουρκίας στη Νοτιοανατολική μεσόγειο, αναβαθμίζοντας έτσι το ρόλο της, αφού παρουσιάζει την Κύπρο απρόθυμη να συνεισφέρει! Τέτοιες – ανεξάρτητες υποτίθεται – πολιτικές μετατρέπουν τις χώρες σε προτεκτοράτα, ενώ τέτοιες ιδεοληψίες και «συμμαχίες» με τους «αδέσμευτους», εν μέσω διπολισμού και Ψυχρού Πολέμου, οδήγησαν στην τραγωδία του 1974.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top