GuidePedia

0
Ασυνήθιστα αιχμηρή ήταν η συνέντευξη του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας, Παναγιώτη Μπεγλίτη, στην αμερικανική εφημερίδα Washington Times. Η συνέντευξη που δόθηκε κατά την παραμονή του στις ΗΠΑ, δημοσιεύτηκε στις 10/11.
Ο κ. Μπεγλίτης, ανέφερε στη συνέντευξη ότι δεν θα αποτελέσει έκπληξη για τον ίδιο εάν η Τουρκία βρεθεί εκτός των δυτικών θεσμών ασφάλειας και συνεργασίας,
επιδιώκοντας να διαδραματίσει αυτόνομο στρατηγικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή! Όταν μάλιστα η εφημερίδα ζήτησε από Τούρκους αξιωματούχους να σχολιάσουν τις δηλώσεις Μπεγλίτη, αυτοί αρνήθηκαν να προβούν στην οποιαδήποτε δήλωση.
Επίσης, δε δίστασε να αναφέρει ότι η στάση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ στο ζήτημα της αντιπυραυλικής άμυνας, σε συνδυασμό με τις διαρκώς αναπτυσσόμενες σχέσεις της με το Ιράν, έχουν εγείρει σοβαρές αμφιβολίες στη Συμμαχία, αναφορικά με το μέλλον της Τουρκίας και τον προσανατολισμό της. Η Ελλάδα, είπε ο αναπληρωτής υπουργός, «μοιράζεται τις ίδιες ανησυχίες με πολλούς στη Συμμαχία».

Το ζήτημα των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας το συνδύασε και με το μέλλον της Τουρκίας, λέγοντας ότι οι δυο χώρες έχουν τις ίδιες αναφορικά με την πορεία που έχει χαράξει η Τουρκία. Ο κ. Μπεγλίτης ξεκαθάρισε βέβαια, ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να υποστηρίζει τους Παλαιστίνιους και τον αγώνα τους για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους, καθώς επίσης ανησυχεί για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα.

Ωστόσο, δήλωσε ότι η στάση της Ελλάδας στο επεισόδιο με το πλοίο «Μαβί Μαρμαρά» και τους Ισραηλινούς κομάντος, ήταν συγκρατημένη και όχι καταγγελτική, διότι υπήρχαν συγκεκριμένες πληροφορίες από την Τουρκία «αναφορικά με την εμπλοκή ορισμένων πολύ περίεργων ατόμων… ορισμένους Τούρκους [με άλλες ιδιότητες] που εμφανίζονταν ως μέλη ανθρωπιστικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων»… Είναι η πρώτη φορά που ακούγεται από τα χείλη Έλληνα αξιωματούχου, ότι η κυβέρνηση ήταν ενήμερη αρμοδίως για την ταυτότητα ορισμένων ατόμων που συμμετείχαν στον «ανθρωπιστικό στόλο». Κι επειδή εμείς δεν είμαστε πολιτικοί, άρα δεν είμαστε αναγκασμένοι να στρογγυλεύουμε το τι λέμε, διευκρινίζουμε ότι δεν αποτελεί μυστικό ότι η «ανθρωπιστική» οργάνωση είχε διαβρωθεί από την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών, τη ΜΙΤ.

Ο Παναγιώτης Μπεγλίτης εκτίμησε, μιλώντας πάντα προς τους Washington Times, ότι το συγκεκριμένο επεισόδιο αλλά και άλλες κρίσεις, οι τουρκικές αρχές τις αξιοποιούν για να διαμηνύσουν προς τον μουσουλμανικό κόσμο, τους Παλαιστίνιους και τον αραβικό κόσμο [κυρίως], ότι η Τουρκία είναι περιφερειακή δύναμη που μπορεί να σπεύσει σε βοήθειά τους όποτε χρειαστεί… Περί της αποφασιστικότητας της Τουρκίας στο συγκεκριμένο ζήτημα δεν χωράει όντως αμφιβολία.

Ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε επίσης, ότι κατά τη γνώμη του οι Αμερικανοί πολίτες δεν αντιλαμβάνονται την εξέλιξη της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης στην Τουρκία, λέγοντας πως «η Τουρκία αλλάζει εμφανώς σε καθημερινή βάση». Κατέληξε με την επισήμανση, ότι αυτή η διαδικασία της αλλαγής είναι το πραγματικό στρατηγικό πρόβλημα, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλους, των Ηνωμένων Πολιτειών συμπεριλαμβανομένων.

Η εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις και του πρεσβευτή της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες, Βασίλη Κασκαρέλη, ο οποίος αν και δηλώνει το «πολιτικώς ορθό», ότι «είναι πρόωρο να αποφανθούμε ότι η Δύση χάνει την Τουρκία», φροντίζει να διατυπώσει την ανησυχία του, λέγοντας πως οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών «δεν είναι ενθαρρυντικές».

Η συνέντευξη του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας, Παναγιώτη Μπεγλίτη, αποτέλεσε μια ευχάριστη σε γενικές γραμμές έκπληξη, αφού είναι από τις ελάχιστες φορές που κάποιος Έλληνας αξιωματούχος μιλάει ανοιχτά για ελληνική ανησυχία για την πορεία και τις προθέσεις της Τουρκίας! Οι κυβερνητικοί παράγοντες, ανεξαρτήτως του κόμματος που βρίσκεται στην εξουσία, μας έχουν συνηθίσει σε άχρωμες, άοσμες και σχεδόν αδιάφορες συνεντεύξεις, οι οποίες αναπαράγουν στερεότυπα τα οποία επικράτησαν στην ελληνική πολιτική σκηνή, τουλάχιστον μετά τους σεισμούς του 1999 και την περίφημη «διπλωματία των σεισμών», η οποία υποτίθεται ότι θα βοηθούσε να βρεθεί λύση στα «προβλήματα των διμερών σχέσεων», όπως επικράτησε να αναφερόμαστε στις τουρκικές διεκδικήσεις και τις προκλήσεις εναντίον των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Το να δημοσιοποιείται στις Ηνωμένες Πολιτείες μια συνέντευξη επισήμου ο οποίος αναφέρει το αυτονόητο, ότι υπάρχουν προβλήματα με την Τουρκία και πως η στάση της δεν δείχνει διάθεση συνδιαλλαγής και επικράτησης πραγματικής ύφεσης και συνεργασίας στο Αιγαίο, είναι εξαιρετικά σημαντικό. Ειδικά στη σημερινή συγκυρία, κατά την οποία οι ΗΠΑ έχουν προβληματιστεί σφόδρα για τις προθέσεις της Άγκυρας, αφού η στάση της χώρας η οποία ήταν στο παρελθόν ακρογωνιαίος λίθος της αμερικανικής πολιτικής στην ευρύτερη περιφέρεια, έχει πολύ σημαντικές επιπτώσεις και οδηγεί σε ανακατατάξεις στην περιοχή της Ευρασίας.

Η διπλωματική ιδιότητα του Παναγιώτη Μπεγλίτη δημιουργεί περισσότερες απαιτήσεις και προσδοκίες. Έχει κάθε δυνατότητα να προβάλλει τις ελληνικές θέσεις στο εξωτερικό και ενδεχομένως θα έπρεπε να κινηθεί πιο δραστήρια στο μέλον στον τομέα της στρατιωτικής διπλωματίας, πάντα σε συνεργασία με τον υπουργό, Ευάγγελο Βενιζέλο. Καιρός είναι στο υπουργείο, πέραν των οποιων άλλων υπολογισμών, να ασχοληθούν πιο ενεργά με τις σχέσεις της χώρας στο εξωτερικό, αφού η οικονομική κρίση δημιουργεί κινδύνους ασφαλείας που δεν έχουν συνειδητοποιηθεί ακόμα, ούτε από την ηγεσία, ούτε από την κοινωνία.

Εμείς να τους θυμήσουμε, ότι η ΑΠΟΤΡΟΠΗ δεν έχει μόνο στρατιωτικό περιεχόμενο. Αν και η στρατιωτική ισχύς παραμένει το σημαντικότερο τμήμα της αποτρεπτικής πολιτικής, η διπλωματία και κάθε είδους δραστηριοποίηση, έχει μόνο ευεργετικές επιπτώσεις και ενισχύει την εθνική προσπάθεια.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top