GuidePedia

0
Ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ Αλ Άσαντ αφίχθηκε χθες στην Κυπριακή Δημοκρατία στο πλαίσιο διήμερης επίσημης επίσκεψης, η οποία είναι πολύ πιο σημαντική από ότι φαίνεται σε μια πρώτη ανάγνωση...
Η επίσκεψη γίνεται σε ανταπόδοση αντίστοιχης που είχε πραγματοποιήσει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, τον Σεπτέμβριο του 2009.
Τότε, είχαν υπογραφτεί συμφωνία στους τομείς τηλεπικοινωνιών, αγροτικής ανάπτυξης και περιβάλλοντος.
Τα προβλήματα στις σχέσεις του Ελληνισμού με την πάλαι ποτέ φίλη και σύμμαχο Συρία είναι πολλά και ο Σύρος ηγέτης εμφανίστηκε γενικά πολύ συγκρατημένος. Η ακτοπλοϊκή γραμμή Λατάκειας - κατεχόμενης Αμμοχώστου συνεχίζεται να λειτουργεί, έχοντας δηλητηριάσει τις διμερείς σχέσεις, αφού επί της ουσίας η Συρία έχει αναγνωρίσει de facto τα κατεχόμενα. Οι υποσχέσεις που είχε δώσει στο παρελθόν η Δαμασκός στη Λευκωσία αποδείχθηκαν γράμμα κενό..
Το συγκεκριμένο καυτό θέμα απέφυγαν να θίξουν στις δηλώσεις τους οι δυο ηγέτες, με τον Άσαντ να αποφεύγει να απαντήσει αν υποστηρίζει την απόσυρση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο, δηλώνοντας ότι δεν θα σχολιάσει οτιδήποτε αφορά στις διμερείς σχέσεις Τουρκίας-Κύπρου. Δεν ξέχασε, ωστόσο, όταν αναφέρθηκε στα κατεχόμενα να τα αποκαλέσει ως «Βόρεια Κύπρο»...

Ο Άσαντ εξέφρασε πάντως τις ευχαριστίες του προς την κυπριακή κυβέρνηση για τη στάση που τηρεί στο θέμα της επιστροφής των υψωμάτων Γκολάν από το Ισραήλ στη Συρία, τονίζοντας – με κάποια δόση υπερβολής – ότι η Κύπρος τηρεί διαφορετική στάση από αυτήν της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψης υπογράφηκαν πέντε διμερείς συμφωνίες: Η πρώτη καλύπτει τους τομείς του Εμπορίου, της Βιομηχανίας του Τουρισμού και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (η τελευταία με το υπουργείο Ηλεκτρισμού της Συρίας).

Επίσης, υπογράφτηκε ένα «Μνημόνιο Συναντίληψης» μεταξύ της Αρχής Λιμένων Κύπρου που αφορά στη συνεργασία των λιμένων της Λατάκειας και της Λεμεσού, και πιο συγκεκριμένα για την παροχή ναυτιλιακών μεταφορικών υπηρεσιών και την γενικότερη ανάπτυξη της λιμενικής βιομηχανίας. Άλλη συμφωνία αφορούσε τη συνεργασία στον τομέα της Προστασίας του Περιβάλλοντος και μια ακόμη για ανταλλαγή ειδήσεων ανάμεσα στο Κυπριακό Πρακτορείο (ΚΥΠΕ) και το Συριακό (SANA).

Παρά τα προβλήματα, υπενθυμίζεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει κατορθώσει το τελευταίο διάστημα να καταλήξει σε συμφωνία με το Λίβανο για το φλέγον θέμα του καθορισμού των θαλάσσιων συνόρων και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), αφού το ζητούμενο είναι η δημιουργία ασφαλών προϋποθέσεων για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της περιοχής.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πόσο η επηρεάζει η Συρία τον Λίβανο, ενώ η εξέλιξη στο παρασκήνιο των διαβουλεύσεων – διαπραγματεύσεων με τους Αμερικανούς και τους Ισραηλινούς, μπορεί ανά πάσα στιγμή να αλλάξει εντελώς τα δεδομένα στην περιοχή. Η καλές σχέσεις, έστω και με τα όποια προβλήματα ανάμεσα στις δυο χώρες, είναι εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για να παραμείνει χαμηλά η «θερμοκρασία» στην ευρύτερη περιοχή...

Δημοσίευση σχολίου

 
Top