GuidePedia

0
Το ΝΑΤΟ θέλει να αποδείξει στη σύνοδο κορυφής του, η οποία θα διεξαχθεί την Παρασκευή και το Σάββατο στη Λισαβόνα, την ικανότητα προσαρμογής του,ταυτόχρονα περιορίζοντας τις βαριές δομές του και υιοθετώντας μια νέα”στρατηγική αντίληψη”, ένα είδος αποστολής απέναντι στις προκλήσεις οι οποίες στο εξής είναι πλανητικές. Σε ένα σχέδιο νέας “στρατηγικής αντίληψης” 11 σελίδων που συντάχθηκε από τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ
Αντερς Φογκ Ράσμουσεν λήφθηκαν υπόψη τα συμπεράσματα της 12μελούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων, της οποίας προεδρεύει η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν ‘Ολμπραϊτ. Το σχέδιο αυτό θα χρησιμεύσει ως οδηγός για τη δράση της Συμμαχίας τα 10 επόμενα χρόνια.
Στο σχέδιο επαναλαμβάνεται ο προορισμός του ΝΑΤΟ να προασπίσει το έδαφος τωνμελών του και η αλληλεγγύη μεταξύ των 28 χωρών μελών της Συμμαχίας σε περίπτωση επίθεσης εναντίον ενός μέλους της (άρθρο 5), αν και δεν είναι σαφές αν περιλαμβάνει μόνο τις στρατιωτικές απειλές ή και τις τρομοκρατικές απειλές και αυτές του κυβερνοχώρου! Στο σχέδιο αυτό υπολογίστηκαν τρεις νέες απαιτήσεις για το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τονΡάσμουσεν.
Η πρώτη απαίτηση είναι ο εκσυγχρονισμός της στρατιωτικής μηχανής του ΝΑΤΟ.
Η στρατιωτική μηχανή του πρέπει να τεθεί σε διάταξη μάχης απέναντι σε απειλές πιο δόλιες σε σχέση με την πρώην αντιπαράθεση με το σοβιετικό μπλοκ, όπως η “διεθνής τρομοκρατία”, η εξάπλωση των “βαλλιστικών πυραύλων”, οι “κυβερνοεπιθέσεις” και τέλος “οι επιθέσεις εναντίον της τροφοδοσίας” των όλο και πιο αλληλεξαρτώμενων οικονομιών.
Επίσης το ΝΑΤΟ πρέπει να βελτιώσει την αποτρεπτική του ικανότητά του, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής αποτρεπτικής ικανότητας, η οποία παραμένει κεντρικής σημασίας. Στο σημείο αυτό έχουν αναπτυχθεί σοβαροί προβληματισμοί από την πλευρά της Γερμανίας (για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους).
Δεύτερη απαίτηση για το ΝΑΤΟ είναι να λάβει υπόψη του “τα μαθήματα που πήρε έναντι πολύ υψηλού τιμήματος από το Αφγανιστάν“.Όταν το ΝΑΤΟ θα προχωρήσει σε μια άλλη επέμβαση αυτού του τύπου, θα πρέπει αυτή τη φορά να “ξεκινήσει από την αρχή την εκπαίδευση” των εθνικών δυνάμεων ασφαλείας, ώστε αυτές να αποκτήσουν την ικανότητα να αναλάβουν τα ηνία. Οι προσπάθειες σε στρατιωτικό και μη στρατιωτικό επίπεδο θα πρέπει να”συντονίζονται” στο πλαίσιο μιας “παγκόσμιας προσέγγισης” με τον ΟΗΕ και την ΕΕ.
Τέλος, η τρίτη απαίτηση για το ΝΑΤΟ είναι να “εμβαθύνει” τις νυν συνεργασίες του με χώρες της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού, της Μεσογείου, του Κόλπου και με τη Ρωσία. Με τη Ρωσία θα πραγματοποιηθεί μια ειδική σύνοδος στη Λισσαβόνα, με τη συμμετοχή του Ρώσου προέδρου κ. Μεντβέντεφ κι ανάμεσα στα υπο συζήτηση θέματα είναι η κοινή αντιμετώπιση των ναρκωτικών στο Αφγανιστάν αλλά και η συνεργασία για την αποστολή στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στη χώρα αυτή, μέσω Ρωσίας. Στο ίδιο πλαίσιο αναμένεται αν συζητηθεί και η συνεργασία τους σε ζητήματα περιφερειακής ασφάλειας, όπως για παράδειγμα της πειρατίας.
Η δομή
Επίσης το ΝΑΤΟ, που αντιμετωπίζει προβλήματα υπέρβασης προϋπολογισμού ενώ τα μέλη του είναι οικονομικά αδύναμα εξαιτίας της χρηματοπιστωτικής κρίσης, περιέλαβε μια σημαντική ελάφρυνση των πολιτικών και στρατιωτικών δομών του στην ημερήσια διάταξη.
Το 1/3 των 20.000 αντίστοιχων θέσεων εργασίας μπορεί να καταργηθεί. Το δυναμικό της διοικητικής δομής θα αριθμεί κάτω από 9.000 εργαζόμενους και ο αριθμός των στρατηγείων και των γενικών επιτελείων θα μειωθεί από 11 σε έξι ή επτά.
Τα 14 γραφεία του θα ανασυγκροτηθούν σε τρεις πόλους: πληροφόρηση, απόκτηση του υλικού, και υποστήριξη, μεταξύ των οποίων οι επικοινωνίες.
Οι σχεδόν 400 υπάρχουσες επιτροπές και ομάδες εργασίας θα μειωθούν σε 85.
Ο στόχος είναι θα επιτευχθεί μια εξισορρόπηση το 2015.

Πέρα από την οικονομική πλευρά, ο στόχος της μεταρρύθμισης είναι επίσης το ΝΑΤΟ, το οποίο έχει συσσωρεύσει διοικητικές και επιχειρησιακές δομές από το 1949, να γίνει πιο αποτελεσματικό στο σημερινό παγκόσμιο περιβάλλον, με πιο ευέλικτες επιχειρησιακές δυνάμεις.
Ωστόσο, σε επίπεδο δομής υπάρχουν ακόμη σειρά ουσιαστικών ζητημάτων καθώς ο σχεδιασμός των νέων στρατηγείων ενδέχεται να αυξήσει τις επιχειρησιακές ικανότητες ορισμένων χωρών, σε βάρος άλλων.

Αφγανιστάν
Παράλληλα στη σύνοδο αυτή, το ΝΑΤΟ θα υιοθετήσει μια στρατηγική υψηλού κινδύνου για έξοδο από το τέλμα στο Αφγανιστάν μέσω της σταδιακής μεταβίβασης, από το 2011 έως το 2014, της ευθύνης των επιχειρήσεων στις τοπικές δυνάμεις ασφαλείας. “Θα εισέλθουμε σε μια εκ θεμελίων νέα φάση στο Αφγανιστάν”, με την έναρξη της διαδικασίας “μεταβίβασης”, τη λεγόμενη “αφγανοποίηση της σύγκρουσης”, εννέα χρόνια μετά τη στρατιωτική επέμβαση, του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού, υπογράμμισε ο Ράσμουσεν.
Ο στόχος είναι η διεθνής δύναμη σταθερότητας (ISAF) να μη παίζει πλέον έναυποστηρικτικό ρόλο, όταν θα αφήσει, από περιοχή σε περιοχή, με μια περίοδο μεταβίβασης από 18 έως 24 μήνες, τη διοίκηση των επιχειρήσεων στο στρατό και την αστυνομία του Αφγανιστάν.
Ο Ράσμουσεν επιβεβαίωσε ότι η “διαδικασία αυτή θα αρχίσει τις αρχές του έτους” δηλαδή στο πρώτο εξάμηνο, σε μια ημερομηνία και σε μια περιοχή που ακόμη δεν έχουν καθοριστεί, και αν οι προϋποθέσεις το επιτρέπουν, θα έχει ενεργοποιηθεί το 2014″.
Η απόφαση θα πρέπει να επικυρωθεί από τους αξιωματούχους 48 χωρών — των 28 μελών του ΝΑΤΟ και των ακόμη 20 που μετέχουν στην ISAF, της Ιαπωνίας και του προέδρου του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι που θα μετάσχουν στη σύνοδο.

Η Ελλάδα προσέρχεται σχετικά ικανοποιημένη στη Σύνοδο καθώς έχουν απαλειφθεί από το τελικό κείμενο,όπως είχε διαμορφωθεί ως χθες στη έδρα της Συμμαχίας, οι “εκπλήξεις” που θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα ερμηνείας και αποτελέσματος ενώ έχει κάνει αποδεκτή μια φρασεολογία που -χωρίς να δημιουργεί προβλήματα- επιτρέπει στην Τουρκία να αποδεχθεί το τελικό ανακοινωθέν. Φυσικά ενδέχεται ως την τελευταία στιγμή να προκύψουν ζητήματα που θα αποτελέσουν εμπόδιο για αναφορά τους στο τελικό κείμενο αλλά όλα δείχνουν ότι στην περίπτωση αυτή, αν υπάρξει επιμονή των αρμόδιων πλευρών, θα αποσυρθεί το θέμα από το κείμενο και θα συζητηθεί αργότερα στο πλαίσιο των Μονίμων Αντιπροσώπων.

Από την Ελλάδα, στη σύνοδο, μετέχει ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και ο υπεξ Δημ. Δρούτσας καθώς και ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, πρέσβης Θρασ. Σταματόπουλος.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top