GuidePedia

0
Στην ολλανδική εφημερίδα Financieele Dagblad, φιλοξενείται ανυπόγραφο άρθρο με τίτλο: «Οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους από την Ιρλανδία στην Πορτογαλία, Ισπανία και Ελλάδα», και υπότιτλο: «Η Ισπανία προσπαθεί να εξαλείψει το άγχος – Η Ελλάδα πρέπει κατά το ΔΝΤ να κάνει σκληρότερες περικοπές», όπου αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:«Τα δάνεια έκτακτης ανάγκης για την Ιρλανδία έχουν αυξήσει, παρά μειώσει, την ανασφάλεια των χρηματοπιστωτικών αγορών για την κρίση χρέους των προβληματικών ευρωπαϊκών χωρών.
Δύο ημέρες μετά τον εξαναγκασμό του Δουβλίνου να ζητήσει βοήθεια από το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την αντιμετώπιση του χρέους της, αυξήθηκε θεαματικά το κόστος δανεισμού της Ιρλανδίας, Πορτογαλίας, Ισπανίας, Ιταλίας και Ελλάδας. Το επιτόκιο για τα διετή Ελληνικά ομόλογα ανέβηκε, χθες το μεσημέρι, σχεδόν κατά 100 μονάδες βάσης. Τα επιτόκια για τα Ιρλανδικά διετή ομόλογα ανέβηκαν κατά 80 μονάδες.

Τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων ανέβηκαν θεαματικά μετά από δήλωση των Βρυξελλών και του ΔΝΤ ότι θα συνεχίσουν με την παροχή δανείων προς τους Έλληνες, μόνο εάν αυτοί κάνουν μια ‘επιπλέον προσπάθεια’ για να βάλουν σε τάξη τον προϋπολογισμό του 2011. ‘Τα σημερινά αποτελέσματα δεν οδηγούν σε μακροπρόθεσμες λύσεις’, είπε ο Poul Thomsen, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διεύθυνσης στο ΔΝΤ. Δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση εισέπραξε λιγότερους φόρους απ’ ότι είχε υπολογίσει και για αυτό πρέπει να εξισορροπήσει κάνοντας περικοπές στις δαπάνες.

Ο υπουργός οικονομικών Γεώργιος Παπακωνσταντίνου είπε ότι υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά να γίνει. Δήλωσε ότι το κρατικό έλλειμμα εφέτος έχει μειωθεί κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες. Γι’ αυτό το λόγο, ο Thomsen του ΔΝΤ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα ακολουθεί τις συμφωνίες με την Ε.Ε και το ΔΝΤ. Το πρόβλημα είναι ότι το έλλειμμα του 2009 ήταν μεγαλύτερο απ’ ότι ήδη φοβόταν και αυτό λειτούργησε αρνητικά για τα στατιστικά στοιχεία του 2010. O Thomsen δήλωσε ότι είναι αυτονόητο ότι η Αθήνα θα λάβει μέρος του ποσού των 110 δις ευρώ που της έχουν υποσχεθεί. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, πρέπει η Αθήνα να καταπιαστεί τώρα με το τομέα της υγείας, τις δημόσιες επιχειρήσεις και την εφορία.»
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top