GuidePedia

0
Στις 6 Οκτωβρίου του 1973 ξεσπά ο Δ΄ Αραβο- Ισραηλινός Πόλεμος ή «πόλεμος του Γιομ Κιπούρ», όπως έχει καθιερωθεί από την ομώνυμη εβραϊκή γιορτή «Ημέρα της Εξιλέωσης».
Το μεσημέρι του Σαββάτου, ανήμερα της μεγαλύτερης εβραϊκής γιορτής, το Ισραήλ δέχτηκε αιφνιδιαστικά ταυτόχρονη επίθεση από δυνάμεις της Αιγύπτου οι οποίες διασχίζουν το Κανάλι του Σουέζ και της Συρίας, οι οποίες εισχωρούν στα κατεχόμενα υψίπεδα του Γκολάν, με στόχο την ανακατάληψη των χαμένων εδαφών από τον Πόλεμο των Εξι Ημερών, το 1967.
Στο πλευρό Αιγυπτίων και Σύρων βρίσκονται τουλάχιστον 10 αραβικές χώρες.

Το Ισραήλ αιφνιδιάζεται, καθώς η επιχείρηση έχει σχεδιαστεί με απόλυτη μυστικότητα και η χώρα δεν αναμένει επίθεση την ιερότερη ημέρα του ιουδαϊσμού, η οποία συνέπιπτε με το μουσουλμανικό Ραμαζάνι.
Οι αιγυπτιακές δυνάμεις, μετά από τρεις ημέρες επίθεσης στο Κανάλι του Σουέζ, καταφέρνουν να κερδίσουν έδαφος, ενώ στο νότο η Συρία απειλεί τον- ανώτερο αριθμητικά- εχθρό.
Στις 8 Οκτωβρίου οι ισραηλινοί προσπάθησαν να αντεπιτεθούν χωρίς αποτέλεσμα. Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων οι Αμερικανοί τροφοδοτούσαν και ενίσχυαν τους ισραηλινούς με πολεμικό υλικό από τον έκτο στόλο που περιπολούσε στη Μεσόγειο.
Οι αραβικές χώρες του ΟΠΕΚ επέβαλαν αποκλεισμό στις εξαγωγές πετρελαίου προς αμερικανικές εταιρείες και μείωση των εξαγωγών κατά 5% κάθε μήνα προς τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης.
Η συμπλοκή στη Μέση Ανατολή θα φέρει αντιμέτωπες τις δύο υπερδυνάμεις. Η Σοβιετική ένωση απειλεί να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή, ενώ μεσολαβεί παρέμβαση του τότε αμερικανού υπουργού κ. Χένρι Κίσιντζερ.
Στις 14 Οκτωβρίου στη μεγαλύτερη αρματομαχία από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο οι ισραηλινοί βρίσκονται σε απόσταση βολής από τη Δαμασκό. Στο νότο οι ισραηλινές δυνάμεις ανακόπτουν την πορεία των Αιγυπτίων και περνούν το Κανάλι του Σουέζ.
Στις 22 Οκτωβρίου, μετά από αμερικανοσοβιετικό ψήφισμα το οποίο υιοθετήθηκε στον ΟΗΕ, η Συρία αποδέχεται κατάπαυση του πυρός και επανέρχεται στα σύνορα που ίσχυαν πριν τον πόλεμο. Η Αίγυπτος θα υπογράψει ανάλογη συνθήκη στις 24 Οκτωβρίου, αλλά θα βγει κερδισμένη καθώς ανακτά τον πλήρη έλεγχο και στις δύο πλευρές του Καναλιού του Σουέζ και κερδίζει μία λωρίδα γης στη δυτική όχθη του Σινά.
Η συγκεκριμένη συμφωνία θεωρήθηκε ήττα στο Ισραήλ.
Ο πόλεμος του Γιομ Κιπούρ είχε «κραδασμούς» και για την Ελλάδα: ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος αρνήθηκε να επιτρέψει την προσγείωση αμερικανικών αεροπλάνων στα αεροδρόμια Ελευσίνας και Σούδας- κάτι που ενδέχεται, σύμφωνα με ειδικούς, να συνέβαλε στην «αντικατάστασή» του από τον Δημήτριο Ιωαννίδη, στις 25 Νοεμβρίου του 1973.

Τι έγραψε ΤΟ ΒΗΜΑ για τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ

Παγκόσμιος ανησυχία δια την νέαν σύρραξιν (9-10-1973)

Εισβολή στο Σινά και το Γκολάν (7-10-1973)

Δεν θα επεκταθεί η νέα σύρραξις (10-10-1973)
Πολεμικά του 6ου Στόλου εις τα ύδατα του Ισραήλ (12-10-1973)
Αμερικανική αερογέφυρα ανεφοδιασμού του Ισραήλ (13-10-1973)

Οι Αραβες απέδειξαν ότι δεν είναι αήττηος ο στρατός του Ισραήλ (12-10-1973)

Σκληραί μάχαι προ της Δαμασκού (14-10-1973)
Λυσσώδεις αρματομαχίαι εις το Σινά (16-10-1973)
Η τύχη του πολέμου κρίνεται στις αρματομαχίες του Σινά (19-10-1973)
Σκληραί μάχαι προ της Δαμασκού (14-10-1973)


Τα ισραηλινά άρματα έξω από την πόλιν του Σουέζ (26-10-1973)

TO BHMA

Δημοσίευση σχολίου

 
Top