GuidePedia

0

Η παραδοχή από όλους τους εμπλεκόμενους (κράτη και εταιρείες) ότι η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου αποτελεί στο μεγαλύτερο μέρος της ένα τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου, αλλά και υδρογονανθράκων, αλλάζει ολόκληρη τη μορφή του γεωστρατηγικού παιγνίου όπως την ξέραμε μέχρι σήμερα. Όπως αποκαλύπτεται στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που κυκλοφορεί, η τουρκική απειλή στην περίπτωση αυτή παίρνει άλλη διάσταση: Δημιουργεί κινδύνους ακύρωσης της μείζονος ευκαιρίας κάθετης εθνικής οικονομικής ανάπτυξης και ενεργειακής απεξάρτησης της χώρας από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων αυτών στην ελληνική ΑΟΖ.
Η απόκτηση των κατάλληλων μέσων και τακτικών από την Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό για επιχειρήσεις ελέγχου και προβολής ισχύος στην Ανατολική Μεσόγειο προκειμένου να ανατραπεί το τουρκικό πλεονέκτημα που τείνει να δημιουργηθεί, αποκτά πλέον ζωτική σημασία προκειμένου να καταστεί δυνατή η απόδραση της χώρας από έναν φαύλο κύκλο «οικονομικής ανεπάρκειας» δεκαετιών.

Η απόκτηση συνολικά 6 φρεγατών FREMM και 6 υποβρυχίων Type 214, αποτελούν κρίσιμους σταθμούς σε αυτή την προσπάθεια, αλλά δεν αρκούν: Η απόκτηση αεροσκαφών-τάνκερ, υποθαλάσσια εκτοξευόμενων βλημάτων SCALP Naval, ικανού αεροσκάφους ναυτικής συνεργασίας, συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης «over the horizon» στην ανατολική Κρήτη και μιας σειράς άλλων συστημάτων και αισθητήτων, αποτελούν στρατηγικές κινήσεις «οχύρωσης-κατοχύρωσης» μιας περιοχής που ιστορικά μπορεί να αποτελούσε ανέκαθεν χώρο υψηλού στρατηγικού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα, λόγω Κύπρου, αλλά πλέον μετά την βεβαίωση ύπαρξης του ενεργειακού «θησαυρού», αποτελεί χώρο ζωτικής αξίας που μπορεί να αλλάξει τον ρου της ελληνικής ιστορίας.

Ο κούρσα για το ενεργειακό «Ελ Ντοράντο» της Ανατολικής Μεσογείου – Πόσο έτοιμες είναι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις;

Η αποστροφή του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι «Η Ελλάδα πρέπει να έχει στραμμένα τα μάτια της στη Μεσόγειο. Δεν έχουμε πάντα επίκαιρη και ενεργό αυτή τη διάσταση της Μεσογείου στο μυαλό μας, εννοώ και λόγω Κύπρου, αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας ενδιαφέρει πάρα πολύ», ξένισε κάποιους γιατί προερχόταν από έναν υπουργό Εθνικής Άμυνας σε έναν χώρο που – εκτός φυσικά της Κύπρου – δεν περιλαμβανόταν μέχρι στιγμής στα «στενά στρατηγικά ενδιαφέροντα της χώρας». Αλλά ο Ε. Βενιζέλος ήξερε πολύ καλά τι έλεγε: Η παραδοχή από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (κράτη και εταιρείες) ότι η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου αποτελεί στο μεγαλύτερο μέρος της ένα τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου, αλλά και υδρογονανθράκων, αλλάζει ολόκληρη τη μορφή του γεωστρατηγικού παιγνίου όπως την ξέραμε μέχρι σήμερα. Όταν ένα τέτοιο παίγνιο αποκτά οικονομική διάσταση και μάλιστα με την προοπτική της βραχύχρονης εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων της συγκεκριμένης περιοχής, τότε όλα αλλάζουν. Και πάντα, σε τέτοια παίγνια, νικητές αναδεικνύονται αυτοί που έχουν τη μεγαλύτερη ισχύ, αλλά και την πολιτική διάθεση να χρησιμοποιήσουν αυτή την ισχύ, αν χρειαστεί.

Ιόνιο Πέλαγος: Ανάγκη επανα-προσανατολισμού της αμυντικής διάταξης

Οι νέες εξελίξεις με την οργάνωση νέας τουρκικής ναυτικής Μοίρας διαρκούς παρουσίας σε απομακρυσμένα ύδατα, σε συνδυασμό με τον ελλιμενισμό και την υποστήριξή της στην κυριότερη ναυτική βάση της Αλβανίας, εμφανίζουν νέα στρατηγική πρόκληση για την Ελλάδα, κατά την οποία το Ιόνιο ξαναγίνεται θαλάσσιο μέτωπο ζωτικής σημασίας, όπως ήταν μόνο κατά τον Β’ Π.Π. και σε ένα ποσοστό και στην διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Αναλύεται με κάε λεπτομέρεια η στρατηγική διάσταση της περιοχής, τα υπάρχοντα και τα μελλοντικά συστήματα που υπάρχουν τόσο στο οπλοστάσιο της πιθανής απειλής, όσο και τα ελληνικά αντίμετρα.

Ελληνική επάκτια άμυνα στο Αιγαίο: Ευέλικτη και φονική

Η επιτήρηση, η άμυνα και η προστασία των ελληνικών νησιών είναι ένας από τους μεγαλύτερους πονοκεφάλους της ελληνικής στρατιωτικής ηγεσίας. Δυστυχώς, με τη μείωση της θητείας, το σταδιακό κλείσιμο των μονάδων, την απαξίωση του διαθέσιμου υλικού και, κυρίως, την άρνηση αναγνώρισης και προσαρμογής στις νέες συνθήκες και στα τεχνολογικά και επιχειρησιακά δεδομένα, ο πονοκέφαλος αυτός γίνεται ολοένα και χειρότερος. Η εισαγωγή το 1994 των βλημάτων επακτίου αμύνης Exocet MM-40 στο περιβάλλον επιχειρήσεων του Αιγαίου, άλλαξε τα δεδομένα υπερ της ελληνικής πλευράς, αλλά 16 χρόνια μετά αυτό δεν είναι αρκετό.

Νέα ατρακτίδια σκόπευσης για την ΠΑ: Στοχοποίηση στον 21ο αιώνα
Η απόκτηση νέων ατρακτιδίων σκόπευσης αποτελεί ένα από τα προγράμματα του ΕΜΠΑΕ 2011-2015 και λαμβάνει την 11η θέση στις προτεραιότητες του ΓΕΑ, με το προβλεπόμενο κονδύλι να φθάνει τα 52,4 εκατ. ευρώ. Η προμήθειας των συστημάτων αυτών είναι ίσως η πιο κρίσιμη δεδομένης της επιχειρησιακής τους αξίας μετά την απόκτηση αεροσκαφών και όπλων. Στο άρθρο εξετάζονται τόσο τις εναλλακτικές δυνατότητες όσο και τα υποψήφια συστήματα που είναι διαθέσιμα στην αγορά.

Αντιαεροπορικη-αντιβαλλιστική άμυνα MEADS και SAMP-T: Μία γενιά μπροστά από το Patriot PAC-3!
Ένας από τους τομείς όπου πραγματικά οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν ενισχυθεί τα τελευταία επτά χρόνια, είναι ο τομέας της αντιαεροπορικής άμυνας. Μέσα σε μία δεκαετία, σχεδόν, πραγματοποιήθηκε σειρά εξοπλιστικών προγραμμάτων με τα οποία είτε εκσυγχρονίστηκαν τα υπάρχοντα συστήματα, είτε αποκτήθηκαν νέα συστήματα. Στο νέο πρόγραμμα απόκτησης νέου συστήματος μεγάλου βεληνεκούς εκτιμούμε ότι πρέπει να αναζητηθούν λύσεις πέρα από τις μέχρι σήμερα γνωστές και δεδομένες.


Εθνική Ασφάλεια: Κρίσιμη ανάγκη θεσμικών αλλαγών
Η περίοδος οικονομικής κρίσης στην οποία έχει εισέλθει η χώρα, προβλέπεται μακρά και επώδυνη. Εκτός από τη μεγάλη δημοσιονομική προσπάθεια που πρέπει να καταβάλουμε κατά την επόμενη πενταετία, θα υπάρξουν εντάσεις, τόσο στη συνοχή της κοινωνίας μας, όσο και στα γενικότερα εθνικά μας συμφέροντα. Η θεσμική ανανέωση του συστήματος λήψης αποφάσεων Εθνικής Ασφάλειας είναι επιβεβλημένη και αφορά όλους τους τομείς, από το υπουργείο εξωτερικών μέχρι την αμυντική βιομηχανία.


Ραντάρ αεράμυνας/αντιπυροβολικού EL/M-2084 Raz: Δύο ρόλοι σε μία πλατφόρμα! Λύση για άμυνα νήσων
Το σύστημα ελέγχου αεράμυνας και παροχής δεδομένων αντιπυροβολικού EL/M-2084 Raz της ισραηλινής Elta είναι ένα πρωτοποριακό ραντάρ ηλεκτρονικής διάταξης φάσης, το οποίο μπορεί να παράσχει δεδομένα εναέριων στόχων αλλά και παροχής δεδομένων πυρών κατά πυροβολικού, που αναπτύχθηκε για το πρόγραμμα Iron Dome του Στρατού του Ισραήλ. Φαντάζει δε, ως ιδανική λύση για άμυνα νήσων αφού συνδυάζει δύο λύσεις σε ισάριθμα κρίσιμα προβλήματα άμυνας σε μία πλατφόρμα.


Ελληνικός παρεμβολέας τηλεπικοινωνιών DARE-J: Ηλεκτρονικός πόλεμος Made in Greece!
Η ιστορία των πολέμων και αναμετρήσεων είναι γεμάτη με επεισόδια στα οποία οι επικοινωνίες –ή η έλλειψή τους– έχουν καθορίσει την έκβαση μιας μάχης. Από τις αρχές του 20ού αιώνα, στα πεδία των μαχών οι επικοινωνίες μέσω δρομέων και ιππέων του αρχαίου πολιτισμού αντικαταστάθηκαν από ραδιοασυρμάτους και, σχεδόν ταυτόχρονα, καθιερώθηκαν κώδικες επικοινωνίας μεταξύ των μονάδων για την αποτροπή της υποκλοπής τους. Η ανάπτυξη συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου στην Ελλάδα, έχει καλή παράδοση. Διαβάστε πως μια σχετικά μιρκή ελληνική εταιρεία κατάφερε να κάνει την υπέρβαση και να παρουσιάσει ένα σύστημα που δείχνει ικανό να ανταγωνιστεί επί ίσοις όροις τα συστήματα των ξένων κολοσσών.



ANAΛΥΣΗ: Η νεο-Οθωμανική Τουρκία και οι ισλαμιστικές οργανώσεις της Κεντρικής Ασίας
Οι εξελίξεις των τελευταίων ετών στη διεθνή πολιτική σκηνή έχουν διαμορφώσει ένα περιβάλλον στο οποίο ο μουσουλμανικός κόσμος και οι αλλαγές που λαμβάνουν χώρα μέσα σε αυτόν έχουν αποκτήσει ιδιαίτερη βαρύτητα. Πόσο κοντά βρίσκονται οι νεο-Οθωμανοί και οι ισλαμιστικές οργανώσεις της Κεντρικής Ασίας που οι πρώτοι θεωρούν ως «σφαίρα επιρροής» τους;

Ο αλβανικός εθνικισμός & η ελληνική μειονότητα: Τσάμηδες & εθνική ασφάλεια
Η πρόσφατη δολοφονία του Έλληνα Αριστοτέλη Γκούμα στη Χιμάρα και οι εθνικιστικές κινήσεις των κομμάτων των Τσάμηδων αποτελούν μία πραγματικότητα, η οποία απειλεί την εθνική ασφάλεια και τη διαβίωση ενός σημαντικού μέρους του ελληνικού λαού, της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, αλλά και της Ελλάδας. Διαβάστε πως διαμορφώνεται σήμερα μετά από είκοσι χρόνια ουσιαστικής εγκατάλειψης από το ελληνικό κράτος η κατάσταση στην Βόρειο Ήπειρο.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δημοσίευση σχολίου

 
Top