GuidePedia

0

Σε αναθεώρηση της Πολιτικής Εθνικής Άμυνας (ΠΕΑ*) προσανατολίζεται η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ευ. Βενιζέλος έχει δώσει ήδη σαφείς εντολές στους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες να εξετάσουν τα σημεία εκείνα που χρήζουν αλλαγής, με σημαντικότερο εκείνο που καταργεί πλέον τον «από Βορρά κίνδυνο» και προτείνει
να αναδιαταχθεί το στράτευμα με έμφαση στους κινδύνους «εξ ανατολών» και να προσαρμοστεί η αμυντική σχεδίαση της Ελλάδας στις νέες προκλήσεις ασφαλείας. Σημειώνεται ότι κατά τη πρόσφατη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Π. Μπεγλίτης ανακοίνωσε την εμπλοκή Ινστιτούτων Διεθνών Σχέσεων και Αμυντικής Πολιτικής (think tanks) στη διαμόρφωση της ΠΕΑ “για να προσαρμόσουμε βασικά, θεωρητικά και θεσμικά κείμενα στο χώρο της εξωτερικής πολιτικής και της εθνικής άμυνας της χώρας στις σημερινές διεθνείς, περιφερειακές και εθνικές συνθήκες“.

Την πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας να προχωρήσει σε αναθεώρηση του εν λόγω εγγράφου είχε φωτογραφίσει ο Ευ. Βενιζέλος στην τελευταία συνέντευξη Τύπου με θέμα το νομοσχέδιο για την ιεραρχία και τις προαγωγές. «Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, οι Kλάδοι, το ΓΕΕΘΑ και εν τέλει το ΚΥΣΕΑ, θα διαμορφώσουμε το πλήρες σχήμα των Eλληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Από μηδενική βάση θα περιγραφεί με αιτιολογημένο τρόπο ποιο είναι το μοντέλο Ενόπλων Δυνάμεων που θέλουμε» τόνισε χαρακτηριστικά.
Η αναθεώρηση του Εγγράφου Πολιτικής Εθνικής Αμυνας θα σηματοδοτήσει σημαντικές αλλαγές στον Εθνικό Αμυντικό Σχεδιασμό και στη Δομή Δυνάμεων.
Yπενθυμίζεται ότι η ισχύουσα ΠΕΑ επικυρώθηκε από το ΚΥΣΕΑ της 1ης Μαρτίου 2005, η οποία δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην αποτρεπτική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων με προσανατολισμό τόσο στην αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής όσο και ασύμμετρων απειλών (τρομοκρατία, λαθρομετανάστευση, οργανωμένο έγκλημα, κυβερνοπόλεμος), όπως και καταστάσεων αποσταθεροποίησης στα βόρεια σύνορα.
*Η ΠΕΑ αποτελεί τμήμα της Εθνικής Στρατηγικής και καθορίζει το τρόπο χρησιμοποίησης της εθνικής αμυντικής ισχύος, θέτoντας στόχους και προτεραιότητες, λαμβάνοντας υπόψη, το διεθνές περιβάλλον, τη γεωπολιτική θέση της Χώρας, τους συντελεστές ισχύος και τις υπάρχουσες και διαμορφούμενες απειλές και κινδύνους για την ασφάλεια της Χώρας.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top