Εάν το Κυπριακό δεν λυθεί, όπως δείχνουν οι εξελίξεις, τότε οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να ξεχάσουν το βορρά και η Τουρκία την ένταξη και να αποδεχθεί το ρόλο του “ισόβιου υποψηφίου προς ένταξη”, τονίζει σε άρθρο του ο γνωστός Τούρκος δημοσιογράφος Αλί Μπιράντ.
Ο Μπιράντ χαρακτηρίζει “τραγική” την εικόνα που παρουσιάζει η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, αναφέροντας τα ακόλουθα:
“Η Τουρκία από το 2005 συνεχίζει τις ενταξιακές συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπό διαφορετικές συνθήκες θα έπρεπε οι συνομιλίες να φθάνουν στο τέλος. Η περίοδος αυτή για οποιαδήποτε ενταξιακή περίοδο, είναι πολύ μεγάλη. Άλλωστε, και κατά την περίοδο έναρξης των συνομιλιών η ημερομηνία ένταξης της Τουρκίας είχε υπολογιστεί για το 2014. Σήμερα κάνουν λόγο για το 2020″.
Ο Μπιράντ, αφού αναφέρει ότι ο απολογισμός της πενταετούς πορείας σηματοδοτεί μια τραγική εικόνα, σημειώνει τα ακόλουθα:
*Το κοινοτικό κεκτημένο αποτελείται από 35 κεφάλαια εκ των οποίων τα 33 αποτελούν θέμα διαπραγμάτευσης.
*Από αυτά έχουν ανοίξει τα 13.
*Το ένα έχει κλείσει προσωρινά.
*Τρία δεν ανοίγουν προς διαπραγμάτευση, επειδή η Τουρκία δεν πληροί τα κριτήρια του τεχνικού ανοίγματος.
*Το άνοιγμα οκτώ κεφαλαίων, αλλά και το κλείσιμο όλων των άλλων κεφαλαίων έχουν τεθεί στο περιθώριο λόγω του Κυπριακού.
*Πέντε κεφάλαια έχουν μπλοκαριστεί από τη Γαλλία.
*Έξι κεφάλαια παρεμποδίζονται από την Κύπρο.
Ο Τούρκος δημοσιογράφος παρατηρεί ότι δεν υπάρχει κανένα κεφάλαιο το οποίο μπορεί να ανοίξει προς διαπραγμάτευση. Για να προσθέσει ότι το πιο δραματικό είναι ότι προκειμένου να λυθεί το αδιέξοδο, δεν υπάρχει πολιτική βούληση ούτε από την Τουρκία ούτε από την Ε.Ε.
Από πλευράς Τουρκίας, αναφέρει, προβάλλονται ως δικαιολογίες οι αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις, οι αγωγές για κλείσιμο του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, το δημοψήφισμα για την τροποποίηση του Συντάγματος, η αρνητική στάση της Γαλλίας και Γερμανίας.
Από πλευράς Ε.Ε. προβάλλεται ως δικαιολογία η καθυστέρηση από την Τουρκία στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
Ο Μπιράντ εκτιμά ότι μέχρι τις γενικές εκλογές στην Τουρκία, το 2011, δεν αναμένεται οποιαδήποτε κίνηση που να διαφοροποιεί την κατάσταση.
«Το χρυσό κτύπημα»
Ο Τούρκος δημοσιογράφος τονίζει ότι το πιο κρίσιμο ερώτημα μέχρι το τέλος του χρόνου είναι αν θα επιτευχθεί ή όχι λύση στο Κυπριακό. “Μια πολιτική λύση στην Κύπρο”, υπογραμμίζει, “προσδιορίζεται ως “χρυσό κτύπημα”. Τέτοια εξέλιξη σημαίνει και την άμεση απελευθέρωση των οκτώ κεφαλαίων τα οποία έχουν παγώσει. Με τον τρόπο αυτό, αυτομάτως θα ανοίξει και ο δρόμος για τις ενταξιακές συνομιλίες. Παράλληλα, η Γαλλία είναι δύσκολο να επιμείνει στο μπλοκάρισμα των πέντε κεφαλαίων”.
Ο Μπιράντ εκφράζει απαισιοδοξία κατά πόσο θα λυθεί το Κυπριακό, ισχυριζόμενος ότι “η μέχρι τώρα στάση των Ελληνοκυπρίων δεν δείχνει ότι θέλουν λύση. Μάλιστα μπορούμε να πούμε ότι οι Ελληνοκύπριοι θα συνεχίσουν την ίδια στάση, επιμένοντας να επεκτείνουν την κυριαρχία τους σε ολόκληρο το νησί. Εάν αυτή η εκτίμηση επαληθευθεί, τότε οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να ξεχάσουν το βορρά, αλλά και η Τουρκία την πλήρη ένταξη στην Ε.Ε. και να αποδεχθεί το καθεστώς του “ισόβιου υποψηφίου προς ένταξη”.
Ο Μπιράντ επενδύει ελπίδες στην περίοδο της βελγικής προεδρίας, προσδοκώντας στο άνοιγμα του κεφαλαίου Περί Ανταγωνισμού και του κεφαλαίου Δημοσίων Αγορών. Και καταλήγει λέγοντας ότι οι Ελληνοκύπριοι θα συνεχίσουν να κρατούν μπλοκαρισμένα τα κεφάλαια Ενέργειας, Εκπαίδευσης και Πολιτισμού.
Δημοσίευση σχολίου