GuidePedia

0
Όλες οι άλλες δυνάμεις διαφωνούν και ζητούν αλλαγή πλεύσης
Η επισήμανση του Άντρου Κυπριανού, ότι το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης ήταν διαχρονική θέση του Εθνικού Συμβουλίου, που έχει υιοθετηθεί και έχει συμπεριληφθεί σε ψηφίσματα του ΟΗΕ, προκάλεσε την αντίδραση της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής και στρατιωτικών αναλυτών.
ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΟΜΗΡΟΥ
Η χώρα πρέπει να διατηρήσει τις ένοπλές της δυνάμεις.....

Tη θέση του ΑΚΕΛ, ότι θα πρέπει να επιμείνουμε για την πλήρη αποστρατιωτικοποίηση της Κυπριακής Δημοκρατίας με την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, επανέλαβε ο ΓΓ του κόμματος Άντρος Κυπριανού. Σε συνέντευξή του πρόσφατα στη «Χαραυγή», ο Άντρος Κυπριανού επισημαίνει ότι το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν διαχρονική θέση του Εθνικού Συμβουλίου, που έχει υιοθετηθεί και έχει συμπεριληφθεί σε ψηφίσματα του ΟΗΕ. «Το ΑΚΕΛ -επισημαίνει- θεωρεί ότι δεν έχει αλλάξει οτιδήποτε που να επιβάλλει αναθεώρηση αυτής της θέσης. Δεν θεωρεί το ΑΚΕΛ ότι η παρουσία 1000 στρατιωτών στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα μας γλιτώσει από τις ξένες επεμβάσεις. Το 1974 είχαμε ολόκληρη την Εθνική Φρουρά και δεν τα καταφέραμε να αποτρέψουμε την Τουρκική Εισβολή. Το νεοφανές επιχείρημα, ότι πλέον είμαστε μέλη της ΕΕ, δεν στέκει. Στην ΕΕ είμαστε από την 1η Μαΐου του 2004, γιατί δεν θυμηθήκαμε αυτό το επιχείρημα τότε;».
Αυτά είπε ο Άντρος Κυπριανού, προκαλώντας την αντίδραση της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής και στρατιωτικών αναλυτών.

«Ένοπλες δυνάμεις και μετά τη λύση»
Όπως επισήμανε στη «Σ» ο Γιαννάκης Ομήρου, πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής και πρόεδρος της ΕΔΕΚ, το κόμμα του έχει υποβάλει επισήμως στο Εθνικό Συμβούλιο θέση για αλλαγή του ακολουθούμενου μέχρι σήμερα δόγματος στο θέμα της άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ζητεί βάσει των νέων δεδομένων η χώρα να διατηρήσει τις ένοπλές της δυνάμεις και μετά τη λύση του Κυπριακού, για να συμμετέχει ενεργά στον πυλώνα άμυνας και ασφάλειας της Ε.Ε.
Ανάλογη θέση έχει διαμορφώσει το ΕΥΡΩΚΟ, με πρόταση του ασθενούντα τώρα Νίκου Κουτσού. Η ευρωπαϊκή Κύπρος, σημειώνει ο Δημήτρης Συλλούρης, δεν μπορεί να αποποιείται το δικαίωμα αυτοάμυνας. Είναι αλήθεια ωστόσο, τονίζει, ότι το θέμα αυτό το βρήκε ο Δημήτρης Χριστόφιας στο Εθνικό Συμβούλιο και η αλλαγή πρέπει να γίνει αναλόγως της εξέλιξης της διαπραγματευτικής προσπάθειας, όταν θα συζητείται το θέμα ασφάλειας.

Διαφωνεί και ο ΔΗΣΥ
Από πλευράς του ΔΗΣΥ η θέση άλλαξε στις προεδρικές εκλογές. Ο Ιωάννης Κασουλίδης και το στρατιωτικό επιτελείο που τον στήριζε, στην παρουσία του Σωκράτη Χάσικου, συνεδρίασε και αποφάσισε ότι η χώρα θα πρέπει να διατηρήσει ένοπλες δυνάμεις και μετά τη λύση του Κυπριακού. Η πολιτική αυτή θέση βρισκόταν στο προεκλογικό πρόγραμμα Κασουλίδη και ως εκ τούτου ψηφίστηκε από το 46% του λαού.

Η αποστρατιωτικοποίηση αφορά τις ξένες δυνάμεις
Ο Αναπληρωτής πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ και τα μέλη του κόμματος στην Επιτροπή Άμυνας της Βουλής έχουν ήδη τοποθετηθεί, ότι η θέση της αποστρατιωτικοποίησης πρέπει να αφορά τις ξένες δυνάμεις και τους ξένους στρατούς, και όχι τον δικό μας.

Το κυβερνών κόμμα και η πρόταση...
Με αυτά τα δεδομένα, το ΑΚΕΛ παραμένει μόνο επί μείζονος θέματος.
Δηλαδή, σύμφωνα με ανώτατους επιτελείς του στρατεύματος και στρατιωτικούς αναλυτές, επειδή στο μακρινό παρελθόν παρεισέφρησε μια λανθασμένη θέση επί του θέματος ασφαλείας της χώρας, πρέπει αυτή να παγιδεύει την πλευρά μας στην αναζήτηση λειτουργικής και βιώσιμης λύσης; Όταν προτεινόταν στη διαπραγμάτευση αποστρατιωτικοποίηση, αυτό γινόταν με την έννοια της ταχύτατης αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων, της επιστροφής των προσφύγων και την παρεμπόδιση των καταστροφών που ακολούθησαν στην κατεχόμενη περιοχή. Γινόταν η πρόταση αυτή για να δοθεί διέξοδος στον ξένο παράγοντα να δει ότι δεν υπήρχε ελληνική απειλή επί των Τουρκοκυπρίων, αν τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής αποχωρούσαν. Σήμερα, μετά από 36 χρόνια κατοχής, με εδραιωμένους απόστρατους εποίκους στη γη μας, με τη χώρα μας δίπλα από νέες εστίες κινδύνων, εκατομμύρια λαθρομετανάστες να έρχονται για μιαν άλλη μορφή εποικισμού, με την ΑΟΖ σε κίνδυνο, μπορούμε να αποποιούμαστε του θεμελιώδους δικαιώματος της αυτοάμυνας; Ποια ασφάλεια θα αισθάνεται ο κυπριακός Ελληνισμός στα κυπριακά χώματα, αν δει την Εθνική Φρουρά να διαλύεται, και να περιφέρονται ως αφέντες οι Βρετανοί των βάσεων και οι Αττίλες, που θα πάρουν το όνομα ΤΟΥΡΔΥΚ;
Οι αναλυτές διερωτώνται γιατί ο Πρόεδρος έσπευσε να δώσει πρόταση αποστρατιωτικοποίησης στις συνομιλίες, χωρίς να προηγηθεί η απόφαση για αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και της ΤΟΥΡΔΥΚ. Μόνο με την αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων της ΤΟΥΡΔΥΚ και των στρατευμάτων των βάσεων μπορεί να συζητηθεί περιορισμός της άμυνας στα απολύτως αναγκαία, που είναι η επιτήρηση του εναέριου και θαλάσσιου χώρου της χώρας. Για το θέμα έπεται συνέχεια κατά τη συζήτηση του καυτού θέματος της Ασφάλειας. Σε αυτό το κεφάλαιο αποκλείεται να μην παρέμβει και η Ελλάδα, που έχει διαμορφωμένες θέσεις και θα τις θέσει σύντομα στην Κυπριακή Δημοκρατία, για να έχει επίγνωση τι συνομολογεί.

ΠΗΓΗ: Σημερινή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top