Ελεγχος της αρτηριακής πίεσης, διατήρηση της χοληστερίνης σε φυσιολογικά επίπεδα και διακοπή του καπνίσματος είναι οι τρεις χρυσοί κανόνες που αν τους ακολουθήσουμε, μπορούμε να απολαύσουμε όχι μόνο καλή ζωή, αλλά δέκα χρόνια ζωής επιπλέον.
Και μολονότι όλα αυτά μπορεί να ακούγονται λίγο αόριστα, οι τρεις κανόνες δεν αποτελούν γενικότητες, αλλά βασίζονται σε επιστημονική μελέτη, τα δεδομένα της οποίας αναλύθηκαν,....
βγήκαν τα σχετικά συμπεράσματα και δημοσιεύτηκαν στη διεθνούς κύρους ιατρική επιθεώρηση «British Medical Journal». Στην έρευνα έλαβαν μέρος 20.000 εθελοντές ηλικίας 40-69 ετών, οι οποίοι τέθηκαν υπό παρακολούθηση από τους ειδικούς για 38 χρόνια. Ετσι, οι γιατροί κατέληξαν στους τρεις βασικούς κανόνες για αύξηση του προσδόκιμου ζωής κατά δέκα χρόνια.
Απαραίτητη η άσκηση
Οι τιμές που συμβάλλουν στην επιμήκυνση της ζωής είναι: 12 η μεγάλη πίεση και 8 η μικρή. Αν τώρα ο δείκτης φθάσει στο 13 και 8,5 αντίστοιχα, υπάρχει πιθανότητα να κερδίσουν αυτή τη δεκαετία, αρκεί η πίεση να διατηρείται σταθερή στις τιμές αυτές. Οταν κάποιος αντιμετωπίζει κι άλλα προβλήματα, όπως είναι η καρδιοπάθεια ή ο διαβήτης, τότε πρέπει να προσπαθήσει να διατηρήσει σταθερή την πίεσή του με αντιυπερτασικά φάρμακα. Τα πιο σύγχρονα απ΄ αυτά είναι οι αναστολείς αγγειοτεσίνης, μιας ορμόνης η οποία ρυθμίζει την πίεση, καθώς και οι αναστολείς των διαύλων ασβεστίου, ουσίες δηλαδή που εμποδίζουν την επικάθιση ασβεστίου στις αρτηρίες.
Η πίεση πρέπει να ελέγχεται πολύ τακτικά, ιδίως από άτομα στα οποία έχει διαγνωστεί υπέρταση, αλλά και από όσους έχουν φυσιολογική πίεση, έστω κι αν δεν έχουν μπει στη μέση ηλικία. Οι τελευταίοι θα πρέπει να ελέγχουν την πίεσή τους τουλάχιστον τέσσερις φορές το χρόνο, γιατί η υπέρταση είναι μια πολύ ύπουλη ασθέννεια που δεν εκδηλώνει, στην αρχή τουλάχιστον, ανησυχητικά συμπτώματα.
Η άσκηση είναι επίσης απαραίτητη, ώστε το πιεσόμετρο να δείχνει φυσιολογικές τιμές ακόμα και στις περιπτώσεις που λαμβάνονται φάρμακα. Το περπάτημα, η ποδηλασία, η γυμναστική και γενικότερα τα σπορ βοηθούν στην αποφυγή εμφάνισης υπέρτασης και μειώνουν το στρες.
Χοληστερίνη και διατροφή
Ενας ακόμη βασικός παράγοντας μακροζωίας είναι η χοληστερίνη, η οποία έχει άμεση σχέση με τη διατροφή. Η χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια πρέπει να ελέγχονται τακτικά, παράλληλα όμως θα πρέπει να ακολουθείται ισορροπημένη διατροφή, στην οποία θα περιλαμβάνονται τροφές που περιέχουν πολύ λίγα λίπη. Αυτό σημαίνει αποφυγή κατανάλωσης κρέατος με πολλά λιπαρά, πολλών αβγών και γαλακτοκομικών παρασκευασμένων από πλήρες γάλα. Αυτά θα πρέπει να αντικατασταθούν από λαχανικά και φρούτα.
Ειδικά για τη λεγόμενη «κακή χοληστερίνη», όταν οι τιμές της είναι υψηλές πρέπει οπωσδήποτε να ζητηθεί ιατρική βοήθεια. Τα πιο σύγχρονα φάρμακα για τον έλεγχο της χοληστερίνης είναι οι στατίνες, οι οποίες πρέπει να λαμβάνονται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αν η λήψη τους διακοπεί μόλις πέσουν οι τιμές της χοληστερίνης, πολύ γρήγορα οι τιμές θα βρεθούν και πάλι στα ύψη. Αυτό οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε καρδιαγγειακά προβλήματα, που έχουν ως συνέπεια το έμφραγμα ή το εγκεφαλικό. Σημαντικό ρόλο στη μείωση της χοληστερίνης παίζει όχι μόνο η σωστή διατροφή, αλλά και ο περιορισμός των θερμίδων που λαμβάνονται καθημερινά.
Νούμερο ένα κίνδυνος το κάπνισμα
Το κάπνισμα αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Ευθύνεται περισσότερο κι από τη μόλυνση του περιβάλλοντος για τα κρούσματα της επάρατης νόσου. Οι καπνιστές όχι μόνο δεν ζουν περισσότερα χρόνια, αλλά το προσδόκιμο ζωής τους μειώνεται. Οποιος καπνίζει εκτίθεται σε οκτώ καρκινογόνους ουσίες, τις οποίες περιέχει το τσιγάρο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, περισσότερες από τέσσερις μορφές καρκίνου στο δυτικό κόσμο προκαλούνται από το κάπνισμα. Πρώτος είναι ο καρκίνος των πνευμόνων και ακολουθεί ο καρκίνος του οισοφάγου, του λάρυγγα και των φωνητικών χορδών. Επίσης, το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την καρδιά και το καρδιαγγειακό σύστημα
Δημοσίευση σχολίου