GuidePedia

0
Μέσα στον Ιούνιο αναμένονται οι τελικές προτάσεις για την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.
Την ερχόμενη Τετάρτη αρχίζει η συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τις προτάσεις που έχουν ήδη υποβάλλει τόσο ο Ευάγγελος Βενιζέλος από το ΠΑΣΟΚ όσο και ο Αλέκος Αλαβάνος από το ΣΥΡΙΖΑ.
Εν τω μεταξύ, οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, Πρ. Παυλόπουλος και Ν. Δένδιας είχαν τη Δευτέρα συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής, Δ. Σιουφια κατά την οποία του επέδωσαν επιστολή με την οποία του ζητούν τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας του Κοινοβουλίου, σχετικά με το νόμο περί ευθύνης υπουργών.
Οι κκ Παυλόπουλος και Δένδιας στην επιστολή τους ζήτησαν την σύγκληση της Επιτροπής ώστε να συμβάλει στη διατύπωση πρότασης για την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της διαφάνειας στο δημόσιο βίο.
Ο κ. Σιούφας μεταβίβασε την επιστολή των υπουργών στον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, και του ζήτησε να προχωρήσει άμεσα στην σύγκληση της.
Ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων μετά τη συνάντηση, σε ανακοίνωση του....... παρέθεσε την επιστολή των υπουργών που αναλυτικά αναφέρει: «Ύστερα από σχετική εντολή του Πρωθυπουργού, σας προτείνουμε να προκαλέσετε τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας προκειμένου να ασχοληθεί, στο πλαίσιο των κατά τα άρθρα 43Α παρ. 2α αρμοδιοτήτων της, με το θέμα της αλλαγής του Νόμου περί Ευθύνης Υπουργών, προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της διαφάνειας στο Δημόσιο Βίο.
Η Επιτροπή, με βάση και τις προτάσεις που έχουν ήδη διατυπωθεί ιδίως από την πλευρά του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Αλέκου Αλαβάνου, και του μέλους της και Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, καθώς και με βάση άλλες απόψεις που είναι δυνατόν να αναζητήσει και να προκαλέσει, μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στη διατύπωση πρότασης για την αλλαγή του Νόμου περί Ευθύνης Υπουργών, προς την προαναφερόμενη κατεύθυνση, πάντοτε βεβαίως μέσα στα όρια που διαγράφονται από τις διατάξεις του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής.
Είναι αυτονόητο ότι τιθέμεθα αμέσως στη διάθεση της Επιτροπής, προκειμένου να καταθέσουμε τις απόψεις της Κυβέρνησης, αλλά και για να διευκολύνουμε, γενικότερα, το έργο της καθ' όλη τη διάρκεια της ενασχόλησής της με το αντικείμενο αυτό».
Επισημαίνεται ότι μετά την τελευταία τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής, η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας συγκροτείται για όλη την Βουλευτική Περίοδο και, άρα, μπορεί πλέον να συνεδριάζει και κατά τη διάρκεια διακοπής των εργασιών της Βουλής μεταξύ δύο Συνόδων.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top