
Ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να έχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις ικανότητες των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων από ό,τι ορισμένοι από τους στρατηγούς του – ή, εν προκειμένω, πολλοί από τους συνταξιούχους στρατιωτικούς της Βρετανίας.
Όταν ρωτήθηκε στη συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας των ΗΠΑ για την Ουκρανία, ο Τραμπ είπε: «Οι Βρετανοί έχουν απίστευτους στρατιώτες και μπορούν να φροντίσουν τον εαυτό τους».
Ωστόσο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ άφησε το ερώτημα να κρέμεται στον αέρα για το εάν ο στρατός του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τη Ρωσία.
Δημοσίως, ανώτεροι στρατιωτικοί των ΗΠΑ σπεύδουν να επαινέσουν τον επαγγελματισμό των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων. Ωστόσο, κατ’ ιδίαν, συχνά επικρίνουν τις πρόσφατες περικοπές στο μέγεθός τους, ειδικά για τον βρετανικό στρατό ξηράς, ο οποίος τώρα έχει λίγο περισσότερους από 70.000 τακτικούς στρατιώτες.
Ο αριθμός αυτός είναι “πολύ μικρός” είπε ένας πολύ υψηλόβαθμος στρατηγός των ΗΠΑ σε μια ιδιωτική ενημέρωση κατά την επίσκεψή του στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η Ρωσία έχει μεγαλύτερες δυνάμεις από το σύνολο της Ευρώπης
Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών, οι στρατιωτικές δαπάνες της Ρωσίας είναι πλέον υψηλότερες από τις συνολικές αμυντικές δαπάνες της Ευρώπης, όσον αφορά τα στοιχεία ισοτιμίας. Οι στρατιωτικές δαπάνες της Μόσχας αυξήθηκαν κατά 41% και τώρα ισοδυναμούν με 6,7% του ΑΕΠ. Αντίθετα, το Ηνωμένο Βασίλειο θα δαπανήσει μόλις 2,5% του ΑΕΠ έως το 2027.
Τα σχόλια του Προέδρου Τραμπ υπογραμμίζουν την πραγματικότητα: δεν σκέφτεται να στείλει αμερικανικά στρατεύματα στην Ουκρανία για την αστυνόμευση οποιασδήποτε κατάπαυσης του πυρός. Οποιαδήποτε παρουσία των ΗΠΑ θα είναι οικονομική με στόχο την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι αυτό από μόνο του μπορεί να είναι αποτρεπτικό για να επιτεθεί ξανά η Ρωσία. Αλλά ακόμη και η κυβέρνησή του πιστεύει ότι επιπροσθέτως πρέπει να υπάρχει και κάποια στρατιωτική δύναμη – που όμως θα πρέπει να την παραχωρήσουν άλλοι – προφανώς θα εναπόκειται στα ευρωπαϊκά έθνη να το κάνουν. Το ερώτημα δεν είναι μόνο εάν η Ευρώπη έχει τη βούληση: έχει και τους αριθμούς;
Η σύντομη απάντηση είναι όχι. Αυτός είναι ο λόγος που ο Sir Κιρ Στάρμερ πιέζει για πρόσθετες εγγυήσεις ασφαλείας των ΗΠΑ από τον ισχυρότερο στρατό του κόσμου.
Οι αμυντικές δαπάνες της Ευρώπης
Η Βρετανία δεν είναι η μόνη που περικόπτει τις ένοπλες δυνάμεις της, ως απάντηση στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Αυτή η τάση ίσχυε σε όλη την Ευρώπη – μόνο που πό το φώς των εξελίξεων στην Ουκρανία, αντιστρέφεται σιγά σιγά, με περισσότερα έθνη να αυξάνουν τις αμυντικές δαπάνες τους.
Αλλά η Ευρώπη, από μόνη της, δεν θα μπορούσε να παράσχει μια δύναμη 100-200.000 διεθνών στρατευμάτων στο Ουκρανικό έδαφος, κάτι που ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι θεωρεί ότι θα χρειαζόταν για να αποτρέψει τη Ρωσία από το να επιτεθεί ξανά.
Αντίθετα, δυτικοί αξιωματούχοι είπαν ότι σκέφτονται μια δύναμη έως και 30.000 στρατιωτών. Τα ευρωπαϊκά τζετ και πολεμικά πλοία θα βοηθούσαν στην παρακολούθηση του εναέριου χώρου και των ναυτιλιακών λωρίδων της Ουκρανίας.
Αυτή η δύναμη θα επικεντρωθεί στην παροχή «ελέγχου» σε βασικές τοποθεσίες – πόλεις, λιμάνια και πυρηνικούς σταθμούς της Ουκρανίας. Δεν θα τοποθετούνταν πουθενά κοντά στις σημερινές γραμμές του μετώπου στην Ανατολική Ουκρανία. Τα ευρωπαϊκά μαχητικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία θα παρακολουθούν επίσης τον εναέριο χώρο και τις ναυτιλιακές περιοχές της Ουκρανίας.
Αλλά αυτοί οι ίδιοι δυτικοί αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι αυτό δεν θα ήταν αρκετό, εξ ου και οι εκκλήσεις για ένα “backstop” των ΗΠΑ – ” για να έχουν την εμπιστοσύνη ότι όποιες ευρωπαϊκές δυνάμεις αναπτυχθούν δεν θα απειληθούν από τη Ρωσία”.
Οι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το λιγότερο που θα μπορούσαν να προσφέρουν οι ΗΠΑ θα ήταν να παράσχουν επίβλεψη σε οποιεσδήποτε ευρωπαϊκές δυνάμεις με «στοιχείο διοίκησης και ελέγχου» και αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη να είναι έτοιμα να απαντήσουν από τις αεροπορικές τους βάσεις στην Πολωνία και τη Ρουμανία. Η Ευρώπη λ.χ. δεν έχει τις αμερικανικές δυνατότητες παρακολούθησης ή συλλογής πληροφοριών από το διάστημα. Θα μπορούσε επίσης να συμφωνήσουν οι ΗΠΑ να συνεχίσουν να προμηθεύουν την Ουκρανία με όπλα.
Η Ευρώπη την ποσότητα, οι ΗΠΑ την “κρέμα” του οπλισμού
Ενώ η Ευρώπη πρόσφατα ξεπέρασε τις ΗΠΑ όσον αφορά την αναλογία των δυτικών όπλων που παρέχονται στην Ουκρανία, μια δυτική πηγή είπε ότι οι ΗΠΑ έχουν παράσχει “την κρέμα” – όπως πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και συστήματα αεράμυνας.
Τα ευρωπαϊκά έθνη επίσης δεν διαθέτουν τα απαραίτητα μέσα για να διεξάγουν από μόνα τους μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις. Η προμήθεια δυτικών όπλων στην Ουκρανία εξαρτάται από την επιμελητεία των ΗΠΑ.
Η εκστρατεία βομβαρδισμού του ΝΑΤΟ στη Λιβύη το 2011 ανέδειξε επίσης ελλείψεις – με τα ευρωπαϊκά έθνη να αναλαμβάνουν υποτίθεται την ηγεσία, αλλά εξακολουθούν να εξαρτώνται από την υποστήριξη των ΗΠΑ. Οι Σύμμαχοι βασίστηκαν στα αμερικανικά δεξαμενόπλοια ανεφοδιασμού καυσίμων και τις πληροφορίες “στόχευσης” των ΗΠΑ.
Οι εγγυήσεις του ΝΑΤΟ
Ωστόσο ο Στάρμερ φαίνεται να έχει φύγει από την Ουάσιγκτον χωρίς καμία εγγύηση για στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ. Μιλώντας στο BBC το Σάββατο, ο υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου Γουές Στρίτινγκ πρότεινε ότι η εκ νέου δέσμευση του Ντόναλντ Τραμπ στο Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ – σύμφωνα με το οποίο μια επίθεση σε έναν σύμμαχο θα ερμηνευόταν ως επίθεση σε όλους – μπορεί να είναι αρκετή.
Ωστόσο, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Πιτ Χέγκσεθ, έχει δηλώσει προηγουμένως ότι οποιαδήποτε διεθνή στρατεύματα σταλούν στην Ουκρανία δεν θα είναι ούτε δυνάμεις του ΝΑΤΟ ούτε θα καλύπτονται από τη συνθήκη του. Προς το παρόν, δεν υπάρχει τέτοια άλλη δυτική εγγύηση ασφαλείας τύπου ΝΑΤΟ.
Η δύναμη της βούλησης της Ευρώπης δοκιμάζεται
Ο πρωθυπουργός του Η.Β., ο οποίος συγκάλεσαι συνάντηση ηγετών αυτό το Σαββατοκύριακο, θα ανακαλύψει σύντομα εάν τα θερμά λόγια του Ντόναλντ Τραμπ είναι αρκετά για να πείσουν και άλλους να συμμετάσχουν σε μια επιχείρηση στην Ουκρανία.
Η Γαλλία είναι η μόνη άλλη μεγάλη ευρωπαϊκή δύναμη που μέχρι στιγμής φαίνεται διατεθειμένη να κάνει το ίδιο. Ορισμένα κράτη της Βόρειας Ευρώπης – η Δανία, η Σουηδία και τα κράτη της Βαλτικής – είναι πρόθυμα να εξετάσουν τη δέσμευση, αλλά και πάλι θα ήθελαν εγγυήσεις ασφαλείας των ΗΠΑ. Η Ισπανία, η Ιταλία και η Γερμανία είναι μέχρι στιγμής αντίθετες.
Ο Sir Κιρ Στάρμερ μπορεί ακόμα να πιστεύει ότι υπάρχει χώρος για διαπραγμάτευση, ότι οι ΗΠΑ μπορεί να είναι ακόμα πρόθυμες να στηρίξουν μια ευρωπαϊκή δύναμη. Αλλά όσον αφορά την ερώτηση του Ντόναλντ Τραμπ, τι έχει να πει;
Θα μπορούσε η Βρετανία να αντιμετωπίσει τον ρωσικό στρατό; Παρόλο που οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αποδυναμωθεί, η απάντηση είναι αρνητική.
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Δημοσίευση σχολίου
Click to see the code!
To insert emoticon you must added at least one space before the code.