GuidePedia
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

0


ΤΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΕΛΛΙΣ
Το διαρκώς μεταβαλλόμενο και απρόβλεπτο γεωπολιτικό περιβάλλον επιβάλλει στην Ελλάδα να χαράξει μεθοδικά την κατάλληλη στρατηγική για να ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες.

Η επιτυχία αυτής της στρατηγικής προϋποθέτει συνοχή εντός του κυβερνώντος κόμματος και συστράτευση στον πυρήνα της ίδιας της κυβέρνησης.

Η προγραμματισμένη επίσκεψη του υπ. Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσιγκτον αποτελεί μία ευκαιρία για την ανάδειξη του ρόλου της Ελλάδας ως μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας –τον Μάιο αναλαμβάνει την εκ περιτροπής προεδρία του– καθώς και ως αξιόπιστου εταίρου και παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας πρέπει να αξιοποιήσει τη διακριτή επιρροή της ελληνοαμερικανικής κοινότητας στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, ιδίως στο Κογκρέσο.

Καθώς η νέα αμερικανική κυβέρνηση έχει πλέον διαφορετική προσέγγιση σε σειρά ζητημάτων, ο υπ. Εξωτερικών καλείται να προσαρμόσει το πλαίσιο διατύπωσης των επιχειρημάτων του και την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων του, σε σύγκριση με το παρελθόν.

Η ασφάλεια των διεθνών θαλάσσιων οδών αποτελεί κοινό στόχο των δύο χωρών. Η έμφαση πρέπει να δοθεί στα κοινά συμφέροντα, καθώς και στα συγκριτικά πλεονεκτήματα και στις δυνατότητες που εισφέρει η Αθήνα. Τρία παραδείγματα έρχονται εύκολα στον νου.

Πρώτον, η γεωγραφική θέση της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, περιοχή ενδιαφέροντος για τις ΗΠΑ λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή και των προσπαθειών για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, την καθιστά πολύτιμο εταίρο σε στρατηγικό επίπεδο. Η χώρα αποτελεί και πηγή εισόδου αμερικανικού αερίου στις αγορές της περιοχής.

Δεύτερον, η ασφάλεια των διεθνών θαλάσσιων οδών, ζωτικής σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία του παγκόσμιου εμπορίου και την οικονομική ανάπτυξη, αποτελεί κοινό στόχο ΗΠΑ και Ελλάδας. Η τελευταία, ως η χώρα με τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο παγκοσμίως –ελέγχει το 28% του συνόλου– είναι σθεναρός υποστηρικτής της απρόσκοπτης λειτουργίας της θαλάσσιας εφοδιαστικής αλυσίδας, ενώ δεν περιορίζεται απλώς στο ειλικρινές ενδιαφέρον, αλλά συμβάλλει ενεργά στην προστασία της, αναπτύσσοντας ναυτικές δυνάμεις σε περιοχές όπως η Ερυθρά Θάλασσα.

Τρίτον, τόσο η Ελλάδα όσο και η κυβέρνηση Τραμπ αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στην προστασία των χριστιανικών πληθυσμών στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Σήμερα, το ζήτημα είναι πιο επιτακτικό στη Συρία, αλλά φυσικά δεν περιορίζεται σε αυτήν.

Όσο ταχύτερα η Ελλάδα εδραιώσει τη θέση της στον διεθνή χάρτη με τρόπο που να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της εποχής όπως αυτές διαμορφώνονται το τελευταίο διάστημα, τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι πιθανότητες να αποκομίσει γεωπολιτικά οφέλη. 

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

Emoticon
:) :)) ;(( :-) =)) ;( ;-( :d :-d @-) :p :o :>) (o) [-( :-? (p) :-s (m) 8-) :-t :-b b-( :-# =p~ $-) (b) (f) x-) (k) (h) (c) cheer
Click to see the code!
To insert emoticon you must added at least one space before the code.

 
Top