GuidePedia
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

0

Η Μόσχα τηρεί στάση αναμονής, επιδεικνύει ψυχραιμία και περιμένει τον ορισμό της συνομιλίας των προέδρων Putin - Trump.

Τέσσερις ημέρες συμπληρώνει στην προεδρία των ΗΠΑ o Donald Trump και τα μηνύματα που εκπέμπει όσον αφορά την επίλυση της ουκρανικής κρίσης κάθε άλλο παρά αισιοδοξία προσφέρουν για άμεσο τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, όπως είχε ο ίδιος υποσχεθεί προεκλογικά.
Ο Trump ακολουθεί μια παράδοξη πολιτική στρατηγική, με πολλά διφορούμενα μηνύματα τόσο προς τη Ρωσία όσο και προς την Ουκρανία.
Αν και ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την «αγάπη του για τον ρωσικό λαό» και κάλεσε για τον άμεσο τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία, απείλησε με σκληρές κυρώσεις και δασμούς τη Ρωσία, λέγοντας ότι εάν δεν προσέλθει άμεσα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η κατάσταση της ρωσικής οικονομίας θα επιδεινωθεί δραματικά το επόμενο διάστημα.
Απέναντι σε αυτή διφορούμενη στάση η Ρωσία απαντά με ψυχραιμία, επισημαίνει πως παραμένει ανοιχτή στο διάλογο και διαμηνύει πως με την έλευση του Donald Trump στον Λευκό Οίκο, υπάρχει ένα μικρό παράθυρο ευκαιρίας για να αποκατασταθούν οι σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας.
Την ίδια πάντως στιγμή, πολλοί Ρώσοι αξιωματούχοι σπεύδουν να στείλουν σαφές μήνυμα στην Ουάσινγκτον, τονίζοντας ότι ο Trump δεν αντιλαμβάνεται την φύση των πραγματικών αιτιών που έχουν προκαλέσει την ουκρανική κρίση.

Η στρατηγική Trump

O Αμερικανός πρόεδρος φέρεται – σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal – να έδωσε εντολή στον ειδικό απεσταλμένο του Keith Kellogg προκειμένου να μπει τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία μέσα στις επόμενες 100 ημέρες.
Πρόκειται για μια εντολή που έρχεται σε πλήρη αντιπαράθεση με την μόνιμη, προεκλογική του δέσμευση ότι θα τερμάτιζε τον πόλεμο μέσα σε 24 ώρες, αφότου γινόταν πρόεδρος των ΗΠΑ.
Οι πρώτες του κινήσεις εγείρουν μια σειρά από ερωτήματα:
Πώς ο Trump άλλαξε τα σχέδιά του για την επίλυση της ουκρανικής σύγκρουσης, γιατί επαινεί τη Ρωσία και ταυτόχρονα την απειλεί και τι μπορεί να προσφέρει στη Μόσχα ως μέρος της συμφωνίας;

Γιατί ο Trump επαίνεσε τη Ρωσία και με τι την απείλησε αν αρνηθεί τη συμφωνία;

Στις 22 Ιανουαρίου, ο Trump δημοσίευσε μια ανάρτηση στη σελίδα του στο Truth Social που περιέχει αντιφατικές δηλώσεις για τη Ρωσία.
Πρώτον, τόνισε ότι «αγαπά τον ρωσικό λαό και ότι είχε πάντα πολύ καλές σχέσεις με τον Πρόεδρο Putin».
Υπενθύμισε επίσης τη συμβολή της Σοβιετικής Ένωσης στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, προσθέτοντας ότι οι Ρώσοι φέρεται να «έχασαν 60 εκατομμύρια ανθρώπους» εκείνα τα χρόνια.
Ωστόσο, τόνισε ότι παρά τον σεβασμό για τη Ρωσία, είναι έτοιμος να ασκήσει σοβαρή πίεση εάν η Μόσχα αρνηθεί να «συνάψει συμφωνία» για την Ουκρανία.
«Με όλα αυτά, σκοπεύω να προσφέρω στη Ρωσία και στον Πρόεδρο Putin μια πολύ μεγάλη υπηρεσία.
Τερματίστε αυτόν τον γελοίο πόλεμο!
Μόνο χειρότερα μπορεί να γίνει» είπε ο Trump, ο οποίος απείλησε με νέες κυρώσεις τη Ρωσία εάν δεν υπάρξει μια συμφωνία.
Όπως είπε, είναι έτοιμος να επιβάλει «υψηλούς φόρους, δασμούς και κυρώσεις» σε οτιδήποτε εμπορεύεται η Μόσχα με τις ΗΠΑ και με τον υπόλοιπο κόσμο.
Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός ηγέτης δεν έκανε κάποιο σχόλιο για την προοπτική στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο, αν και στις 21 Ιανουαρίου είπε ότι αυτό το μέτρο… είναι υπό εξέταση.
«Ας τελειώσει αυτός ο πόλεμος που δεν θα είχε ξεκινήσει ποτέ αν ήμουν πρόεδρος!
Μπορούμε να το κάνουμε με τον εύκολο ή τον δύσκολο τρόπο.
Και ο εύκολος τρόπος είναι πάντα καλύτερος» είπε ο Trump.

Τι μπορεί να προσφέρει ο Trump στη Ρωσία με αντάλλαγμα την ειρήνη;

Δημοσίευμα της Wall Street Journal (WSJ) επισημαίνει ότι ο Trump θα επιβλέπει προσωπικά την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία και σύντομα θα το συζητήσει τηλεφωνικά με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin.
Ωστόσο, λίγοι γύρω από τον Αμερικανό πρόεδρο πιστεύουν στην ικανότητα γρήγορης επίλυσης του ζητήματος, αναμένοντας ότι έρχονται δύσκολες διαπραγματεύσεις.
Όπως επισημαίνεται, ο Trump δεν έχει ακόμη καταλήξει σε σαφείς προτάσεις για τη Ρωσία με αντάλλαγμα το πάγωμα των εχθροπραξιών.
Υποτίθεται ότι μπορεί να βασιστεί στο σχέδιο του ειδικού απεσταλμένου του για την Ουκρανία, Keith Kellogg, μειώνοντας τη στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο και εγκαταλείποντας τα σχέδια για ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Βάσει του δημοσιεύματος, ο Trump έδωσε εντολή στον Kellogg να επιτύχει εκεχειρία στην Ουκρανία τις επόμενες 100 ημέρες.
Ωστόσο, η βασική εκτίμηση όλων των αναλυτών είναι ότι ο Trump δεν θα μπορέσει να επιτύχει μια συμφωνία για το τέλος του πολέμου μέσα σε αυτήν την περίοδο.

Γιατί ο Trump εγκατέλειψε την ιδέα να τερματίσει τη σύγκρουση σε 24 ώρες;

Στην αρχή της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, ο Trump υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία θα μπορούσαν να καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό και ότι η έναρξη μιας ένοπλης σύγκρουσης ήταν μόνο μέρος μιας πιθανής «μεγάλης συμφωνίας» που θα μπορούσαν να συνάψουν η Μόσχα και η Ουάσιγκτον.
Την ίδια στιγμή, ο Trump υποστήριζε ότι θα μπορούσε να ολοκληρώσει τη σύγκρουση στην Ουκρανία σε 24 ώρες.
Όπως λέει ο Trump, η έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία είναι μια προσωπική αποτυχία του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden, του οποίου οι προμήθειες στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο και η άρνηση να διαπραγματευτεί με τη Μόσχα απλώς επιδεινώνουν την κατάσταση.
Το σύνθημα του τερματισμού των εχθροπραξιών εντός 24 ωρών έγινε μια από τις κύριες υποσχέσεις του Trump στις περσινές εκλογές, τις οποίες επιβεβαίωσε και μετά τη νίκη του τον Νοέμβριο.
Ωστόσο, στις 12 Δεκεμβρίου, ο Trump σε συνέντευξή του στο περιοδικό Time, για πρώτη φορά αμφισβήτησε την ικανότητα να τερματιστεί γρήγορα η σύγκρουση στην Ουκρανία. Παραδέχτηκε ότι η διαδικασία θα ήταν πιο δύσκολη από όσο περίμενε και θα ήταν δύσκολο να γίνει σε 24 ώρες.
«Τα προβλήματα στη Μέση Ανατολή είναι πολύ πιο εύκολο να λυθούν από αυτό που συμβαίνει μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας (...)
Αλλά θέλω να καταλήξουμε σε συμφωνία, και ο μόνος τρόπος για να το κάνω αυτό είναι να μην τα παρατήσουμε» είχε αναφέρει ο Trump.

Γιατί ο Trump είναι έτοιμος για μέγιστες παραχωρήσεις στη Ρωσία;

Παρά τη σκληρότητά τους, οι νέες δηλώσεις Trump μπορεί να υποδηλώνουν την ετοιμότητά του να κάνει τις μέγιστες παραχωρήσεις στη Ρωσία για να τερματίσει τη σύγκρουση το συντομότερο δυνατό.
Ανάλογη άποψη εξέφρασε και ο πολιτικός επιστήμονας και ειδικός του Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων της Ρωσίας (RIAC) Alexey Naumov.
Όπως λέει ο Naumov, o Trump δεν ενδιαφέρεται πλέον για την τύχη της Ουκρανίας, καθώς αντιλαμβάνεται τη σύγκρουση ως μια δύσκολη κληρονομιά της απερχόμενης κυβέρνησης Biden, από την οποία θέλει να απαλλαγεί.
Επιπλέον, τονίζει ότι ο Trump δεν ενδιαφέρεται ποιες συγκεκριμένες περιοχές ελέγχει το Κίεβο.
Πάντως, όπως σημειώνει ο Naumov, o Trump θα μπορούσε να αλλάξει δραματικά τη θέση του εάν η Ρωσία δεν ανταποκριθεί στο προτεινόμενο σενάριο συμφωνίας, καθώς θα εκλάμβανε αυτή την απάντηση ως «προσωπική προσβολή», μετά την οποία θα αποφάσιζε να ασκήσει οικονομική πίεση στη Ρωσία.

Κosachev (Ρωσία): Δεν καταλαβαίνει την ουσία και τις αιτίες της ουκρανικής σύγκρουσης

Η έκκληση του Trump προς τη Ρωσία να ολοκληρώσει αμέσως την ειδική στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία δείχνει την πλήρη παρανόηση της ουσίας και των αιτιών της ουκρανικής σύγκρουσης υποστηρίζει ο Konstantin Kosachev, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
«Το χθεσινό σχόλιο του Trump που απευθύνεται στη Ρωσία για το ουκρανικό θέμα επιβεβαιώνει ότι το επίπεδο της κατανόησης των αιτιών, της τρέχουσας κατάστασης και των προοπτικών επίλυσης της ουκρανικής κρίσης είναι περίπου στο επίπεδο της κατανόησης του για την πορεία και την έκβαση του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Δηλαδή, πολύ χαμηλότερα του αναμενόμενου.
Αυτό δεν μπορεί παρά να προκαλεί θλίψη και ανησυχία» ανέφερε ο Ρώσος αξιωματούχος.
Σημειώνεται ότι σε δηλώσεις του ο Trump υποστήριξε ότι η Ρωσία βοήθησε τις ΗΠΑ να κερδίσουν τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο, κάτι που προκάλεσε και επίσημα την αντίδραση της Μόσχας, η οποία επισήμανε ότι «ο πόλεμος, το θέατρο των στρατιωτικών επιχειρήσεων και οι θάνατοι δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων έγιναν σε μια διαφορετική ήπειρο από αυτήν της Αμερικής».

Το σχέδιο Trump

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump φέρεται να μελετά το σενάριο δημιουργίας μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης στην Ουκρανία, η οποία θα επιτηρείται από ευρωπαϊκές στρατιωτικές δυνάμεις στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης.
Οι σύμβουλοι του Trump τάσσονται υπέρ της ιδέας του «παγώματος» της σύγκρουσης και μιας κατάπαυσης του πυρός.

Η αντίδραση της Ρωσίας

Πρόκειται πάντως για μια προοπτική, στην οποία αντιτίθεται σφόδρα η Μόσχα, η οποία υπογραμμίζει πως κάτι τέτοιο θα ήταν απολύτως απαράδεκτο.
Η Ρωσία υποστηρίζει πως κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, αυτό που πρέπει να συζητηθεί είναι η εξάλειψη των βαθύτερων αιτιών που οδήγησαν σε αυτήν την κρίση και ότι χρειάζεται μια μόνιμη ειρηνευτική λύση, και όχι μια κατάπαυση πυρός.
Επίσης, η Ρωσία αντιτίθεται σθεναρά στην παρουσία ευρωπαϊκών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία, ακόμα και στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής δύναμης, καθώς με αυτόν τον τρόπο, επί της ουσίας θα αποδεχόταν την παρουσία του ΝΑΤΟ στα σύνορα της.

Τι ζητά η Μόσχα

Τον περασμένο Ιούνιο, ο Vladimir Putin ανέλαβε πρωτοβουλίες για την ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης.
Η Μόσχα θα σταματήσει αμέσως τα πυρά και θα δηλώσει ετοιμότητα για διαπραγματεύσεις εάν:
- Οι αρχές του Κιέβου αποκηρύξουν επισήμως τις προθέσεις τους να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ
- Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις αποχωρήσουν από τις νέες ρωσικές περιοχές
- Το Κίεβο αποστρατιωτικοποιηθεί και αποναζιστικοποιηθεί,
- Η Ουκρανία υιοθετήσει ένα ουδέτερο, αδέσμευτο και χωρίς πυρηνικά καθεστώς.
Επιπλέον, ο Ρώσος πρόεδρος ζήτησε την ακύρωση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

Emoticon
:) :)) ;(( :-) =)) ;( ;-( :d :-d @-) :p :o :>) (o) [-( :-? (p) :-s (m) 8-) :-t :-b b-( :-# =p~ $-) (b) (f) x-) (k) (h) (c) cheer
Click to see the code!
To insert emoticon you must added at least one space before the code.

 
Top