![](https://omegapress.gr/images/MITSKOSKI.jpg)
Σχεδόν εμβρόντητο το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, αντέδρασε στις δηλώσεις Μίτσκοσκι, ότι το μακεδονικό παραμένει άλυτο. Το ΥΠΕΞ , έκανε λόγο για πρόκληση, αλλά είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, που χρόνια τώρα, συντηρεί την ιδέα του άλυτου προβλήματος μη εφαρμόζοντας σημαντικές προβλέψεις της Συμφωνίας των Πρεσπών. Από την πλευρά της η εθνικιστική κυβέρνηση του Μίτσκοσκι, θέλοντας και αυτή, να ικανοποιήσει τους ψηφοφόρους της , όσο και την ομογένεια που εμφορείται ακόμη, ως έναν βαθμό, από αλυτρωτικές ιδέες, κινείται στο ίδιο μοτίβο με την Αθήνα. Ο κίνδυνος οπισθοδρόμησης με μεγάλες συνέπειες είναι υπαρκτός.
Αποτέλεσμα είναι, οι διμερείς σχέσεις να έχουν καθηλωθεί, η Ελλάδα να μην έχει ίχνος επιρροής γενικότερα στα βαλκάνια και φυσικά υπάρχει το ενδεχόμενο μιας ευρύτερης αναταραχής, αν κάποιοι πείσουν τον Τραμπ ότι δεν είναι ικανοποιητική η κατάσταση στην περιοχή. Υπό αυτή την οπτική , το ΥΠΕΞ, είναι για μια ακόμη φορά κατώτερο των περιστάσεων. Να επισημανθεί ότι, η πολιτική αφασία της κυβέρνησης Μητσοτάκης βαίνει αυξανόμενη, δεδομένου, ότι η ακροδεξιά στροφή για να ικανοποιήσει τον Τραμπ και την εγχώρια ακροδεξιά, μπορεί να τροφοδοτήσει με ακόμη περισσότερη ένταση τις διμερείς σχέσεις με τα Σκόπια και την Αλβανία.
Παιχνίδια με τη φωτιά
Επί πολλές ημέρες τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ στα Σκόπια έπλεκαν το εγκώμιο του Μίτσκοσκι ότι ήταν ο μόνος βαλκάνιος ηγέτης που προσκάλεσε ο Τραμπ στην ορκωμοσία του. Για την ακρίβεια ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας δεν ήταν παρών στην ορκωμοσία αλλά σε άλλη εκδήλωση. Ωστόσο αυτό είναι άλλο ζήτημα. Το θέμα είναι ότι σε ομιλία του σε ομοεθνείς του στο Νιού Τζέρσεϊ, ο Μίτσκοσκι λεκτικά τουλάχιστον , αν και με κάποια ασάφεια, επανέφερε το “μακεδονικό” στις εργοστασιακές ρυθμίσεις του κόμματός του, κάνοντας λόγο για “άλυτο» και «υπαρκτό» Μακεδονικό ζήτημα.
Στην αντίδρασή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι “το γεγονός αυτό αποτελεί πρόκληση για την Ελλάδα, επιχειρώντας να επαναφέρει στο προσκήνιο ένα ζήτημα που έχει επιλυθεί, ως γνωστόν, οριστικά και αμετάκλητα. Η Ελλάδα υπενθυμίζει ότι η περαιτέρω πρόοδος στις διμερείς της σχέσεις με την Βόρεια Μακεδονία και η ομαλή συνέχιση της ευρωπαϊκής πορείας της γείτονος προϋποθέτουν τον πλήρη σεβασμό της Συμφωνίας των Πρεσπών και βεβαίως την αποχή από αλυτρωτικές διακηρύξεις και αξιώσεις εις βάρος γειτονικών χωρών».
Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου όπου τα ΜΜΕ λειτουργούν στοιχειωδώς αντικειμενικά και οι πολιτικοί θα είχαν συναίσθηση των πράξεων και των δηλώσεών τους, ο υπουργός Εξωτερικών θα αποδοκιμάζονταν άγρια. Και όμως εδώ συμβαίνει το αντίθετο. Ο Γεραπετρίτης ψεύδεται όταν λέει ότι:
1. θα επηρεαστεί η ευρωπαική πορεία της Βόρειας Μακεδονίας αν δεν τηρεί την Συμφωνία των Πρεσπών. Όσο την παραβιάζουν τα Σκόπια την παραβιάζει και η Ελλάδα. Αυτό το ξέρει όλη η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ. Οπότε οι ευθύνες είναι κοινές. Τα ίδια ψεύδη λέει η Αθήνα και για την Αλβανία και ουδέν συμβαίνει, επειδή τα Τίρανα αδιαφορούν εντελώς για την ελληνική κυβέρνηση. Η Βουλγαρία έχει θέσει βέτο και απαιτεί αλλαγή του συντάγματος για να αναγνωριστεί βουλγαρική εθνική μειονότητα και η κυβέρνηση Μητσοτάκη κρύβεται πίσω της. Αλλά και στα Σκόπια θα πρέπει να ανησυχούν, γιατί ενδεχόμενη ανατροπή της Συμφωνίας των Πρεσπών θα αποσταθεροποιήσει την Βόρεια Μακεδονία και θα γίνει βορά του βουλγαρικού εθνικισμού και όχι μόνο... .
2 Η αποχή από αλυτρωτικές διακηρύξεις και αξιώσεις εις βάρος γειτονικών χωρών, προβλέπεται ρητά και αντιμετωπίζεται οριστικά και αμετάκλητα από την ίδια την Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία και η Αθήνα υπονομεύει με την στάση της. Πέραν αυτών, καλό θα ήταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη να μας πει ποιες, πόσες προσπάθειες και πότε έγιναν για να αλλάξει το εκπαιδευτικό περιεχόμενο των σχολικών βιβλίων της Βόρειας Μακεδονίας, να υπάρξει συζήτηση για τα προιόντα, να μας πει γιατί οι πινακίδες στη Δυτική Μακεδονία δεν έχουν αλλάξει και γιατί δεν ψηφίζει τα πρωτόκολλα που προβλέπει η Συμφωνία .
Κάθε φορά λοιπόν που έχουμε μια μικρή αναζωπύρωση του εθνικιστικού κλίματος στα Σκόπια, σπεύδει η κυβέρνηση Μητσοτάκη , σχεδόν ανήσυχη , να υπενθυμίσει ότι το Μακεδονικό έχει επιλυθεί “οριστικά και αμετάκλητα”. Ας το αποδείξει αυτό με τις πράξεις και τις πρωτοβουλίες της, με τον διμερή διάλογο, με μια πολιτική αναθέρμανσης των διμερών σχέσεων και επίσης, με την πιστή τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών και από τις δύο πλευρές. Άλλωστε η Αθήνα έχει τεράστιες δυνατότητες να αναγκάσει τον Μίτσκοσκι να τηρήσει τη Συμφωνία, μέσω της ΕΕ.
Εν κατακλείδι, οι σχέσεις με την Βόρεια Μακεδονία, αλλά και με την Αλβανία ενδέχεται να επιδεινωθούν ακόμη περισσότερο στο εγγύς μέλλον μάλιστα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην προσπάθειά του να προσεγγίσει το ακροδεξιό ακροατήριο θα δεχθεί πιέσεις πρώτα και κύρια για την Συμφωνία των Πρεσπών. Αν υποκύψει στον πειρασμό να φλερτάρει με τα πατριδοκάπηλα ιδεολογήματα του Αντώνη Σαμαρά και των ακροδεξιών κομμάτων και όχι με τον διπλωματικό ορθολογισμό, η Ελλάδα θα οπισθοδρομήσει δραματικά και η εξωτερική πολιτική θα έχει ένα ακόμη, επικίνδυνο μέτωπο . Σε αυτόν τον προβληματισμό , πρέπει να προστεθεί και το ενδεχόμενο μιας μεγαλύτερης αστάθειας, αν ο Τραμπ αποφασίσει, ότι δεν τον ενδιαφέρει η περιοχή, ή τον ενδιαφέρει υπό κάποια άλλη οπτική, που προς το παρόν δεν γνωρίζουμε.
Η Ελλάδα, ως μεγαλύτερη και ισχυρότερη χώρα, οφείλει να αναλάβει θετικές πρωτοβουλίες διαλόγου με όλες τις χώρες της περιοχής και να παρέμβει προς την κατεύθυνση δημιουργίας κλίματος σταθερότητας, συνεργασίας και ανάπτυξης, αλλά και επίλυσης των προβλημάτων. Η ακινησία και οι ιδεολογικές ακροβασίες του πρωθυπουργού, όπως και η στροφή προς τον εθνικισμό, συνιστούν μια νέα απειλή, ακόμη και για ένα προκεχωρημένο φυλάκιο ξένων συμφερόντων, όπως έχει καταστήσει την Ελλάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης..
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Δημοσίευση σχολίου
Click to see the code!
To insert emoticon you must added at least one space before the code.