GuidePedia
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

0

ΤΣΙΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ
Στον απόηχο της εκεχειρίας στην Γάζα, η εταιρεία παροχής υπηρεσιών ασφάλειας-ναυσιπλοΐας Ambrey, ηγέτιδα στον κλάδο της θαλάσσιας ασφάλειας, εξέδωσε μία νέα αξιολόγηση απειλών. Η αξιολόγηση ακολούθησε την δέσμευση των Χούτι να σταματήσουν τις επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα που δεν συνδέονται με το Ισραήλ. Σύμφωνα με την Ambrey, η περιοχή γύρω από το στενό Bab el-Mandeb θα μπορούσε να εισέλθει σε μια περίοδο μειωμένου κινδύνου για τα πλοία που διέρχονται από αυτή εάν – και αυτό είναι μεγάλο εάν – οι Χούτι τηρήσουν πραγματικά την δέσμευση τους.

Το Κέντρο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Επιχειρήσεων (HOCC) το οποίο διατηρεί τους διαύλους επικοινωνίας των Χούτι με τις ναυτιλιακές εταιρείες, έστειλε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς τη ναυτιλιακή βιομηχανία που ανέφερε ότι η οργάνωση δεν θα επιτίθεται πλέον σε πλοία που συνδέονται με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, λόγω της εκεχειρίας που τέθηκε σε ισχύ στις 19 Ιανουαρίου – με την αρχική ανταλλαγή τριών Ισραηλινών ομήρων που κρατούσε η Χαμάς και δεκάδων Παλαιστινίων αιχμαλώτων από το Ισραήλ.

Η HOCC πρόσθεσε ότι οι φιλοϊρανοί μαχητές της Υεμένης θα σταματήσουν να επιτίθενται και σε πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ, «μετά την πλήρη εφαρμογή όλων των φάσεων της συμφωνίας». Αυτή είναι μια αναφορά στην “Φάση 2” της κατάπαυσης του πυρός, η οποία έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε ισχύ σε περίπου πέντε εβδομάδες. Η επιστολή δεν αναφέρεται σε πλοία άλλων κρατών.
Η δέσμευση των Χούτι

Παραμένει ασαφές πώς θα κάνουν αυτή τη διάκριση στο μέλλον, δεδομένου ότι η οργάνωση έχει επιτεθεί και σε πλοία με αμφίβολους δεσμούς με το Ισραήλ. Ανεξάρτητα από αυτό, οι Χούτι ανακοίνωσαν ότι θα επαναλάβουν επιθετικές ενέργειες εναντίον πλοίων που συνδέονται με τις ΗΠΑ ή την Βρετανία, εάν πραγματοποιηθούν περαιτέρω αεροπορικές επιδρομές σε μαχητές, εξοπλισμό ή εγκαταστάσεις τους.

«Επιβεβαιώνουμε ότι σε περίπτωση οποιασδήποτε επίθεσης κατά της Δημοκρατίας της Υεμένης από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο ή την σφετεριστική ισραηλινή οντότητα, θα επανέλθουν τα αντίποινα κατά του-των επιτιθέμενου-ων κράτους-ων», έλεγε η ανακοίνωση της HOCC. «Θα ενημερωθείτε εγκαίρως για τέτοια μέτρα, εάν εφαρμοστούν».

Σύμφωνα με την Ambrey, η διακήρυξη της HOCC θα έχει θετικό αντίκτυπο στη ναυτιλία (που δεν συνδέεται με το Ισραήλ) εάν οι Χούτι τηρήσουν τη δέσμευσή τους. «Οι επόμενες εβδομάδες θα παράσχουν την απόδειξη για το εάν οι Χούτι τηρούν τη δηλωμένη πρόθεσή τους», εκτίμησε. «Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η απειλή για όλη τη ναυτιλία περιορίζεται, εκτός από τα πλοία που ανήκουν και φέρουν σημαία Ισραήλ». Όμως η Ambrey δεν αποκλείει το ενδεχόμενο νέας κλιμάκωσης, εάν οι Χούτι θεωρήσουν ότι το Ισραήλ παραβιάζει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Και πόλεμος προπαγάνδας

Η Ambrey εκτίμησε επίσης ότι «η ναυτιλία που συνδέεται με το Ισραήλ και το εμπόριο του διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο από τη ναυτιλία που συνδέεται με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς η κατάπαυση του πυρός παραμένει εύθραυστη και οι δευτερεύουσες διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Η στρατιωτική δράση των Χούτι – ως απάντηση σε μία αντιληπτή από αυτούς παραβίαση της συμφωνίας κατάπαυσης από το Ισραήλ – παραμένει πιθανή και ενδέχεται να επηρεάσει πρώτα τη ναυτιλία που συνδέεται με το Ισραήλ».

Η Ambrey προέτρεψε να κρατηθούν επιφυλάξεις σχετικά με τις δεσμεύσεις των Χούτι: «Το Joint Maritime Information Center (JMIC) εξέδωσε την προειδοποίηση: Η ναυτιλιακή βιομηχανία θα πρέπει να είναι δύσπιστη για τους πρόσφατους ισχυρισμούς των Χούτι», σημείωσε η εταιρεία, αναφερόμενη στην, υπό την ηγεσία του Ηνωμένου Βασιλείου, οργάνωση ανταλλαγής πληροφοριών που ασχολείται μετις επιθέσεις των Χούτι.

Πάντως, ανακοινώσεις των Χούτι, ειδικά οι ισχυρισμοί τους για επιθέσεις σε πολεμικά πλοία των ΗΠΑ ή του Ηνωμένου Βασιλείου, αποδεικνύονται συχνά ανυπόστατες. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα ήταν πριν μία εβδομάδα, όταν οι Χούτι ισχυρίστηκαν, για όγδοη φορά, ότι είχαν βάλει στο στόχαστρο την ομάδα κρούσης του αεροπλανοφόρου USS Harry S. Truman. Καθ’ όλη την διάρκεια του 2024, οι Χούτι ισχυρίστηκαν ότι εξαπέλυσαν επιτυχείς επιθέσεις σε πλοία του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, οι οποίες στην πραγματικότητα δεν έγιναν ποτέ.

Η κρίση στο Σουέζ

Οι ναυτιλιακές επιθέσεις ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2023 με τον πόλεμο Ισραήλ-Γάζας, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους, αναγκάζοντας τα πλοία να αποφύγουν τη Διώρυγα του Σουέζ και να κάνουν την πολύ μεγαλύτερη διαδρομή γύρω από την Αφρική, αυξάνοντας το κόστος φορτίου, κατά σχεδόν 200 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι επιθέσεις των Χούτι βύθισαν δύο πλοία, προκάλεσαν ζημιές σε πολλά άλλα, προκάλεσαν τον θάνατο τεσσάρων ναυτικών και οδήγησαν πολλούς σε ομηρία μετά την κατάληψη ενός πλοίου.

Η εκστρατεία των Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα οδήγησε επίσης σε σχεδόν συνεχή στρατιωτική δράση από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους (μεταξύ τους και της Ελλάδας) συμπεριλαμβανομένων αγγλο-αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών σε στόχους Χούτι στην Υεμένη και απώθησης επιθέσεων τους με πυραύλους και drones εναντίον εμπορικών και πολεμικών πλοίων. Τα αντιτορπιλικά του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού έχουν εκτοξεύσει περίπου 100 πυραύλους θαλάσσης-αέρος της σειράς Standard εναντίον πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών των Χούτι από τον Οκτώβριο, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση.

Η ναυτιλιακή εταιρεία Hapag-Lloyd ανέφερε ότι είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουν για επανέναρξη ναυσιπλοΐας μέσω της Διώρυγας του Σουέζ: «Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε και να αναλύουμε στενά τις τελευταίες εξελίξεις και τον αντίκτυπό τους στην κατάσταση ασφάλειας στην Ερυθρά Θάλασσα», δήλωσε ο Τιμ Σάιφερτ, εκπρόσωπος της Hapag-Lloyd. «Διαφορετικά, ισχύουν τα εξής αμετάβλητα: Θα επιστρέψουμε στην Ερυθρά Θάλασσα όταν θα είναι ασφαλές να το κάνουμε».

Ανακούφιση στην Δύση

Όμως, η αποκλιμάκωση της δράσης των Χούτι δεν θα ωφελήσει μόνο την ναυτιλία. Και οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις πρόκειται να επωφεληθούν σε μεγάλο βαθμό από οποιαδήποτε μείωση των επιθέσεων των Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα. Σκάφη του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία έπρεπε να παραμένουν σε επιφυλακή-εν πλω, έχουν ξοδέψει εκατοντάδες εκατομμύρια σε ακριβά πυρομαχικά, λόγω της δράσης των Χούτι.

Οι συνεχείς περιπολίες στην Ερυθρά Θάλασσα αποσπούσαν τα πολεμικά από έτερα πεδία ανά τον κόσμο που ήταν απαραίτητη η παρουσία τους και ασκούσαν μεγάλη πίεση σε πλοία και πληρώματα. Εκτός από τις μάχες στη θάλασσα, αεροπορικά μέσα του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, αεροσκάφη της αμερικανικής και βρετανικής Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και του Ισραήλ, έχουν πραγματοποιήσει επανειλημμένα πλήγματα εναντίον στόχων Χούτι στην Υεμένη, χωρίς να καταφέρουν όμως να τους κάμψουν.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

Emoticon
:) :)) ;(( :-) =)) ;( ;-( :d :-d @-) :p :o :>) (o) [-( :-? (p) :-s (m) 8-) :-t :-b b-( :-# =p~ $-) (b) (f) x-) (k) (h) (c) cheer
Click to see the code!
To insert emoticon you must added at least one space before the code.

 
Top