
Ποιές είναι όμως οι διασυνδέσεις της Τουρκίας με τη Συρία και πώς ελπίζει να χρησιμοποιήσει την επιρροή της εκεί;
1. Γιατί έχει ιδιαίτερους δεσμούς η Τουρκία με τη Συρία
Η Τουρκία, η οποία μοιράζεται 911 χιλιόμετρα σύνορα με τη Συρία, ήταν ο κύριος υποστηρικτής των ανταρτικών ομάδων που πολεμούσαν υπό τη σημαία του Συριακού Εθνικού Στρατού κατά τη διάρκεια της 13χρονης εξέγερσης κατά του Άσαντ. Διέκοψε μάλιστα τις διπλωματικές σχέσεις με τη Δαμασκό το 2012.
Φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό Σύριων προσφύγων, περίπου 3 εκατομμύρια ανθρώπους, που διέφυγαν από τον εμφύλιο πόλεμο,αφού είναι το κύριο σημείο εξόδου τους από τη χώρα τους.
Από το 2016, η Τουρκία, με τους Σύρους συμμάχους της, έχει πραγματοποιήσει αρκετές διασυνοριακές στρατιωτικές εκστρατείες εναντίον Κούρδων μαχητών που εδρεύουν στα βορειοανατολικά της Συρίας, τις οποίες θεωρεί ως απειλή για την εθνική της ασφάλεια.
Η νέα διοίκηση της Συρίας, υπό την ηγεσία της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS), πρώην παρακλάδι της Αλ Κάιντα, είναι ιδιαίτερα φιλική προς την Άγκυρα.
2. Τι επιδιώκει η Τουρκία
Με τους ισχυρούς δεσμούς της με τη νέα ηγεσία της Συρίας, η Τουρκία πρόκειται να επωφεληθεί από το άνοιγμα του εμπορίου και τη συνεργασία σε τομείς όπως η ανοικοδόμηση, η ενέργεια και η άμυνα.
Η πτώση του Άσαντ έδωσε στην Άγκυρα ένα παράθυρο ευκαιρίας να προσπαθήσει να τερματίσει την παρουσία των Κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) κατά μήκος των συνόρων της.
Η Άγκυρα θεωρεί το YPG ως προέκταση του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο έχει εξεγερθεί κατά του τουρκικού κράτους από το 1984 και θεωρείται τρομοκρατική ομάδα από την Τουρκία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η πολιτοφυλακή YPG ηγείται της συμμαχίας των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), η οποία είναι ο κύριος τοπικός εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους και ελέγχει εκτάσεις εδάφους στα βορειοανατολικά.
Η μακροχρόνια υποστήριξη της Ουάσιγκτον στις κουρδικές φατρίες υπήρξε πηγή έντασης με την Άγκυρα, αλλά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν είπε ότι πιστεύει ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα ακολουθήσει διαφορετική προσέγγιση στο θέμα.
Ο Τραμπ δεν έχει πει δημόσια ποια μπορεί να είναι τα σχέδιά του, αλλά δήλωσε πως πιστεύει ότι «η Τουρκία θα κρατήσει το κλειδί για τη Συρία».
Ο de facto ηγέτης της Συρίας, Ahmed al-Sharaa, ο οποίος ηγείται του HTS, έχει πει ότι δεν θέλει η Συρία να γίνει πλατφόρμα για να εξαπολύσει το PKK επιθέσεις κατά της Τουρκίας.
Καθώς οι αντάρτες υπό την ηγεσία του Sharaa πήραν τον έλεγχο της Δαμασκού τον περασμένο μήνα, μάχες ξέσπασαν μεταξύ των υποστηριζόμενων από την Τουρκία ανταρτών και των κουρδικών δυνάμεων στα βορειοανατολικά.
Οι SDF έχουν δείξει ευελιξία σχετικά με ορισμένες από τις απαιτήσεις της Τουρκίας, λέγοντας στο Reuters τον περασμένο μήνα ότι οι ξένοι μαχητές της, συμπεριλαμβανομένων των μελών του PKK, θα εγκατέλειπαν τη Συρία εάν η Άγκυρα συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός. Σε εξέλιξη βρίσκονται εντατικές συνομιλίες για να επιλυθεί η σύγκρουση στην περιοχή.
3. Τι είπε και τι έκανε η Άγκυρα
Ο επικεφαλής των πληροφοριών της Τουρκίας, Ιμπραήμ Καλίν, βρέθηκε στη Δαμασκό λίγες μέρες μετά την ανατροπή του Άσαντ και ο κορυφαίος διπλωμάτης της, ο Φιντάν, ήταν ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών που επισκέφθηκε τη Συρία. Η Τουρκία ήταν επίσης η πρώτη χώρα που άνοιξε ξανά την πρεσβεία της.
Ο Φιντάν είπε ότι η Τουρκία είναι περήφανη που βρέθηκε «στη σωστή πλευρά της ιστορίας» στη Συρία, αλλά δεν έχει καμία επιθυμία να την «εξουσιάσει».
Η Τουρκία έχει υποσχεθεί να υποστηρίξει την ανοικοδόμηση της Συρίας, προσφέροντας να τεχνογνωσία και πόρους στην ανοικοδόμηση υποδομών, να συντάξει νέο Σύνταγμα, να προμηθεύσει ενέργεια και να βοηθήσει στις αεροπορικές διασυνδέσεις της χώρας με διεθνείς προορισμούς.
Ελπίζει ότι οι Σύροι που φιλοξενεί θα αρχίσουν να επιστρέφουν στα σπίτια τους, αλλά έχει πει ότι δεν θα τους αναγκάσει να φύγουν.
Η Τουρκία έχει επίσης επανειλημμένα ζητήσει τη διάλυση του YPG, ενώ προειδοποίησε για νέα στρατιωτική επίθεση στο βόρειο τμήμα της Συρίας, εάν οι αρχές στη Δαμασκό δεν αντιμετωπίσουν το θέμα. Οι αξιωματούχοι της έχουν συναντηθεί επανειλημμένα με ομολόγους των ΗΠΑ και της Συρίας για το θέμα.
Οι SDF έχουν δηλώσει ότι θα είναι πρόθυμοι να ενσωματωθούν στο υπουργείο Άμυνας της Συρίας, αλλά μόνο ως «στρατιωτικό μπλοκ».
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Δημοσίευση σχολίου
Click to see the code!
To insert emoticon you must added at least one space before the code.