Η διπλωματία της χώρας αλλά και ο στρατιωτικός της βραχίονας οφείλουν να εγγυηθούν την ασφαλή λειτουργία και την προώθηση της σημασίας αυτών των στρατηγικών πλεονεκτημάτων της χώρας.
Τα ισχυρά χαρτιά είναι τα εξής:
α) Στρατηγικής σημασίας μέταλλα
Την περασμένη εβδομάδα ο όμιλος Metlen (Μυτιληναίου) ανακοίνωσε επένδυση ύψους 295,5 εκατ. ευρώ που αποσκοπεί στην επίτευξη συνολικής παραγωγικής δυναμικότητας (σε ετήσια βάση), 2 εκατ. τόνων βωξίτη, 1.265.000 τόνων αλουμίνας (από 865.000 τόνους σήμερα) και 50 μετρικών τόνων Γαλλίου (για πρώτη φορά) Και τα τρία αυτά υλικά περιλαμβάνονται στη λίστα των Κρίσιμων Πρώτων Υλών (Critical Raw materials) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το γάλλιο περιλαμβάνεται στις σπάνιες γαίες και η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ε.Ε. που μπορεί να εξασφαλίσει την απεξάρτηση της ένωσης αλλά και της Δύσης συνολικότερα από την Κίνα. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ε.Ε. επίσης με κοιτάσματα βωξίτη και εγχώρια παραγωγή αλουμινίου.
β)Υποβρύχιες διασυνδέσεις
Η ηλεκτρική και τηλεπικοινωνιακής διασύνδεση Ελλάδας Κύπρου και Ισραήλ αλλά και Ελλάδας Αιγύπτου μέσω υποβρύχιου καλωδίου θα ενισχύσει την σταθερότητα των ηλεκτρικών δικτύων της χώρας αλλά και της νότιας Ευρώπης εξασφαλίζοντας στην Ε.Ε. δυνατότητες αυτονομίας. Αμφίδρομα, ενισχύει τη σταθερότητα και ισχύ των χωρών της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής.
Η ενδυνάμωση της Αιγύπτου, του Ισραήλ και κατ’ επέκταση των Κούρδων αποδυναμώνει την επιρροή της Τουρκίας στην περιοχή και κατά επέκταση και την ισχύ της έναντι της Ελλάδας.
γ) Το LNG
Η λειτουργία των σταθμών Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου της Ρεβυθούσας και της Αλεξανδρούπολης ( και μερικοί μικρότεροι που αναμένεται να προστεθούν) εξασφαλίζουν την τροφοδοσία των Bαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης με φυσικό αέριο μειώνοντας την ανάγκη εξάρτησης των χωρών αυτών από τη Ρωσία και την Τουρκία.
δ) Κοιτάσματα Υδρογονανθράκων
Η ανεύρεση εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων φυσικού αερίου ή πετρελαίου νότια της Κρήτης, το Ιόνιο ή σε άλλο σημείο της ελληνικής επικράτειας ενισχύει τη σημασία της χώρας στο σχέδιο ενεργειακής αυτονομίας της ίδιας και της Ευρώπης.
Τα κοιτάσματα αυτά σε συνδυασμό με αυτά της Κύπρου του Ισραήλ και της Αιγύπτου μπορούν να ενισχύσουν τις εναλλακτικές πηγές της Ευρώπης, μειώνοντας την εξάρτησή της από Ρωσία και Τουρκία. Μια πιθανή δημιουργία υποβρύχιου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από την περιοχή της Ν.Α. Μεσογείου μέσω Κρήτης και Ελλάδας στην Ε.Ε. θα αποτελέσει εναλλακτική δίοδο και για το φυσικό αέριο χωρών του Κόλπου παρακάμπτοντας την Τουρκία η οποία προσπαθεί να μονοπωλήσει το ρόλο της ως ενεργειακού κόμβου.
ε) Αντίβαρο στην Κίνα
Η προσπάθεια της Δύσης για αντιστάθμιση της εξάρτησης από την Κίνα με την ενίσχυση της Ινδίας μέσω του εμπορικού διαδρόμου Ινδίας, ΗΑΕ, Σαουδικής Αραβίας, Ιορδανίας, Ισραήλ περνά μέσω Κύπρου και Ελλάδας για να φτάσει στην Ε.Ε.
Η εξασφάλιση των παραπάνω ενεργειακών και εμπορικών διόδων της Ε.Ε. και της Δύσης μέσω Ελλάδας και Κύπρου μπορεί να καταστεί δυνατή μέσω της σταθερότητας της χώρας και της εγγύησης της επικράτειας και των ΑΟΖ της που αμφισβητούνται και κινήσεις όπως το Τουρκολυβικό μνημόνιο και το κυοφορούμενο Τουρκοσυριακό.
Επίσης τα συμφέροντα της Ε.Ε. εξασφαλίζονται πληρέστερα από την ανακήρυξη ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας με Κύπρο και Αίγυπτο όπως και την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου για ζώνη 12 μιλίων γύρω από τα ελληνικά νησιά.
Καθώς η σημασία της χώρας είναι καθοριστική για την υπόσταση της Ε.Ε. οι επιδιώξεις αυτές πρέπει να καταστούν επιδιώξεις της Ε.Ε. Επίσης στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού πρέπει να καταστεί κατανοητό πως δεν υπάρχει ασφάλεια των ΗΠΑ χωρίς τον έλεγχο του Βορείου Ατλαντικού κάτι που μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο με την ισχυροποίηση και ανεξαρτητοποίηση της Ε.Ε. έναντι της προσπάθειας περικύκλωσης από αναθεωρητικές δυνάμεις η Ρωσία, η Τουρκία ή Κίνα κλπ.
Η Ελλάδα σε αυτόν το σχεδιασμό αποτελεί πολύτιμο κρίκο και οφείλει να αναδείξει και εκμεταλλευτεί αυτήν τη δυνατότητα. Η Ελλάδα πρέπει να υποστηρίζει σταθερά τη δημιουργία ενιαίας εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής από την Ε.Ε. μέσω των οποίων θα διασφαλιστεί η ακεραιότητά της και μέσω αυτής η πρόσβαση της Ε.Ε.
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Δημοσίευση σχολίου
Click to see the code!
To insert emoticon you must added at least one space before the code.