Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ
Το 2025 ήλθε και μαζί με αυτό η νέα σελίδα προκλήσεων για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Κάποιες είναι παλιές κι έχουν αποκτήσει δυστυχώς «διαχρονική αξία», άλλες είναι νέες και δημιουργούν ορίζοντες ή στόχους που ως τώρα δεν έχουν επιτευχθεί.
Το μακρύ και ισχυρότατο δόρυ της εξωτερικής πολιτικής της χώρας είναι αυτό που διαχρονικά καλείται να βρίσκεται εκεί που πρέπει ώστε να προασπίσει τα Εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα και την Κυριαρχία της χώρας. Στο κάλεσμα της πατρίδας κάθε στέλεχος ήταν πάντα εκεί. Έκανε όλες τις ενέργειες που έπρεπε και περίμενε την επόμενη εντολή για την αποτρεπτική κίνηση!
Η χρονιά που έριξε αυλαία πήρε μαζί της τα «ήρεμα νερά» με την γείτονα και είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό τι είδους «νερά» επιφυλάσσει στις σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας το 2025.
Τα μηνύματα που εκπέμπονται από την Άγκυρα- μέσω των πράξεων- στην ευρύτερη περιοχή, μαρτυρούν ότι η γείτονα επιδιώκει να εμφανίζεται ως χώρα που διεκδικεί ρόλο πρωταγωνιστή, ακόμη κι αν θίγει δικαιώματα άλλου ή άλλων κρατών.
Το υπουργείο Εθνικής άμυνας και τα στρατιωτικά επιτελεία παρακολουθούν και αναλύουν αυτές τις κινήσεις. Και εξάγονται συμπεράσματα ότι μπορεί μεν να υπήρχαν «ήρεμα νερά», πλην όμως η ανάπτυξη της αμυντικής τεχνολογίας στην Τουρκία γιγαντώνει έναν ενεργό κίνδυνο, από την στιγμή που η Άγκυρα διατηρεί ανοιχτό και το casus belli κατά της χώρας μας.
Αυτός άλλωστε είναι κι ένας βασικός λόγος όπου η ανάπτυξη του «θόλου» σε δυο κύρια επίπεδα, έχει βρεθεί ως Νο1 προτεραιότητα στις ανάγκες που υπάρχουν για τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Η Ελλάδα επιδιώκει, εφόσον υπάρξει κίνδυνος, να είναι ικανή για την καταστροφή τόσο Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών, όσο και βαλλιστικών πυραύλων και όχι ρουκετών αμφιβόλου ποιότητας σαν αυτές της Χαμάς ή της Χεσμπολάχ που αναχαιτίζει το Ισραήλ.
Η τεχνογνωσία που υπάρχει για την ανάπτυξη του πολυστρωμματικού θόλου δημιουργεί όλες εκείνες τις συνθήκες που πρέπει να εισέλθουν στα στρατιωτικά εγχειρίδια των Ενόπλων Δυνάμεων για να υποστηρίξουν, διακλαδικά τα στελέχη, την άμυνα του ελληνικού ουρανού.
Εκτός όμως από τον «θόλο», οι ανάγκες που είναι ανοικτές πληγές για τις Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι λίγες. Και αυτό διότι σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, η προγενέστερη οικονομική κρίση δημιούργησε μια τρύπα περίπου 20 δις για ενέργειες που δεν έγιναν και που άφησαν το στράτευμα σε μια άλλη εποχή, πιο συμβατική.
Υπάρχουν προσπάθειες που ξεκίνησαν, μήπως αντιστραφεί αυτή η εικόνα, αλλά θεωρείται σίγουρο πως απαιτείται χρόνος.
Ο Στρατός Ξηράς, όπως επισημαίνουν στρατιωτικές πηγές, χρειάζεται ριζικές αλλαγές, τόσο σε μέσα όσο και σε επίπεδο εκπαίδευσης. Και σε αυτό το τελευταίο, αναμένονται εξελίξεις όταν κατατεθεί το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην εκπαίδευση και την θητεία.
Μια από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις όπου ο Στρατός Ξηράς έχει παραμείνει σε άλλες δεκαετίες, είναι η υπόθεση των Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης / Μεταφοράς Προσωπικού. Αντί των νέων τεθωρακισμένων, λόγω κόστους, φαίνεται ότι προκρίθηκε η εκ βάθους «αναγέννηση» των υφιστάμενων Μ-113.
Το παραπάνω είναι μόνον ένα παράδειγμα ανάγκης που υπάρχει και συνδέεται άμεσα με τις επιχειρήσεις, την εκπαίδευση και την εικόνα του Στρατού Ξηράς στο σύγχρονο πεδίο, που έχει τεράστιες απαιτήσεις ώστε ν’ αντιμετωπίζονται πλήθος τεχνολογικών απειλών.
Η Αεροπορία Στρατού είναι ένα ακόμη δύσκολο και πολύ μεγάλο κεφάλαιο που εξυπηρετεί τις ανάγκες στο σύγχρονο πεδίο κι έχει και διπλό ρόλο, υπέρ του κοινωνικού συνόλου.
«Δεν μπορούμε να περιμένουμε τα Black Hawk για να πούμε ότι έχουμε ξανά μεταφορική ικανότητα» λένε με νόημα στρατιωτικές πηγές, που εξηγούν ότι η αιμορραγία στο μείζων θέμα των Chinook, είναι τεράστια.
Στα λαβωμένα «ξύλινα τείχη»…
Όταν μπήκε το 2024, το πρώτο ρεπορτάζ που είχαμε γράψει, αφορούσε τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών κλάσης ΥΔΡΑ. Το μόνο που ευχόμαστε είναι να μην πέσει η αυλαία και για το 2025 χωρίς να έχει γίνει το παραμικρό που αφορά αυτές τις τέσσερις φρεγάτες.
Αν αυτό συμβεί τα γεγονότα ομιλούν από μόνα τους, την ώρα μάλιστα που η γείτονα γιγαντώνει το δικό της πολεμικό ναυτικό και επαναλαμβάνει σχεδόν καθημερινά ότι υπηρετεί πιστά και στην πράξη το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας».
Σίγουρα το 2025 αναμένεται να γραφτεί η πρώτη σελίδα για τις νέες φρεγάτες κλάσης ΚΙΜΩΝ, οι οποίες φέρνουν νέα δεδομένα και αλλάζουν το δόγμα στο πολεμικό ναυτικό, ιδίως με την προσθήκη του πυραύλου SCALP που ανακοίνωσε η πολιτική ηγεσία.
Από την ΚΙΜΩΝ όμως και στη συνέχεια τα βήματα δεν είναι απλώς πολλά ή «φουρτουνιασμένα». Το ναυτικό έχει μείνει δεκαετίες πίσω ελέω της αναβλητικότητας αποφάσεων και παρά τις διαχρονικές εισηγήσεις για την ανανέωση του στόλου.
Το κύριο πεδίο στην Ελλάδα είναι αεροναυτικό όπως έχουν επισημάνει στρατιωτικές πηγές και τουλάχιστον στον αέρα, το ισοζύγιο είναι σε καλύτερη- προς ώρας- μοίρα!
Η αεροπορική ισχύς και οι πληγές…
Με τριάντα F-16 Viper, είκοσι τρία Rafale F3R και όπλα ουσιαστικής αποτροπής βρήκε το 2025 την πολεμική αεροπορία.
Μένουν πενήντα δυο ακόμη F-16 να μετατραπούν σε Viper και να φανεί αν θα βρεθεί ο δημοσιονομικός χώρος από την Ευρώπη, ο οποίος θα επιτρέψει το άμεσο βήμα για την αναβάθμιση των τριάντα οκτώ F-16 Block 50, για τα οποία αναμένεται η απάντηση των Αμερικανών στις αρχές Ιανουαρίου.
Την ίδια στιγμή εκείνο που καταγράφεται, είναι η αγωνία της Τουρκίας να κλειδώσει μια συμφωνία για Eurofighter Typhoon μαζί με πυραύλους Meteor ώστε να επιχειρήσει την «ισοφάριση» στο ισοζύγιο δυνάμεων στον ουρανό του Αιγαίου.
Έμπειροι αεροπόροι έχουν εξηγήσει στην Hellasjournal ότι ακόμη και όλα αυτά να συμβούν, το σύστημα αυτοπροστασίας των Rafale ως ολοκληρωμένο σύστημα δεν είναι προσπελάσιμο ακόμη κι από τα Typhoon με ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης.
Η πολεμική αεροπορία σε επίπεδο μαχητικών αεροσκαφών βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο, ωστόσο στα μεταφορικά αεροσκάφη και στα ελικόπτερα έρευνας- διάσωσης, υπάρχουν πληγές που δύσκολα κλείνουν.
Ο πολλαπλασιαστής ισχύος…
Όλα τα παραπάνω για να λειτουργήσουν απαιτούν προσωπικό, στο οποίο καταγράφεται πως υπάρχει τάση φυγής από το στράτευμα. Και την ίδια στιγμή οι νέες και οι νέοι γυρίζουν την πλάτη στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Οι παρεμβάσεις για τις παραγωγικές σχολές, η αναγνώριση από το 2026 του επικίνδυνου του επαγγέλματος, το επίδομα στόλου όπου λύθηκε η αδικία των προηγούμενων ετών, το οικιστικό πρόγραμμα, θεωρούνται κινήσεις προς την κατεύθυνση προσέλκυσης νέων που θα υπηρετήσουν στις Ένοπλες Δυνάμεις και θα έχουν αξιοπρεπή διαβίωση, γεγονός που βοηθά τον κάθε εργαζόμενο να είναι προσηλωμένος στην αποστολή που του έχει αναθέσει η πατρίδα….
πηγή
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Δημοσίευση σχολίου