Η Ρωσία είναι έτοιμη για συνομιλίες για την Ουκρανία, αλλά πρέπει να περιλαμβάνει την κατάσταση στο έδαφος - Ως αποτέλεσμα της καταστροφικής πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών, τα θεμέλια της στρατηγικής σταθερότητας έχουν κλονιστεί σημαντικά και σε ορισμένα σημεία έχουν καταστραφεί», είπε ο Ρώσος ΥΠΕΞ Lavrov.
Λακωνικός και ξεκάθαρος ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergei Lavrov επαναλαμβάνει πως η Ρωσία είναι έτοιμη για συνομιλίες για την Ουκρανία, αλλά πρέπει να περιλαμβάνει την κατάσταση στο έδαφος ως έχει αυτή την στιγμή και έχει αλλάξει για την Ουκρανία, σε μια συνέντευξή του εφ' όλης της ύλης όχι μόνο για την κρίση στην Ουκρανία, αλλά και για τις ρωσικές στρατιωτικές βάσεις στη Συρία και τις απειλές μέσω πυραύλων, στρατηγικών όπλων και πυρηνικών από τη Δύση, τις εξελίξεις στην Ευρώπη και το ΝΑΤΟ.
Για την κρίση στην Ουκρανία
Η Μόσχα είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις για την επίλυση της κατάστασης γύρω από την Ουκρανία, αλλά θα πρέπει να στοχεύουν στην εξάλειψη των βαθύτερων αιτιών της κρίσης και να λάβουν υπόψη την πραγματική κατάσταση "επί τόπου", δήλωσε στο Sputnik ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών .
«Είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις, αλλά θα πρέπει να στοχεύουν στην εξάλειψη των βαθύτερων αιτιών της ουκρανικής κρίσης και στη συνεκτίμηση της πραγματικής κατάστασης στο έδαφος», είπε επακριβώς ο Lavrov.
Τόσο η σημερινή όσο και η επερχόμενη αμερικανική κυβέρνηση έχουν όλους τους μοχλούς για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για το ουκρανικό ζήτημα.
Φυσικά, τόσο η νέα όσο και η σημερινή κυβέρνηση έχουν τέτοιους μοχλούς.
Θα έπρεπε να τους εφαρμόσει, αυτούς τους μοχλούς, στον εαυτό της και στους θαλάμους του Κιέβου.
Εάν η Ουάσιγκτον ήθελε πραγματικά να τερματίσει τη σύγκρουση, θα είχε σταματήσει να προμηθεύει όπλα στο Κίεβο, θα απαιτούσε το ίδιο από τους δορυφόρους της και θα διέτασε τις μαριονέτες της στο Κιέβο να παύσουν πυρ, να συνεχίσουν τη διαδικασία διαπραγμάτευσης χωρίς όρους», είπε ο Lavrov.
Προϋποθέσεις
Οι προσεγγίσεις της Ρωσίας για την επίλυση της σύγκρουσης για την Ουκρανία σκιαγραφήθηκαν ξεκάθαρα από τον Ρώσο Πρόεδρο Vladimir Putin στην ομιλία του στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών στις 14 Ιουνίου, καθώς και κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις 19 Δεκεμβρίου, είπε ο υπουργός.
«Συγκεκριμένα, μιλάμε για:
- αποστρατικοποίηση και αποναζοποίηση της Ουκρανίας,
- διασφάλιση του αδέσμευτου, ουδέτερου και χωρίς πυρηνικά όπλα εδάφους της και για την
- εξάλειψη των μακροπρόθεσμων απειλών για την ασφάλεια της Ρωσίας που προέρχονται από τη Δύση, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του ΝΑΤΟ.
Το Κίεβο πρέπει να αναλάβει συγκεκριμένες υποχρεώσεις για να
- διασφαλίσει τα δικαιώματα, τις ελευθερίες και τα συμφέροντα των ρωσόφωνων πολιτών και, φυσικά, να
- αναγνωρίσει τις εδαφικές πραγματικότητες που κατοχυρώνονται στη ρωσική Σύνταγμα, κατέληξε ο Lavrov.
Το Κίεβο και η Δύση θέλουν να συζητήσουν τη δυνατότητα καθιέρωσης εκεχειρίας στην Ουκρανία, προκειμένου να πάρουν μια ανάπαυλα για να αυξήσουν τις δυνατότητες των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά αυτό οδηγεί και θα οδηγήσει σε αδιέξοδο, η σύγκρουση μπορεί να τερματιστεί μόνο με την εφαρμογή των προτάσεων του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergei Lavrov.
«Κρίνοντας από αυτά που βλέπουμε και διαβάζουμε, το Κίεβο και η Δύση άρχισαν να συζητούν το ενδεχόμενο κάποιου είδους κατάπαυσης του πυρός και εκεχειρίας προκειμένου να πάρουν μια ανάπαυλα και κατά τη διάρκεια αυτής να αυξήσουν το στρατιωτικό δυναμικό των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και στη συνέχεια να επαναλάβουν τις προσπάθειες να προκαλέσουν μια «στρατηγική ήττα» στη Ρωσία, φυσικά, δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό.
Διαρκής ειρήνη δεν έρχεται με μεταφορές όπλων
Υπενθύμισε ότι ο Putin είχε προηγουμένως περιγράψει τις προσεγγίσεις της Ρωσίας για την επίλυση της σύγκρουσης γύρω από την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης να υιοθετηθούν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ρωσόφωνων πολιτών και την αναγνώριση της εδαφικής πραγματικότητας.
"Η εφαρμογή των συγκεκριμένων προτάσεων που διατυπώθηκαν από τον αρχηγό του κράτους θα βοηθήσει να τερματιστεί η σύγκρουση και να επιτευχθούν συνολικές, μακροπρόθεσμες, δίκαιες και νομικά δεσμευτικές συμφωνίες.
Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί διαρκής ειρήνη", τόνισε ο Lavrov.
Η μεταφορά της δεύτερης παρτίδας μαχητικών F-16 στο Κίεβο από τη Δανία προκαλεί περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης γύρω από την Ουκρανία, αναγκάζοντας τη Ρωσία να λάβει σχετικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών-τεχνικών, τόνισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergei Lavrov.
Τον Δεκέμβριο, ο Volodymyr Zelensky ανέφερε ότι η Δανία είχε μεταφέρει τη δεύτερη παρτίδα μαχητικών F-16 στην Ουκρανία.
«Έχουμε προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι παρέχοντας τεράστια στρατιωτική βοήθεια στους Ουκρανούς Ναζί, η Δανία, οι προστάτες και οι σύμμαχοί της προκαλούν κλιμάκωση της σύγκρουσης, αναγκάζοντας τη Ρωσία να λάβει σχετικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών-τεχνικών, για να διασφαλίσει την ασφάλεια της χώρας», είπε ο Lavrov.
Σύμφωνα με τον υπουργό, «οποιαδήποτε είδη όπλων που προμηθεύονται οι δυτικές χώρες στο καθεστώς του Κιέβου είναι νόμιμος στόχος και ουσιαστικά καταστρέφονται από τον ρωσικό στρατό».
Για τη ρωσική στρατιωτική παρουσία στη Συρία
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η Μόσχα δεν γνωρίζει την αναθεώρηση από τις νέες συριακές αρχές των συμφωνιών για τις ρωσικές στρατιωτικές βάσεις στη χώρα και δεν υπήρξαν αιτήματα από τη Δαμασκό για αυτό.
«Η Συρία είναι μια κυρίαρχη χώρα που έχει το δικαίωμα να συνάπτει και να καταγγείλει συμβάσεις με ξένους εταίρους...
Ταυτόχρονα, δεν γνωρίζουμε τις εργασίες που πραγματοποιούνται από τις νέες αρχές της για την απογραφή τέτοιων πράξεων και την αναθεώρησή τους.
Η ρωσική πλευρά δεν έχει λάβει καμία προσφυγή σε αυτό το θέμα», είπε ο Lavrov, προσθέτοντας ότι αυτό είναι λογικό αφού έχει κηρυχτεί «μεταβατική περίοδος» στη Συρία έως την 1η Μαρτίου 2025.
Η ανάπτυξη ρωσικών βάσεων στη Συρία προβλέπεται από τις υφιστάμενες διεθνείς συνθήκες που έχουν συναφθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, είπε ο υπουργός.
«Αναμφίβολα, η αλλαγή εξουσίας που έγινε και η αλλαγή της κατάστασης των πραγμάτων επιτόπου κάνουν ορισμένες προσαρμογές σχετικά με τη ρωσική στρατιωτική παρουσία στη Συρία.
Δεν πρόκειται μόνο για τη διατήρηση των βάσεων ή των οχυρών μας, αλλά και για τις συνθήκες της λειτουργίας, της συντήρησης και της παροχής τους και της αλληλεπίδρασης με την τοπική πλευρά.
Αυτά τα θέματα θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγματεύσεων με τη νέα ηγεσία της Συρίας», είπε ο Lavrov.
Η κατάσταση στη Συρία δεν συνεπάγεται τροποποιήσεις στη συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ Ρωσίας και Ιράν και είναι έτοιμη για υπογραφή, σημείωσε ο Sergei Lavrov.
«Η νέα «μεγάλη» συμφωνία, το κείμενο της οποίας είναι εδώ και καιρό έτοιμο και έχει συμφωνηθεί από τα μέρη, έχει χαρακτήρα περιεκτικό, μακροπρόθεσμο και «παντός καιρού» και υπό αυτή την έννοια δεν απαιτεί προσαρμογές», είπε ο υπουργός. είπε, απαντώντας για το ενδεχόμενο τροποποίησης της συμφωνίας λόγω της κατάστασης στη Συρία, όπου η εξουσία στη χώρα έχει περάσει στα χέρια της αντιπολίτευσης και ο Bashar al Assad, τον οποίο υποστήριξαν η Μόσχα και η Τεχεράνη, αποχώρησε από τη θέση του προέδρου.
Σύμφωνα με τον Lavrov, η συμφωνία έχει σκοπό να εδραιώσει νομικά την άνευ προηγουμένου πρόοδο στις διμερείς σχέσεις που επιτεύχθηκε τα τελευταία χρόνια και να καταγράψει την είσοδό τους στο επίπεδο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης.
"Φυσικά, ένα τέτοιο ολοκληρωμένο έγγραφο έχει επίσης μια διεθνή συνιστώσα.
Μεταξύ άλλων, δίνει ιδιαίτερη προσοχή στην ενίσχυση της αλληλεπίδρασης προς όφελος της ειρήνης και της ασφάλειας σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο και εκφράζει την επιθυμία της Μόσχας και της Τεχεράνης για στενότερη συνεργασία στο στους τομείς της ασφάλειας, της άμυνας, της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού και της αντιμετώπισης πολλών άλλων κοινών προκλήσεων και απειλών», είπε.
Σχέσεις Ρωσίας-ΝΑΤΟ
Μιλώντας για απειλές, ο υπουργός Lavrov τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ θα λάβουν αποφασιστική απάντηση με τη μορφή στρατιωτικών-τεχνικών αντίμετρων από τη Μόσχα εάν δημιουργήσουν νέες πυραυλικές απειλές για τη Ρωσία.
«Είμαστε έτοιμοι για οποιοδήποτε σενάριο.
Εάν δημιουργηθούν νέες πυραυλικές απειλές, οι αντίπαλοι θα λάβουν αποφασιστική απόκρουση με τη μορφή στρατιωτικοτεχνικών αντίμετρων. " είπε ο Lavrov.
Η Ρωσία δεν μπορεί παρά να ενδιαφέρεται για «ολοκληρωτική εργασία για τη μείωση του δυναμικού σύγκρουσης με έμφαση στην εξάλειψη των βαθύτερων αιτιών των θεμελιωδών αντιφάσεων ασφαλείας», πρόσθεσε ο υπουργός.
"Αυτά περιλαμβάνουν, πρώτα απ 'όλα, τη μακροπρόθεσμη επέκταση του ΝΑΤΟ προς την Ανατολή.
Αυτό είναι που προκάλεσε την ουκρανική κρίση με πολλούς τρόπους και εξακολουθεί να αποτελεί απειλή για την ασφάλεια της Ρωσίας.
Υποθετικά, θα μπορούσαν επίσης να συζητηθούν θέματα ελέγχου των όπλων, αλλά μόνο ως ένα από τα στοιχεία μιας ευρύτερης ατζέντας», είπε ο Lavrov.
«Σήμερα είναι προφανές ότι, για παράδειγμα, το μορατόριουμ μας για την ανάπτυξη του INF είναι ήδη πρακτικά μη βιώσιμο και θα πρέπει να εγκαταλειφθεί», πρόσθεσε ο Lavrov.
Ταυτόχρονα, σήμερα το μορατόριουμ της Ρωσίας για την ανάπτυξη επίγειων πυραύλων μέσου και μικρότερου βεληνεκούς «παραμένει σε ισχύ», τόνισε ο υπουργός.
"Οι Ηνωμένες Πολιτείες αγνόησαν αλαζονικά τις προειδοποιήσεις από τη Ρωσία και την Κίνα και, στην πράξη, προχώρησαν στην ανάπτυξη όπλων αυτής της κατηγορίας σε διάφορες περιοχές του κόσμου.
Όπως έχει δηλώσει κατηγορηματικά ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin, θα απαντήσουμε σε αυτό και θα αντιδράσουμε αναλογικά », εξήγησε ο Lavrov.
Η πρόσφατη δοκιμή του συστήματος Oreshnik σε συνθήκες μάχης έδειξε τις δυνατότητες της Ρωσίας, κατέληξε ο υπουργός.
Για τις σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ
Η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεχίσει να εφαρμόζει μια σειρά μέτρων για να διατηρήσει ένα αποδεκτό επίπεδο προβλεψιμότητας στις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες στον πυραυλικό και πυρηνικό τομέα, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.
«Η αντικειμενική πραγματικότητα είναι ότι ως αποτέλεσμα της καταστροφικής πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών, τα θεμέλια της στρατηγικής σταθερότητας έχουν κλονιστεί σημαντικά και σε ορισμένα σημεία έχουν καταστραφεί», είπε ο Lavrov.
Πρόσθεσε ότι λόγω του ακραίου αντιρωσικού αισθήματος που υποδαυλίζει η σημερινή κυβέρνηση των ΗΠΑ, δεν υπάρχουν επί του παρόντος προϋποθέσεις για διάλογο για τη στρατηγική σταθερότητα και η Μόσχα δεν θα διεξάγει καμία διαπραγμάτευση με την Ουάσιγκτον για τον έλεγχο των όπλων κατ' αρχήν έως ότου οι Ηνωμένες Πολιτείες εγκαταλείψουν την αντιρωσική υστερία.
«Αυτό δεν σημαίνει ότι η Ρωσία δεν θα εφαρμόσει μια σειρά μέτρων για να διατηρήσει ένα αποδεκτό επίπεδο προβλεψιμότητας στη σφαίρα των πυρηνικών πυραύλων σε εθελοντική βάση, αυτό που κάνουμε», είπε ο υπουργός.
Ως παραδείγματα τέτοιων μέτρων, ανέφερε το γεγονός ότι η Ρωσία συνέχισε να τηρεί τους ποσοτικούς περιορισμούς στα σχετικά όπλα που προβλέπονται από τη συνθήκη Νέα START και ότι το μονομερές μορατόριουμ της Ρωσίας για την ανάπτυξη επίγειων πυραύλων μεσαίου και μικρότερου βεληνεκούς παρέμεινε σε ισχύ.
«Γίνονται και κάποια άλλα βήματα», είπε.
Επανέλαβε ωστόσο, ότι έως ότου οι Αμερικανοί εγκαταλείψουν την τρέχουσα αντιρωσική τους πορεία, «δεν θα διεξαγάγουμε καμία διαπραγμάτευση μαζί τους για τον έλεγχο των εξοπλισμών και την πυρηνική στρατηγική».
Επανεξοπλισμός στρατηγικών πυρηνικών
Κατά τη διαδικασία επανεξοπλισμού των στρατηγικών πυρηνικών της δυνάμεων, η Ρωσία τηρεί αυστηρά τα όρια που ορίζονται στη Συνθήκη για τη μείωση των στρατηγικών όπλων (Νέα START), δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.
«Σε ό,τι αφορά το New START, θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι, ακόμη και κατά τη διαδικασία αναστολής της ισχύος αυτής της συμφωνίας, δηλώσαμε την πρόθεσή μας να τηρήσουμε τα κεντρικά «ανώτατα όρια» του εντός του κύκλου ζωής της συνθήκης και προειδοποιήσαμε τις Ηνωμένες Πολιτείες ενάντια σε βήματα που θα μπορούσαν να καταστήσουν αυτές τις προσπάθειες χωρίς νόημα για εμάς», είπε ο Lavrov.
«Εμμένουμε σταθερά σε αυτό που έχουμε δηλώσει: ενσωματώνοντας σαφώς τη διαδικασία επανεξοπλισμού των ρωσικών στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων στα όρια του New START, παρακολουθούμε διεξοδικά τις ενέργειες της Ουάσιγκτον», πρόσθεσε ο υπουργός.
Ο Sergei Lavrov προέτρεψε να μην μαντέψουμε τι μπορεί να συμβεί μετά τον Φεβρουάριο του 2026, όταν λήξει η Συνθήκη για τη μείωση των στρατηγικών όπλων (Νέα START) με τα λόγια του, «πολλά μπορούν να συμβούν σε ένα χρόνο».
"Δεν βλέπουμε κανένα λόγο να μαντέψουμε τώρα τι θα συμβεί μετά τον Φεβρουάριο του 2026, όταν παύει να υπάρχει το New START.
Πολλά μπορούν ακόμα να συμβούν τον επόμενο χρόνο.
Επομένως, σε αυτό το στάδιο θα ήταν πρόωρο και παράλογο να ανακοινώσουμε τις πιθανές κινήσεις μας σε αυτό ευαίσθητη περιοχή», είπε ο Lavrov.
Υπενθύμισε ότι σήμερα η Ρωσία συνέχισε να τηρεί τους ποσοτικούς περιορισμούς στο πλαίσιο του New START, ακόμη και παρά την αναστολή του.
πηγή
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Λακωνικός και ξεκάθαρος ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergei Lavrov επαναλαμβάνει πως η Ρωσία είναι έτοιμη για συνομιλίες για την Ουκρανία, αλλά πρέπει να περιλαμβάνει την κατάσταση στο έδαφος ως έχει αυτή την στιγμή και έχει αλλάξει για την Ουκρανία, σε μια συνέντευξή του εφ' όλης της ύλης όχι μόνο για την κρίση στην Ουκρανία, αλλά και για τις ρωσικές στρατιωτικές βάσεις στη Συρία και τις απειλές μέσω πυραύλων, στρατηγικών όπλων και πυρηνικών από τη Δύση, τις εξελίξεις στην Ευρώπη και το ΝΑΤΟ.
Για την κρίση στην Ουκρανία
Η Μόσχα είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις για την επίλυση της κατάστασης γύρω από την Ουκρανία, αλλά θα πρέπει να στοχεύουν στην εξάλειψη των βαθύτερων αιτιών της κρίσης και να λάβουν υπόψη την πραγματική κατάσταση "επί τόπου", δήλωσε στο Sputnik ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών .
«Είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις, αλλά θα πρέπει να στοχεύουν στην εξάλειψη των βαθύτερων αιτιών της ουκρανικής κρίσης και στη συνεκτίμηση της πραγματικής κατάστασης στο έδαφος», είπε επακριβώς ο Lavrov.
Τόσο η σημερινή όσο και η επερχόμενη αμερικανική κυβέρνηση έχουν όλους τους μοχλούς για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για το ουκρανικό ζήτημα.
Φυσικά, τόσο η νέα όσο και η σημερινή κυβέρνηση έχουν τέτοιους μοχλούς.
Θα έπρεπε να τους εφαρμόσει, αυτούς τους μοχλούς, στον εαυτό της και στους θαλάμους του Κιέβου.
Εάν η Ουάσιγκτον ήθελε πραγματικά να τερματίσει τη σύγκρουση, θα είχε σταματήσει να προμηθεύει όπλα στο Κίεβο, θα απαιτούσε το ίδιο από τους δορυφόρους της και θα διέτασε τις μαριονέτες της στο Κιέβο να παύσουν πυρ, να συνεχίσουν τη διαδικασία διαπραγμάτευσης χωρίς όρους», είπε ο Lavrov.
Προϋποθέσεις
Οι προσεγγίσεις της Ρωσίας για την επίλυση της σύγκρουσης για την Ουκρανία σκιαγραφήθηκαν ξεκάθαρα από τον Ρώσο Πρόεδρο Vladimir Putin στην ομιλία του στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών στις 14 Ιουνίου, καθώς και κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις 19 Δεκεμβρίου, είπε ο υπουργός.
«Συγκεκριμένα, μιλάμε για:
- αποστρατικοποίηση και αποναζοποίηση της Ουκρανίας,
- διασφάλιση του αδέσμευτου, ουδέτερου και χωρίς πυρηνικά όπλα εδάφους της και για την
- εξάλειψη των μακροπρόθεσμων απειλών για την ασφάλεια της Ρωσίας που προέρχονται από τη Δύση, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του ΝΑΤΟ.
Το Κίεβο πρέπει να αναλάβει συγκεκριμένες υποχρεώσεις για να
- διασφαλίσει τα δικαιώματα, τις ελευθερίες και τα συμφέροντα των ρωσόφωνων πολιτών και, φυσικά, να
- αναγνωρίσει τις εδαφικές πραγματικότητες που κατοχυρώνονται στη ρωσική Σύνταγμα, κατέληξε ο Lavrov.
Το Κίεβο και η Δύση θέλουν να συζητήσουν τη δυνατότητα καθιέρωσης εκεχειρίας στην Ουκρανία, προκειμένου να πάρουν μια ανάπαυλα για να αυξήσουν τις δυνατότητες των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά αυτό οδηγεί και θα οδηγήσει σε αδιέξοδο, η σύγκρουση μπορεί να τερματιστεί μόνο με την εφαρμογή των προτάσεων του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergei Lavrov.
«Κρίνοντας από αυτά που βλέπουμε και διαβάζουμε, το Κίεβο και η Δύση άρχισαν να συζητούν το ενδεχόμενο κάποιου είδους κατάπαυσης του πυρός και εκεχειρίας προκειμένου να πάρουν μια ανάπαυλα και κατά τη διάρκεια αυτής να αυξήσουν το στρατιωτικό δυναμικό των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και στη συνέχεια να επαναλάβουν τις προσπάθειες να προκαλέσουν μια «στρατηγική ήττα» στη Ρωσία, φυσικά, δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό.
Διαρκής ειρήνη δεν έρχεται με μεταφορές όπλων
Υπενθύμισε ότι ο Putin είχε προηγουμένως περιγράψει τις προσεγγίσεις της Ρωσίας για την επίλυση της σύγκρουσης γύρω από την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης να υιοθετηθούν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ρωσόφωνων πολιτών και την αναγνώριση της εδαφικής πραγματικότητας.
"Η εφαρμογή των συγκεκριμένων προτάσεων που διατυπώθηκαν από τον αρχηγό του κράτους θα βοηθήσει να τερματιστεί η σύγκρουση και να επιτευχθούν συνολικές, μακροπρόθεσμες, δίκαιες και νομικά δεσμευτικές συμφωνίες.
Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί διαρκής ειρήνη", τόνισε ο Lavrov.
Η μεταφορά της δεύτερης παρτίδας μαχητικών F-16 στο Κίεβο από τη Δανία προκαλεί περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης γύρω από την Ουκρανία, αναγκάζοντας τη Ρωσία να λάβει σχετικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών-τεχνικών, τόνισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergei Lavrov.
Τον Δεκέμβριο, ο Volodymyr Zelensky ανέφερε ότι η Δανία είχε μεταφέρει τη δεύτερη παρτίδα μαχητικών F-16 στην Ουκρανία.
«Έχουμε προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι παρέχοντας τεράστια στρατιωτική βοήθεια στους Ουκρανούς Ναζί, η Δανία, οι προστάτες και οι σύμμαχοί της προκαλούν κλιμάκωση της σύγκρουσης, αναγκάζοντας τη Ρωσία να λάβει σχετικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών-τεχνικών, για να διασφαλίσει την ασφάλεια της χώρας», είπε ο Lavrov.
Σύμφωνα με τον υπουργό, «οποιαδήποτε είδη όπλων που προμηθεύονται οι δυτικές χώρες στο καθεστώς του Κιέβου είναι νόμιμος στόχος και ουσιαστικά καταστρέφονται από τον ρωσικό στρατό».
Για τη ρωσική στρατιωτική παρουσία στη Συρία
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η Μόσχα δεν γνωρίζει την αναθεώρηση από τις νέες συριακές αρχές των συμφωνιών για τις ρωσικές στρατιωτικές βάσεις στη χώρα και δεν υπήρξαν αιτήματα από τη Δαμασκό για αυτό.
«Η Συρία είναι μια κυρίαρχη χώρα που έχει το δικαίωμα να συνάπτει και να καταγγείλει συμβάσεις με ξένους εταίρους...
Ταυτόχρονα, δεν γνωρίζουμε τις εργασίες που πραγματοποιούνται από τις νέες αρχές της για την απογραφή τέτοιων πράξεων και την αναθεώρησή τους.
Η ρωσική πλευρά δεν έχει λάβει καμία προσφυγή σε αυτό το θέμα», είπε ο Lavrov, προσθέτοντας ότι αυτό είναι λογικό αφού έχει κηρυχτεί «μεταβατική περίοδος» στη Συρία έως την 1η Μαρτίου 2025.
Η ανάπτυξη ρωσικών βάσεων στη Συρία προβλέπεται από τις υφιστάμενες διεθνείς συνθήκες που έχουν συναφθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, είπε ο υπουργός.
«Αναμφίβολα, η αλλαγή εξουσίας που έγινε και η αλλαγή της κατάστασης των πραγμάτων επιτόπου κάνουν ορισμένες προσαρμογές σχετικά με τη ρωσική στρατιωτική παρουσία στη Συρία.
Δεν πρόκειται μόνο για τη διατήρηση των βάσεων ή των οχυρών μας, αλλά και για τις συνθήκες της λειτουργίας, της συντήρησης και της παροχής τους και της αλληλεπίδρασης με την τοπική πλευρά.
Αυτά τα θέματα θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγματεύσεων με τη νέα ηγεσία της Συρίας», είπε ο Lavrov.
Η κατάσταση στη Συρία δεν συνεπάγεται τροποποιήσεις στη συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ Ρωσίας και Ιράν και είναι έτοιμη για υπογραφή, σημείωσε ο Sergei Lavrov.
«Η νέα «μεγάλη» συμφωνία, το κείμενο της οποίας είναι εδώ και καιρό έτοιμο και έχει συμφωνηθεί από τα μέρη, έχει χαρακτήρα περιεκτικό, μακροπρόθεσμο και «παντός καιρού» και υπό αυτή την έννοια δεν απαιτεί προσαρμογές», είπε ο υπουργός. είπε, απαντώντας για το ενδεχόμενο τροποποίησης της συμφωνίας λόγω της κατάστασης στη Συρία, όπου η εξουσία στη χώρα έχει περάσει στα χέρια της αντιπολίτευσης και ο Bashar al Assad, τον οποίο υποστήριξαν η Μόσχα και η Τεχεράνη, αποχώρησε από τη θέση του προέδρου.
Σύμφωνα με τον Lavrov, η συμφωνία έχει σκοπό να εδραιώσει νομικά την άνευ προηγουμένου πρόοδο στις διμερείς σχέσεις που επιτεύχθηκε τα τελευταία χρόνια και να καταγράψει την είσοδό τους στο επίπεδο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης.
"Φυσικά, ένα τέτοιο ολοκληρωμένο έγγραφο έχει επίσης μια διεθνή συνιστώσα.
Μεταξύ άλλων, δίνει ιδιαίτερη προσοχή στην ενίσχυση της αλληλεπίδρασης προς όφελος της ειρήνης και της ασφάλειας σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο και εκφράζει την επιθυμία της Μόσχας και της Τεχεράνης για στενότερη συνεργασία στο στους τομείς της ασφάλειας, της άμυνας, της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού και της αντιμετώπισης πολλών άλλων κοινών προκλήσεων και απειλών», είπε.
Σχέσεις Ρωσίας-ΝΑΤΟ
Μιλώντας για απειλές, ο υπουργός Lavrov τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ θα λάβουν αποφασιστική απάντηση με τη μορφή στρατιωτικών-τεχνικών αντίμετρων από τη Μόσχα εάν δημιουργήσουν νέες πυραυλικές απειλές για τη Ρωσία.
«Είμαστε έτοιμοι για οποιοδήποτε σενάριο.
Εάν δημιουργηθούν νέες πυραυλικές απειλές, οι αντίπαλοι θα λάβουν αποφασιστική απόκρουση με τη μορφή στρατιωτικοτεχνικών αντίμετρων. " είπε ο Lavrov.
Η Ρωσία δεν μπορεί παρά να ενδιαφέρεται για «ολοκληρωτική εργασία για τη μείωση του δυναμικού σύγκρουσης με έμφαση στην εξάλειψη των βαθύτερων αιτιών των θεμελιωδών αντιφάσεων ασφαλείας», πρόσθεσε ο υπουργός.
"Αυτά περιλαμβάνουν, πρώτα απ 'όλα, τη μακροπρόθεσμη επέκταση του ΝΑΤΟ προς την Ανατολή.
Αυτό είναι που προκάλεσε την ουκρανική κρίση με πολλούς τρόπους και εξακολουθεί να αποτελεί απειλή για την ασφάλεια της Ρωσίας.
Υποθετικά, θα μπορούσαν επίσης να συζητηθούν θέματα ελέγχου των όπλων, αλλά μόνο ως ένα από τα στοιχεία μιας ευρύτερης ατζέντας», είπε ο Lavrov.
«Σήμερα είναι προφανές ότι, για παράδειγμα, το μορατόριουμ μας για την ανάπτυξη του INF είναι ήδη πρακτικά μη βιώσιμο και θα πρέπει να εγκαταλειφθεί», πρόσθεσε ο Lavrov.
Ταυτόχρονα, σήμερα το μορατόριουμ της Ρωσίας για την ανάπτυξη επίγειων πυραύλων μέσου και μικρότερου βεληνεκούς «παραμένει σε ισχύ», τόνισε ο υπουργός.
"Οι Ηνωμένες Πολιτείες αγνόησαν αλαζονικά τις προειδοποιήσεις από τη Ρωσία και την Κίνα και, στην πράξη, προχώρησαν στην ανάπτυξη όπλων αυτής της κατηγορίας σε διάφορες περιοχές του κόσμου.
Όπως έχει δηλώσει κατηγορηματικά ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin, θα απαντήσουμε σε αυτό και θα αντιδράσουμε αναλογικά », εξήγησε ο Lavrov.
Η πρόσφατη δοκιμή του συστήματος Oreshnik σε συνθήκες μάχης έδειξε τις δυνατότητες της Ρωσίας, κατέληξε ο υπουργός.
Για τις σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ
Η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεχίσει να εφαρμόζει μια σειρά μέτρων για να διατηρήσει ένα αποδεκτό επίπεδο προβλεψιμότητας στις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες στον πυραυλικό και πυρηνικό τομέα, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.
«Η αντικειμενική πραγματικότητα είναι ότι ως αποτέλεσμα της καταστροφικής πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών, τα θεμέλια της στρατηγικής σταθερότητας έχουν κλονιστεί σημαντικά και σε ορισμένα σημεία έχουν καταστραφεί», είπε ο Lavrov.
Πρόσθεσε ότι λόγω του ακραίου αντιρωσικού αισθήματος που υποδαυλίζει η σημερινή κυβέρνηση των ΗΠΑ, δεν υπάρχουν επί του παρόντος προϋποθέσεις για διάλογο για τη στρατηγική σταθερότητα και η Μόσχα δεν θα διεξάγει καμία διαπραγμάτευση με την Ουάσιγκτον για τον έλεγχο των όπλων κατ' αρχήν έως ότου οι Ηνωμένες Πολιτείες εγκαταλείψουν την αντιρωσική υστερία.
«Αυτό δεν σημαίνει ότι η Ρωσία δεν θα εφαρμόσει μια σειρά μέτρων για να διατηρήσει ένα αποδεκτό επίπεδο προβλεψιμότητας στη σφαίρα των πυρηνικών πυραύλων σε εθελοντική βάση, αυτό που κάνουμε», είπε ο υπουργός.
Ως παραδείγματα τέτοιων μέτρων, ανέφερε το γεγονός ότι η Ρωσία συνέχισε να τηρεί τους ποσοτικούς περιορισμούς στα σχετικά όπλα που προβλέπονται από τη συνθήκη Νέα START και ότι το μονομερές μορατόριουμ της Ρωσίας για την ανάπτυξη επίγειων πυραύλων μεσαίου και μικρότερου βεληνεκούς παρέμεινε σε ισχύ.
«Γίνονται και κάποια άλλα βήματα», είπε.
Επανέλαβε ωστόσο, ότι έως ότου οι Αμερικανοί εγκαταλείψουν την τρέχουσα αντιρωσική τους πορεία, «δεν θα διεξαγάγουμε καμία διαπραγμάτευση μαζί τους για τον έλεγχο των εξοπλισμών και την πυρηνική στρατηγική».
Επανεξοπλισμός στρατηγικών πυρηνικών
Κατά τη διαδικασία επανεξοπλισμού των στρατηγικών πυρηνικών της δυνάμεων, η Ρωσία τηρεί αυστηρά τα όρια που ορίζονται στη Συνθήκη για τη μείωση των στρατηγικών όπλων (Νέα START), δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.
«Σε ό,τι αφορά το New START, θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι, ακόμη και κατά τη διαδικασία αναστολής της ισχύος αυτής της συμφωνίας, δηλώσαμε την πρόθεσή μας να τηρήσουμε τα κεντρικά «ανώτατα όρια» του εντός του κύκλου ζωής της συνθήκης και προειδοποιήσαμε τις Ηνωμένες Πολιτείες ενάντια σε βήματα που θα μπορούσαν να καταστήσουν αυτές τις προσπάθειες χωρίς νόημα για εμάς», είπε ο Lavrov.
«Εμμένουμε σταθερά σε αυτό που έχουμε δηλώσει: ενσωματώνοντας σαφώς τη διαδικασία επανεξοπλισμού των ρωσικών στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων στα όρια του New START, παρακολουθούμε διεξοδικά τις ενέργειες της Ουάσιγκτον», πρόσθεσε ο υπουργός.
Ο Sergei Lavrov προέτρεψε να μην μαντέψουμε τι μπορεί να συμβεί μετά τον Φεβρουάριο του 2026, όταν λήξει η Συνθήκη για τη μείωση των στρατηγικών όπλων (Νέα START) με τα λόγια του, «πολλά μπορούν να συμβούν σε ένα χρόνο».
"Δεν βλέπουμε κανένα λόγο να μαντέψουμε τώρα τι θα συμβεί μετά τον Φεβρουάριο του 2026, όταν παύει να υπάρχει το New START.
Πολλά μπορούν ακόμα να συμβούν τον επόμενο χρόνο.
Επομένως, σε αυτό το στάδιο θα ήταν πρόωρο και παράλογο να ανακοινώσουμε τις πιθανές κινήσεις μας σε αυτό ευαίσθητη περιοχή», είπε ο Lavrov.
Υπενθύμισε ότι σήμερα η Ρωσία συνέχισε να τηρεί τους ποσοτικούς περιορισμούς στο πλαίσιο του New START, ακόμη και παρά την αναστολή του.
πηγή
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Δημοσίευση σχολίου