GuidePedia

0


Από ποιες χώρες προμηθεύεται όπλα το Ισραήλ για τις επιδρομές σε Γάζα και Λίβανο. Πόσα δισεκατομμύρια έχουν ξοδευτεί.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ξοδέψει τουλάχιστον 17,9 δισεκατομμύρια δολάρια για στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ, τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Μπράουν.
Από τη μεριά της, η Τράπεζα του Ισραήλ υπολόγισε τον περασμένο Μάιο ότι το συνολικό κόστος που θα προκύψει από τον πόλεμο θα ανέλθει συνολικά σε 66 δισεκατομμύρια δολάρια, μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.
Αυτό ισοδυναμεί περίπου με το 12% του ΑΕΠ του Ισραήλ.

Ποιοι εισπράττουν όμως τα χρήματα του Ισραήλ και των συμμάχων του για τις επιδρομές σε Γάζα και Λίβανο; Από πού αγοράζει τα όπλα του το Τελ Αβίβ;

Να σημειωθεί ότι το Ισραήλ είναι ένας σημαντικός εξαγωγέας όπλων, αλλά ο στρατός του βασίζεται σε εισαγόμενα αεροσκάφη, κατευθυνόμενες βόμβες και πυραύλους για να διεξάγει αυτό που οι ειδικοί έχουν περιγράψει ως μία από τις πιο έντονες και καταστροφικές εναέριες εκστρατείες στην πρόσφατη ιστορία, σε Γάζα και Λίβανο.

Βασικός προμηθευτής οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ είναι μακράν ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων στο Ισραήλ, αφού το βοήθησαν να χτίσει έναν από τους πιο εξελιγμένους τεχνολογικά στρατούς στον κόσμο, τονίζει το BBC.

Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI), οι ΗΠΑ αντιπροσώπευαν το 69% των εισαγωγών του Ισραήλ σημαντικών συμβατικών όπλων μεταξύ 2019 και 2023.

Οι ΗΠΑ παρέχουν στο Ισραήλ 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια στρατιωτική βοήθεια στο πλαίσιο μιας 10ετούς συμφωνίας που έχει σκοπό να επιτρέψει στον σύμμαχό τους να διατηρήσει αυτό που αποκαλεί «ποιοτικό στρατιωτικό πλεονέκτημα» έναντι των γειτονικών χωρών.

Μέρος της βοήθειας - 500 εκατομμύρια δολάρια ετησίως - προορίζεται για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων αντιπυραυλικής άμυνας, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων Iron Dome, Arrow και David's Sling που έχουν αναπτυχθεί από κοινού.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η κυβέρνηση Μπάιντεν δημοσιοποίησε δύο επείγουσες πωλήσεις στο Ισραήλ, αφού χρησιμοποίησε την εξουσία έκτακτης ανάγκης για να παρακάμψει την επανεξέταση του Κογκρέσου.

Η μία πώληση αφορούσε 14.000 πυρομαχικά για άρματα, αξίας 106 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ η άλλη αφορούσε 147 εκατομμύρια δολάρια για εξαρτήματα με στόχο την κατασκευή βλημάτων πυροβολικού των 155 χιλιοστών.

Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση Μπάιντεν ενημέρωσε το Κογκρέσο ότι είχε εγκρίνει πωλήσεις όπλων 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Ισραήλ. Το πακέτο 18,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων περιλάμβανε:Έως και 50 τζετ F-15IA και κιτ αναβάθμισης για 25 αεροσκάφη F-15I που έχει ήδη το Ισραήλ.
Απροσδιόριστο αριθμό φορτηγών 8 τόνων αξίας 583 εκατομμυρίων δολαρίων
30 πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς αέρος-αέρος για 102 εκατομμύρια δολάρια.
50.000 βλήματα όλμου των 120 χιλιοστών για 61 εκατομμύρια δολάρια.

Ωστόσο, αυτά τα όπλα δεν αναμένεται να παραδοθούν στο Ισραήλ πριν το 2026.

Τα super deals με τη Γερμανία

Η Γερμανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων στο Ισραήλ, καθώς καταλαμβάνει το 30% της πίτας σύμφωνα με το SIPRI.

Το 2022, το Ισραήλ υπέγραψε συμφωνία 3 δισ. ευρώ με τη Γερμανία για την αγορά τριών προηγμένων υποβρυχίων, κατηγορίας Ντακάρ, τα οποία αναμενόταν να παραδοθούν από το 2031 και μετά.

Θα αντικαταστήσουν τα γερμανικής κατασκευής υποβρύχια κατηγορίας Dolphin.

Πέρυσι, οι πωλήσεις όπλων του Βερολίνου στο Ισραήλ ανήλθαν σε 326,5 εκατομμύρια ευρώ, δεκαπλάσια αύξηση σε σύγκριση με το 2022, με την πλειονότητα αυτών των εξαγωγών να πραγματοποιούνται μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

Η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε τον Ιανουάριο ότι οι πωλήσεις περιελάμβαναν στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας 306,4 εκατομμυρίων ευρώ και «πολεμικά όπλα» ύψους 20,1 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων DPA , το τελευταίο πακέτο περιελάμβανε 3.000 φορητά αντιαρματικά όπλα και 500.000 φυσίγγια για αυτόματα ή ημιαυτόματα πυροβόλα όπλα.

Ελικόπτερα και πυρομαχικά από την Ιταλία

Η Ιταλία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων στο Ισραήλ, αλλά αντιπροσώπευε μόνο το 0,9% των ισραηλινών εισαγωγών μεταξύ 2019 και 2023, σύμφωνα με το SIPRI. Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, οι στο Ισραήλ ελικόπτερα και πυρομαχικά για το ναυτικό.

Περίπου 2,1 εκατ. ευρώ εξαγωγών εγκρίθηκαν μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου 2023 , παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι τις εμπόδιζε βάσει νόμου που απαγορεύει τις πωλήσεις όπλων σε χώρες που διεξάγουν πόλεμο ή θεωρείται ότι παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο υπουργός Άμυνας Γκουίντο Κροσέτο είπε στο κοινοβούλιο τον Μάρτιο ότι η Ιταλία τήρησε τις υπάρχουσες συμβάσεις αφού τις έλεγξε κατά περίπτωση και διασφάλισε ότι «δεν αφορούσαν υλικά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εναντίον αμάχων».
Ηνωμένο Βασίλειο: Μειώθηκαν οι πωλήσεις

Τον Δεκέμβριο του 2023 η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε ότι η εξαγωγή πολεμικού υλικού στο Ισραήλ ανήλθε σε 42 εκατομμύρια λίρες.

Αυτός ο αριθμός μειώθηκε κατά 18,2 εκατομμύρια λίρες το 2023, σύμφωνα με τα αρχεία του Υπουργείου Επιχειρήσεων και Εμπορίου, σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Ο στρατιωτικός εξοπλισμός περιελάμβανε εξαρτήματα για στρατιωτικά αεροσκάφη, στρατιωτικά οχήματα και πολεμικά πλοία, σύμφωνα με το BBC.

Τον Σεπτέμβριο του 2024, ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Λάμι ανακοίνωσε την άμεση αναστολή περίπου 30 αδειών εξαγωγής για είδη που χρησιμοποιούνται σε ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα.

Οι εξαγωγές του Ισραήλ

Το Ισραήλ έχει επίσης δημιουργήσει τη δική του αμυντική βιομηχανία με τη βοήθεια των ΗΠΑ και τώρα κατατάσσεται ως ο ένατος μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων στον κόσμο, με έμφαση σε προηγμένα τεχνολογικά προϊόντα και όχι σε εξοπλισμό για πόλεμο μεγάλης κλίμακας.

Κατείχε μερίδιο 2,3% των παγκόσμιων πωλήσεων μεταξύ 2019 και 2023, σύμφωνα με το SIPRI, με τρεις κύριους αποδέκτες την Ινδία (37%), τις Φιλιππίνες (12%) και τις ΗΠΑ (8,7%).

Οι αμυντικές εξαγωγές του Ισραήλ ανέρχονταν σε περισσότερα από 13 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023, σύμφωνα με το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας.

Τα συστήματα αεράμυνας αποτελούσαν το 36% αυτών των εξαγωγών, ακολουθούμενα από συστήματα ραντάρ και ηλεκτρονικού πολέμου (11%), εξοπλισμός πυρός και εκτόξευσης (11%) και drones και αεροηλεκτρονικά (9%).

Τον Σεπτέμβριο του 2023, λίγο πριν ξεκινήσει ο πόλεμος, η Γερμανία συμφώνησε σε συμφωνία 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το Ισραήλ για την αγορά του εξελιγμένου αντιπυραυλικού αμυντικού συστήματος Arrow 3, το οποίο αναχαιτίζει βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. Ήταν η μεγαλύτερη αμυντική συμφωνία του Ισραήλ και έπρεπε να εγκριθεί από τις ΗΠΑ επειδή ανέπτυξαν από κοινού το σύστημα.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top