Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τη συνάντησή του στη Νέα Υόρκη με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας αναφέρθηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την έξοδό του από τη προσευχή της Παρασκευής.
Στην ερώτηση δημοσιογράφου για τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και πότε θα διεξαχθεί η συνεδρίαση του Ανώτατου Στρατηγικού Συμβουλίου Ελλάδας-Τουρκίας, ο Τούρκος Πρόεδρος απάντησε:
«Στις αρχές του επόμενου έτους θα πραγματοποιήσουμε αυτή τη συνεδρίαση του Ανώτατου Στρατηγικού Συμβουλίου. Αυτή τη στιγμή, ο κύριος Τσαγατάι, ο οποίος κατέχει τη θέση του πρέσβη, συνεχίζει τις συνομιλίες του με την ομόλογό του. Και ως αποτέλεσμα των συνομιλιών του με τον ομόλογό του, κατά πάσα πιθανότητα θα είμαστε σε θέση να συναντηθούμε στις αρχές του επόμενου έτους».
Όσον αφορά τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διμερή συνάντηση των δύο ηγετών ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε:
«Δώσαμε βάρος τόσο σε αυτό το Ανώτατο Στρατηγικό Συμβούλιο όσο και τις ορισμένες γνωστές δυσκολίες που ζούμε (ή ζήσαμε, σ.σ. στην τουρκική χρησιμοποιείται ομόηχο ρήμα και στους δύο χρόνους) στο Αιγαίο. Και ο πρωθυπουργός μάς δήλωσε ότι θα θέσει αυτά τα θέματα στο τραπέζι και ότι θα λύσει αυτό το πρόβλημα».
Προηγουμένως, ο Ταγίπ Ερντογάν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εξέφρασε την επιθυμία της χώρας του να γίνει μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και άσκησε κριτική στην υφιστάμενη δομή του διεθνούς οργανισμού και τη συμπεριφορά των νυν μόνιμων μελών του Συμβουλίου.
Συγκεκριμένα ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε:
«Στον ΟΗΕ υπάρχουν πέντε μόνιμα μέλη και 15 προσωρινά μέλη (σ.σ. τα μη μόνιμα μέλη του ΣΑ είναι δέκα). Όλες οι αποφάσεις εξαρτώνται από τις λέξεις που θα βγουν από τα χείλη αυτών των μονίμων μελών. Τα 15 προσωρινά μέλη δεν έχουν καμία επιρροή εδώ. Αυτά τα πέντε μέλη σχεδόν βρίσκονται στη θέση να κυβερνούν τον κόσμο.
Ως εκ τούτου, μέλη όπως η Ιαπωνία, η Κίνα, εμείς και η Γερμανία κ.λπ. αν και προσπαθούν να γίνουν μόνιμα μέλη, δεν μπορούν να έχουν καμία επιρροή επειδή επί του παρόντος δεν είναι μόνιμα μέλη.
Ως Τουρκία, προσπαθούμε τώρα να γίνουμε μόνιμο μέλος, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε λάβει κανένα αποτέλεσμα. Τα μόνιμα μέλη επίσης δεν σκοπεύουν να μας κάνουν μόνιμο μέλος. Τα 15 προσωρινά μέλη δεν έχουν τίποτα να κάνουν σε αυτό το σημείο».
ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
Στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε τη δέσμευση της Ελλάδας στις αρχές του διαλόγου, της διπλωματίας και της δημοκρατίας, καθώς η χώρα ετοιμάζεται να αναλάβει θέση κράτους-μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά την περίοδο 2025-2026.
Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τόνισε:
«Κατά το τελευταίο έτος, έχω συναντηθεί με τον πρόεδρο (σ.σ. της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ) Ερντογάν έξι φορές, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης συνάντησής μας στο περιθώριο αυτής της Γενικής Συνέλευσης, πριν από δύο ημέρες.
Τον περασμένο Δεκέμβριο, υπογράψαμε τη Διακήρυξη των Αθηνών, ένα έγγραφο όπου αποτυπώνεται η πρόθεσή μας να επιλύσουμε τις διαφορές μας σύμφωνα με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας.
»Θα συνεχίσουμε να διερευνούμε τρόπους βελτίωσης των διμερών σχέσεων με την Τουρκία. Υπάρχει δυνατότητα περαιτέρω συνεργασίας για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή και η μετανάστευση. Διατηρούμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, ώστε να αποκλιμακώσουμε κάθε ένταση που ενδέχεται να προκύψει.
»Η Ελλάδα είναι πρόθυμη να εργαστεί για την επίλυση του μοναδικού εκκρεμούς σημαντικού ζητήματος με τη γείτονά (της): την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν έχουμε μπορέσει να διευθετήσουμε αυτή τη διαφορά επί περισσότερα από 40 χρόνια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι μοιραίο να παραμείνει άλυτη.
»Άκουσα με χαρά τον πρόεδρο Ερντογάν να λέει ότι η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο είναι προς το κοινό συμφέρον ολόκληρης της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου», τόνισε ο πρωθυπουργός.
πηγή
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Δημοσίευση σχολίου